Slavnostna akademija ob 250. obletnici začetkov NUK

Predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar je Narodni in univerzitetni knjižici na slavnostni akademiji ob 250. obletnici začetkov knjižnice podelila red za izredne zasluge. NUK je red prejel za neprecenljivo vlogo pri gradnji in ohranjanju slovenske narodne identitete in kulturne dediščine ter pri razvoju bibliotekarske stroke in univerzitetne knjižnične dejavnosti. V imenu knjižnice ga je sprejel ravnatelj NUK Viljem Leban, slavnostna akademija je potekala v Veliki čitalnici NUK.

Ne gre le za stavbo, shrambo za gradiva in prostor za študij. Narodna univerzitetna knjižnica je temelj državnosti, posebej za narod, ki svojo identiteto utemeljuje na svojem knjižnem jeziku. Narodna in univerzitetna knjižnica si zasluži pogoje, v katerih lahko uspešno opravlja svoje poslanstvo hrambe misli v vseh pojavnih oblikah, ki že dolgo niso več le na papirju. Eden najpomembnejših nacionalnih projektov je bila vzpostavitev digitalne knjižnice Slovenije, ki se mora nadaljevati. Omogoča dostopnost gradiv, do katerih je sicer težko priti, in so tako na razpolago ne le raziskovalcem, ampak prek interneta vsem kjerkoli na svetu. Ponosna sem, da je tudi moja družina prispevala v to zakladnico z digitalizacijo redke publikacije, v katero so pisali slovenski misijonarji.

dr. Nataša Pirc Musar, predsednica Republike Slovenije

Na slavnostni akademiji so zbrane nagovorili tudi ravnatelj NUK Viljem Leban, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti dr. Peter Štih kot predlagatelj podelitve reda za izredne zasluge ter ministrica za kulturo Republike Slovenije dr. Asta Vrečko. Povezovalca prireditve, Bernarda Žarn in Matej Puc, sta v nagovorih skozi besede knjižničarjev NUK in njenih predhodnic ter z zanimivimi poudarki iz zgodovine, delovanja in poslanstva knjižnice predstavila zgodbo, ki jo piše Narodna in univerzitetna knjižnica. Za glasbeno obogatitev slovesnosti so poskrbeli operni tercet Ane Berus, Sanje Zupanič Mali in Nadie Ternifi, trobentač Tomaž Gajšt in duo Silence.

Po slavnostni akademiji je sledil prvi ogled osrednje razstave Hranimo misli – že 250 let, ki bo za obiskovalce odprta do 3. decembra 2024.

Fotografije s slavnostne akademije: Maj Blatnik (NUK).