Kako do knjižničnega gradiva

posebno obvestilo
posebno obvestilo
Aktualne informacije in spremembe najdete na spletni strani Spremembe v poslovanju knjižnice. 

 

slika knjige knjižnicaV knjižnicah smo se navajeni sprehajati med knjižnimi policami. Narodna in univerzitetna knjižnica pa je v tem pogledu nekoliko drugačna. Naša naloga je zbirati gradivo preko obveznega izvoda, kar pomeni, da imamo najbogatejšo knjižnično zbirko v Sloveniji. Lahko si predstavljate, kolikšna količina gradiva je uporabniku na razpolago. Zaradi izjemne količine knjižničnega fonda in hkratne prostorske stiske smo zato lastni knjižnični sistem uredili znotraj skladišč. Najbolj frekventno in novo gradivo hranimo v Plečnikovi stavbi, zato boste do gradiva prišli hitro in elegantno. Ker imamo še drugo veliko skladišče na dislocirani lokaciji (Leskoškova cesta 12, Ljubljana) pa naši uslužbenci vestno poskrbijo, da želeno gradivo dobite v najkrajšem možnem času, saj ga dostavljajo na Turjaško ulico enkrat oziroma dvakrat dnevno.

Podatke o gradivu in njegovi dostopnosti lahko poiščete v elektronskem katalogu - KatNUK (COBISS+ - lokalne baze - Nacionalna knjižnica). Pri iskanju vam lahko pomaga informator v Oddelku za informacije in izposojo gradiva(pritličje, soba 9).

Ko v elektronskem katalogu - KatNUK odprete zapis za izbrano gradivo, na dnu prikazane strani najdete podatek o številu izvodov, ki jih hrani knjižnica. Pri vsakem izvodu je navedena signatura, tj. podatek o lokaciji hrambe posamezne enote knjižničnega gradiva. Pred posameznimi signaturami se lahko pojavijo oznake, ki vas usmerijo k lokaciji, kjer boste dobili gradivo. Gradivo si lahko izposodite v čitalnice ali na dom, odvisno od vaših želja in statusa izvoda. Knjižnično gradivo je možno reproducirati po dogovoru z informatorjem, ki vam ga je izposodil.

lokacijske oznake
lokacijske oznake
LOKACIJSKE OZNAKE
b Gradivo, ki je bilo v zbirki Informacijskega centra za bibliotekarstvo, je v glavnem skladišču (dostavimo v Veliko čitalnico ali v prostor za vpis in izposojo v 30 minutah).
Č Velika čitalnica
D Zbirka knjižničnega gradiva Slovencev v zamejstvu in po svetu
DS, UDS, MDS Dislocirano skladišče
(gradivo, naročeno do 10.30, dostavimo v Veliko čitalnico ali v prostor za Vpis in izposojo praviloma od 13.00 dalje)
EU, PKG Zbirka drobnega tiska in sive literature
G Kartografska zbirka
GS Glavno skladišče (gradivo dostavimo v Veliko čitalnico ali v prostor za vpis in izposojo v 30 minutah)
M Glasbena zbirka
P, SP kontinuirani viri znotraj Glavne zbirke (dostopno v časopisni ali Veliki čitalnici)
R, RR Rokopisna zbirka
RF Oddelek za informacije in izposojo gradiva
ZST Zbira starih tiskov (dostopno v čitalnici Zbirke rokopisov)