Uporaba prostorov in opreme

Študijski prostori

Za študij in raziskovalno delo je v NUK na voljo skupaj 330 čitalniških mest na lokacijah:

 • Velika čitalnica s 176. čitalniškimi sedeži. Potrebna je rezervacija čitalniškega mesta, ki jo člani knjižnice opravite v garderobi.
 • Časopisna čitalnica s 47. čitalniškimi sedeži. Rezervacija sedeža ni potrebna.
 • Zbirke posebnega knjižničnega gradiva z 41. čitalniškimi sedeži. Rezervacija sedeža ni potrebna.
 • Kletni hodnik NUK z 20. sedeži. Rezervacija sedeža ni potrebna. Prostor je dostopen tudi tistim, ki v knjižnico niso včlanjeni.
 • Informacijsko središče z 21. računalniškimi delovnimi postajami ter 16. čitalniški sedeži. Rezervacija sedeža ni potrebna. Prostor je dostopen tudi tistim, ki v knjižnico niso včlanjeni.

 

Računalniki in brezžična omrežja

V NUK omogočamo članom in drugim uporabnikom brezplačen dostop do interneta prek več brezžičnih omrežij, in sicer:

 • Libroam (brezplačno brezžično omrežje za člane knjižnic-e),
 • Eduroam (brezplačno brezžično omrežje za zaposlene in študente javnih visokošolskih zavodov, zaposlene in učence osnovnih in srednjih šol ter zaposlene v raziskovalnih organizacijah) in
 • omrežje NUK (brezplačno brezžično omrežje, dostopno z geslom, ki je javno objavljeno v prostorih NUK).

Uporabnikom svetujemo, da se najprej seznanite z navodili za njihovo uporabo, v primeru težav pri namestitvi odjemalca ali uporabi omrežij pa se obrnite na Center za informacijske storitve.

Uporaba prenosnih računalnikov in drugih mobilnih naprav (npr. tablic) je možna v vseh prostorih knjižnice, ki so namenjeni uporabnikom.

Računalniške delovne postaje v knjižnici so namenjene izključno za potrebe študijskega in raziskovalnega dela uporabnikov. Nahajajo se v posameznih študijskih prostorih, največ jih je v Informacijskem središču.

 

Tiskanje in kopiranje

Knjižnično gradivo je možno reproducirati po dogovoru z informatorjem, ki vam ga je izposodil. Informator vas bo napotil na ustrezne storitve za kopiranje v skladu z ohranjenostjo in splošnim stanjem gradiva. Reprodukcijo gradiva opravimo znotraj knjižnice. Svetujemo, da si pred reproduciranjem gradiva preberete pravni nasvet za reproduciranje.

 • Samopostrežni kopirni stroj

  • Uporabniki NUK lahko gradivo knjižnice, ki je izšlo po letu 1945 in ni poškodovano, fotokopirajo tudi sami. Samopostrežni kopirni stroj se nahaja v Informacijskem središču. Za njegovo uporabo si priskrbite kartico za fotokopiranje, ki jih prodajamo v prostoru za vpis in izposojo ter v Reprocentru.
 • Samopostrežni tiskalnik

  • Svoje dokumente, ki jih hranite na USB ključu, lahko tiskate na samopostrežnem tiskalniku Printbox. Dokumente, ki se nahajajo na internetu, lahko natisnete prek računalnikov v Informacijskem središču. Natisnjene strani plačate in prevzamete v prostoru za vpis in izposojo.
 • Lastna tehnična oprema

  • Knjižnično gradivo je dovoljeno reproducirati le v prostorih knjižnice in z njeno tehnično opremo. Reproduciranje gradiva z lastno tehnično opremo (npr. digitalnim fotoaparatom) je tudi možno, vendar po predhodni odobritvi vodstva knjižnice na podlagi pisne prošnje (E: uprava@nuk.uni-lj.si).

 

Garderoba

Pred vstopom v čitalniške prostore je zaželjeno, da v garderobi, ki se nahaja v kleti, odložite vrhnja oblačila (plašči, bunde ipd.), dežnike in večje torbe.

Za shranjevanje osebne garderobe in prtljage so vam na voljo tudi garderobne omarice v kletnih prostorih knjižnice. Garderobno omarico lahko najamete za dnevno uporabo (najem uredite v garderobi) ali za 30 oziroma 90 dni (najem uredite v prostoru za vpis in izposojo).