Ogledi knjižnice

Samostojni ogledi Velike čitalnice

Med odpiralnim časom knjižnice je vstop Velika čitalnica dovoljen smo uporabnikom knjižnice. Obiskovalci in turisti si lahko ogledajo stopnišče z avlo, razstavo v razstavni dvorani (med 10. in 18. uro) ter Plečnikov hodnik s Kavarno NUK v kleti knjižnice (odprta od 8.00 do 20.00). Ogled Velike čitalnice je možen ob sobotah med 14.30 in 18. uro oziroma po predhodnem dogovoru.  

Vstopnina
  • Odrasli: 5 € (vključuje 1 € bonusa v Kavarni NUK)
  • Otroci do 10. leta brezplačno
  • Otroci nad 10 let, dijaki in študenti do 26. leta: 3 € z DDV (vključuje 1 € v kavarni)
  • Skupina nad 10 oseb: 2 € na oseboVodeni ogledi knjižnice za skupine

Prirejamo vodene strokovne oglede knjižnice za skupine učencev, dijakov, študentov in ostalih. Vodeni ogledi so možni le po predhodnem dogovoru in potekajo vsak delovni dan, razen srede, med 9. in 14. uro. Ob sredah, sobotah, nedeljah in praznikih vodenih strokovnih ogledov ni. Obiskovalcem predstavimo slovensko nacionalno knjižnico, njeno zgodovino in Plečnikovo stavbo. Vodeni ogledi NUK potekajo v prostorih, ki so prosto dostopni vsem obiskovalcem. Ogledate si lahko informacijsko središče, glavno stopnišče, avlo ter razstavno dvorano, ne pa Velike čitalnice, posebnih zbirk, skladišč in ostalih oddelkov, kjer se je za vstop potrebno registrirati.

V juliju in avgustu vodenih ogledov za skupine ne izvajamo. Obiskovalci si lahko knjižnico ogledate samostojno oz. v sklopu ogledov Plečnikove Ljubljane.

Naročila za vodene oglede sprejemamo po elektronski pošti najmanj teden dni pred želenim datumom ogleda. Prosimo vas, da navedete naslednje podatke:

  • ime organizacije,
  • ime kontaktne osebe,
  • telefonsko številko,
  • naslov e-pošte,
  • želeni datum in čas ogleda,
  • število udeležencev.

Na osnovi prejetih podatkov in razpoložljivih možnosti vas bomo obvestili o rezervaciji termina ter sporočili ime strokovnega sodelavca, ki vas bo popeljal po knjižnici.

Kontakt

Za morebitne dodatne informacije se lahko obrnete na kontaktno osebo:


Vodeni ogledi knjižnice za posameznike

Enkrat mesečno organiziramo brezplačne vodene strokovne oglede za posameznike po vnaprej določenem urniku. Za udeležbo predhodna prijava ni potrebna. Udeleženci se zberejo v recepciji knjižnice.

12. februar 2019

torek

16.00

14. marec 2019

četrtek

11.00

16. april 2019

torek

11.00

15. maj 2019

sreda

16.00

13. junij 2019

četrtek

11.00

17. september 2019

torek

11.00

16. oktober 2019

sreda

16.00

14. november 2019

četrtek

11.00

 

Vodeni ogledi knjižnice za otroke

Vsako prvo soboto v mesecu v okviru Čukčevih sobot organiziramo brezplačne vodene oglede za otroke, na katerih spoznavamo Plečnikovo knjižnico in številne zaklade, ki se skrivajo v njej. Na vsako Čukčevo soboto se dobimo pred Recepcijo NUK. Dogodek bo trajal 45 minut in je brezplačen. Primerno za otroke nad 4. letom starosti, vnaprejšnje prijave niso potrebne.

VEČ INFORMACIJ

Ogledi Plečnikove Ljubljane

Ogled Narodne in univerzitetne knjižnice je del ogleda Plečnikove Ljubljane, ki ga organizira Turizem Ljubljana. Ustvarjalni opus Jožeta Plečnika je zaznamoval podobo treh srednjeevropskih prestolnic: Dunaja, Prage in še posebej rodne Ljubljane. Plečnikova Ljubljana se kot svojevrstna urbanistična posebnost uvršča med najbolj izvirne in najpomembnejše celostne umetnine 20. stoletja v svetovnem merilu.

Vodeni ogledi potekajo dvakrat tedensko: vsako sredo in soboto ob 14. uri. Cena ogleda, ki traja 3 ure, je 20 EUR in vključuje strokovno vodenje, enosmerni prevoz z vzpenjačo, vstopnino v veliko čitalnico NUK, degustacijo Plečnikovega čaja in medenjaka v Kavarni NUK ter vstopnino v Plečnikovo hišo. 

VEČ INFORMACIJ IN PRIJAVE

V času, ko je knjižnica odprta za uporabnike, fotografiranje prostorov ali obiskovalcev knjižnice ni dovoljeno.
Razglednice in spominke z motivi NUK lahko kupite v prodajalni, ki se nahaja v recepciji knjižnice (pritličje, soba št. 38).