Damjan Prelovšek: Narodna in univerzitetna knjižnica

dekorativna slika

naslov Narodna in univerzitetna knjižnica
avtor Damjan Prelovšek
uredniki Franci Lazarini, Tadej Glažar, Žiga Cerkvenik
izdajatelji ZRC SAZU, Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta
Narodna in univerzitetna knjižnica
Univerza v Ljubljani, Fakulteta za arhitekturo
založnik Založba ZRC
velikost 23,5 x 28,5 cm
število strani 280
ISBN 978-961-05-0688-1
cena 39 €

 

Elektronska naročilnica

 

Monografija je izvrstno delo dr. Damjana Prelovška, mednarodno priznanega raziskovalca in avtorja številnih monografij, znanstvenih člankov in drugih prispevkov o Plečnikovem življenju in delu. 

Narodna in univerzitetna knjižnica je gotovo ena najpomembnejših stvaritev v Plečnikovem arhitekturnem opusu. Ima tudi ključno vlogo v razvoju slovenske arhitekture in zelo velik simbolni pomen, kar dokazuje tudi Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine, na katerega je bil spomenik skupaj z drugimi izbranimi Plečnikovimi deli vpisan v letu 2021. 

Monografska predstavitev tega izjemnega arhitekturnega in umetniškega dela temelji na natančni analizi predhodnih študij, načrtov različnih variant, izvedbenih načrtov stavbe in med ustvarjalnim procesom nastalih skic pa tudi fotografij, nastalih v posameznih fazah gradnje in poznejših posnetkov stanja zgradbe. S takšno zasnovo je v monografiji prvič zbrano in na enem mestu predstavljeno obsežno in zelo dragoceno gradivo o zgodovini stavbe. Monografija je razdeljena v tri vsebinske sklope. Prvi obsega zgodovinsko in teoretsko predstavitev v dvanajstih poglavjih, v drugem so zbrane avtorske barvne fotografije stavbe, v tretjem pa so reproducirani načrti in skice iz javnih in zasebnih arhivov. 

Nova monografija o stavbi Narodne in univerzitetne knjižnce strokovnemu in širšemu občinstvu prinaša izčrpno študijo o enem najpomembnejših arhitekturnih spomenikov v Sloveniji, obenem pa predstavlja spodbudo in temeljno izhodišče za nadaljne raziskave.

(iz predgovora urednikov)

 

Predstavitev knjige z vodenim ogledom po stavbi NUK

Najnovejšo monografijo dr. Damjana Prelovška o Narodni in univerzitetni knjižnici smo predstavili v torek, 14. februarja 2023. Predstavitev se je začela v Atriju ZRC SAZU z nagovorom urednikov, nadaljevala z vodenim ogledom stavbe NUK avtorja dr. Prelovška in zaključila z nagovorom ravnatelja NUK Viljema Lebana. Posnetek predstavitve in vodenja so pripravili sodelavci ZRC SAZU.

dekorativna slika

  

 

»S svojimi izvirnimi rešitvami in iztanjšanimi oblikovnimi prijemi se Narodna in univerzitetna knjižnica uvršča med inkunabule evropske arhitekture dvajsetega stoletja in bo zato ostala predmet občudovanja ter vir navdiha tudi prihodnjim generacijam.« dr. Damjan Prelovšek

 

Po oddaji naročila vam bomo na navedeni elektronski naslov poslali oceno stroškov in opis možnosti za plačilo. 

    

Naročilo monografije Narodna in univerzitetna knjižnica

O prevzemu vas bomo obvestili na e-naslov, ki ste ga navedli zgoraj. Izbirate lahko med osebnim prevzemom ali dostavo po pošti.
S klikom na gumb »Pošlji« soglašam, da Narodna in univerzitetna knjižnica posredovane osebne podatke zbira in obdeluje z namenom obveščanja o izvedenem naročilu monografije. Privolitev lahko kadarkoli prekličete s sporočilom na elektronski naslov nuk@nuk.uni-lj.si.