Uporaba prostorov in opreme

Uporabniki in drugi obiskovalci morajo spoštovati Hišni red knjižnice.

Študijski prostori

Za študij in raziskovalno delo je v NUK na voljo skupaj 270 čitalniških mest na lokacijah:

 • Velika čitalnica s 176 čitalniškimi sedeži. Potrebna je rezervacija čitalniškega mesta, ki jo člani knjižnice opravite v garderobi.
 • Časopisna čitalnica s 37 čitalniškimi sedeži. Rezervacija sedeža ni potrebna.
 • Čitalnica Rokopisne zbirke z 12 čitalniškimi sedeži. Obvezna je predhodna rezervacija čitalniškega mesta in naročilo gradiva vsaj dan pred obiskom na rokopisnazbirka@nuk.uni-lj.si.
 • Prostor za skupinsko učenje v kleti stavbe z 20 sedeži. Rezervacija sedeža ni potrebna. Prostor je dostopen tudi tistim, ki v knjižnico niso včlanjeni.
 • Informacijsko središče z 21 čitalniškimi sedeži in 8 računalniškimi delovnimi postajami. Rezervacija sedeža ni potrebna. Prostor je dostopen tudi tistim, ki v knjižnico niso včlanjeni.
 • Center za informacijske storitve s 4 sedeži.

 

Računalniki in brezžična omrežja

V NUK omogočamo članom in drugim uporabnikom brezplačen dostop do interneta prek več brezžičnih omrežij, in sicer:

 • Libroam (brezplačno brezžično omrežje za člane knjižnic-e),
 • Eduroam (brezplačno brezžično omrežje za zaposlene in študente javnih visokošolskih zavodov, zaposlene in učence osnovnih in srednjih šol ter zaposlene v raziskovalnih organizacijah) in
 • omrežje NUK (brezplačno brezžično omrežje, dostopno z geslom, ki je javno objavljeno v prostorih NUK).

Uporabnikom svetujemo, da se najprej seznanite z navodili za njihovo uporabo, v primeru težav pri namestitvi odjemalca ali uporabi omrežij pa se obrnite na Center za informacijske storitve.

Uporaba prenosnih računalnikov in drugih mobilnih naprav (npr. tablic) je možna v vseh prostorih knjižnice, ki so namenjeni uporabnikom.

Računalniške delovne postaje v knjižnici so namenjene izključno za potrebe študijskega in raziskovalnega dela uporabnikov. Nahajajo se v posameznih študijskih prostorih, največ jih je v Informacijskem središču.

 

Tiskanje in kopiranje

Knjižnično gradivo je možno reproducirati po dogovoru z informatorjem, ki vam ga je izposodil. Informator vas bo napotil na ustrezne storitve za kopiranje v skladu z ohranjenostjo in splošnim stanjem gradiva. Reprodukcijo gradiva opravimo v knjižnici. Svetujemo, da si pred reproduciranjem gradiva preberete pravni nasvet za reproduciranje.

 • Samopostrežni tiskalnik

Svoje dokumente, ki jih hranite na USB ključu, lahko tiskate na samopostrežnem tiskalniku Printbox. Dokumente, ki se nahajajo na internetu, lahko natisnete prek računalnikov v Informacijskem središču. Natisnjene strani plačate in prevzamete v prostoru za vpis in izposojo (pritličje, soba 4).

 • Lastna tehnična oprema

Knjižnično gradivo je dovoljeno reproducirati le v prostorih knjižnice in z njeno tehnično opremo. Reproduciranje gradiva z lastno tehnično opremo (npr. digitalnim fotoaparatom) je tudi možno, vendar po predhodni odobritvi pooblaščene osebe. Za pomoč se obrnite na informatorja, ki vam je predal gradivo.

 

Garderoba

Za shranjevanje osebne garderobe in prtljage so vam na voljo garderobne omarice v kletnih prostorih knjižnice. Garderobno omarico lahko najamete za dnevno uporabo (najem uredite v garderobi) ali za 30 oziroma 90 dni (najem uredite v prostoru za vpis in izposojo).

 

Namenski računalniki

Digitalne in digitalizirane vsebine, ki so avtorskopravno zaščitene in za katere NUK ne razpolaga z dovoljenjem imetnikov pravic za dajanje na voljo javnosti prek svetovnega spleta, lahko uporabniki pregledujete v prostorih knjižnice na t. i. namenskih računalnikih. Ti omogočajo zgolj pregledovanje in pogojno tiskanje vsebin, ne pa tudi njihovega shranjevanja oziroma prenašanja na druge nosilce oziroma lokacije.

Tiskanje vsebin: za natis izbrane vsebine izberite možnosti »print«. Nastavite strani, ki jih želite natisniti in kliknite »print«. Kopije lahko s kodo, ki se vam bo izpisala na zaslonu, prevzamete v prostoru za vpis in izposojo. Izdelava kopij se obračuna po veljavnem ceniku storitev knjižnice. Storitev izvajamo v skladu z omejitvami, ki jih predvidevata Zakon o avtorski in sorodnih pravicah ter Zakon o obveznem izvodu publikacij.

Lokacija: namenski računalnik se nahaja v Informacijskem središču in Časopisni čitalnici. Pred njegovo uporabo se oglasite v prostoru za vpis in izposojo. 

 

Dostopno v prostorih NUK

Gradivo, ki je dostopno v prostorih NUK, lahko pregledujete na vseh računalnikih knjižnice, ki so namenjeni uporabnikom. Ti omogočajo pregledovanje, tiskanje, shranjevanje in prenašanje vsebin na druge nosilce oziroma lokacije.

Tiskanje vsebin: za natis izbrane vsebine izberite možnosti »print«. Nastavite strani, ki jih želite natisniti in kliknite »print«. Kopije lahko prevzamete v prostoru za vpis in izposojo, sporočiti morate le številko računalnika, na katerem ste sprožili tiskanje. Izdelava kopij se obračuna po veljavnem ceniku storitev knjižnice.

Lokacija: gradivo lahko pregledujete na računalnikih v informacijskem središču. Pred njihovo uporabo se oglasite v prostoru za vpis in izposojo.