Arhiv novic

konjicek

Čopove nagrade za leto 2017

V četrtek, 21. decembra 2017,  je v Veliki čitalnici NUK potekala podelitev Čopovih nagrad, najvišjih državnih nagrad na področju knjižničarske stroke. Z besedami Sabine Fras Popovič, predsednice Zveza bibliotekarskih društev Slovenije: »Čopov nagrajenec je eden tistih posameznikov, ki vso svojo osebno predanost, znanje, veselje in izkušnje uporabi za preseganje mogočega ter pripelje do bogatenja knjižnične dejavnosti, ki je v današnji družbi temelj demokracije ter dostopnosti do znanja, osebne rasti, kulturnega življenja in socialne vključenosti.«

Letošnji prejemnici Čopove diplome sta Maja Logar in mag. Darja Lavrenčič Vrabec. Čopovo priznanje so prejeli Marjan Gujtman, mag. Marijan Špoljar in naš sodelavec Tomaž Bešter, prejemnika Čopove plakete za leto 2017 pa sta Društvo bibliotekarjev Gorenjske in – na kar smo še posebej ponosni – Narodna in univerzitetna knjižnica. 

Vsem nagrajencem iskreno čestitamo!

 

konjicek

Večerni študij v NUK

Med 3. januarjem in 16. februarjem 2018 bodo čitalniški prostori NUK ponovno odprti tudi v večernih urah. V tem času bo uporabnikom od ponedeljka do petka med 20.00 in 22.00 na voljo 196 sedežev v Veliki čitalnici in prostoru za skupinsko učenje). Po 20. uri vstop v knjižnico ni mogoč.

Vljudno vabljeni in uspešen študij!

 

vpis

Delovni čas med prazniki

Knjižnica bo med prazniki obratovala po naslednjem urniku:

Ponedeljek, 25. december 2017 - ZAPRTO

Torek, 26. december 2017 - ZAPRTO

27. - 30. december 2017 - Redni delovni čas 

Ponedeljek, 1. januar 2018 - ZAPRTO

Torek, 2. januar 2018 - ZAPRTO

Lepo vabljeni!

 

vpis

Podelitev Čopovih nagrad v Veliki čitalnici NUK

V četrtek, 21. decembra, ob 19. uri bo v Veliki čitalnici NUK potekala podelitev Čopovih nagrad, ki jih podeljuje Zveza bibliotekarskih društev Slovenije za izjemne dosežke v knjižničarstvu. Ponosni smo, da bosta dve nagradi ostali tudi v naši knjižnici: Čopovo priznanje za leto 2017 prejme naš sodelavec Tomaž Bešter, Narodna in univerzitetna knjižnica pa je prejemnica Čopove plakete.

Zaradi prireditve bomo na ta dan Veliko čitalnico zaprli ob 17. uri. Uporabniki boste lahko do 20. ure študirali v časopisni čitalnici, informacijskem središču in prostoru za skupinsko učenje. 

Hvala za razumevanje in lepo vabljeni!

 

vpis

Ta veseli dan kulture - dan odprtih vrat slovenske kulture

Narodna in univerzitetna knjižnica vas vljudno vabi, da se v nedeljo, 3. decembra 2017, pridružite praznovanju dneva odprtih vrat slovenske kulture.

9.00–15.00: Velika čitalnica NUK
Samostojni ogledi Velike čitalnice NUK 

10.00–12.30: Kavarna NUK
Čukec Nukec se predstavi in vas vabi

 • ob 10.00 v Kavarno NUK na branje zgodbic z avtorico slikanice, Heleno Janežič (NUK) in animatorjem
 • ob 10.30 v glavno preddverje pred Veliko čitalnico NUK na pravljičen Čukčev ogled knjižnice
 • ob 11.00 Kavarno NUK (klet) "
  Izdelaj svojega Čukca Nukca" Izdelovanje Čukcev Nukcev iz barvnih kartonov z restavratorskima mojstricama iz Centra za restavriranje in konzerviranje NUK. Otroci, ki naj bodo vešči dela s škarjami (priporočamo starost od 1. razred OŠ naprej), bodo lahko izdelali tudi svojo beležnico Čukec Nukec.

17.00–19.00: Velika čitalnica NUK
Podelitev Trubarjevega priznanja in slavnostno odprtje razstave Sreča je v knjigah, sreča je v slikanicah. Trubarjevo priznanje bo podelil minister za kulturo Anton Peršak. Častni pokrovitelj razstave Sreča je v knjigah, sreča je v slikanicah je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

 

vpis

Ančka Korže-Strajnar (1925-2017)

V 93. letu starosti nas je zapustila Ančka Korže-Strajnar, dolgoletna sodelavka Narodne in univerzitetne knjižnice in ena najzaslužnejših za strokovni razvoj slovenskega knjižničarstva.

Ančka Korže-Strajnar se je rodila 21. 7. 1925 v Ponikvi, končala šolanje na učiteljišču v Ljubljani in se leta 1952 zaposlila v Delavski knjižnici v Ljubljani. Od leta 1963 je delala v Narodni in univerzitetni knjižnici kot inštruktorica za splošnoizobraževalne knjižnice. Med leti 1966 in 1977 je vodila republiško matično službo za knjižnice in nato delovala kot bibliotekarska svetovalka. Strokovno se je izpopolnjevala v Angliji in na Čehoslovaškem. Kot inštruktorica se je analitično, operativno in usmerjevalno posvečala sodobnemu strokovnemu razvoju in družbenemu uveljavljanju splošnih knjižnic. Objavila je več kot 80 strokovnih prispevkov s področja strokovnih standardov, organizacije, delovanja in gradnje splošnih knjižnic. Leta 1967 je za svoje strokovno delo prejela tudi Čopovo diplomo, najvišjo državno nagrado za izredno pomembno življenjsko delo na področju knjižničarstva. Družini izrekamo iskreno sožalje ob izgubi.

Sodelavci NUK

 

vpis

Dan slovenske književnosti v Skopju in podpis sporazuma o sodelovanju z makedonsko nacionalno knjižnico

Na pobudo Narodne in univerzitetne knjižnice "Sv. Kliment Ohridski" smo v torek, 6. novembra 2017, organizirali Dan slovenske književnosti v Skopju. Njegov namen je bila utrditev dolgoletnih odličnih odnosov med pisatelji in nacionalnimi knjižničarji Makedonije in Slovenije ter promocija slovenske književnosti, ki ima v Makedoniji dolgo in močno tradicijo.

Več...

 

vpis

Vabimo k vpisu in podaljšanju članstva v NUK

Študente Univerze v Ljubljani vabimo k vpisu oziroma podaljšanju članstva v NUK. Članstvo v NUK vam med drugim omogoča dostop do več sto tisoč e-člankov, dostop do več kot 140.000 e-knjig v tujih in v slovenskem jeziku, dostop do digitalnih vsebin, medknjižnično izposojo, tematske poizvedbe in zahtevnejše informacijske storitve, študijska mesta in miren študij v čitalnicah NUK ter reprodukcijo gradiva.

Članarino ste poravnali že ob vpisu v visokošolski zavod

Za vpis potrebujete:

 • študentsko izkaznico ali potrdilo o vpisu,
 • veljaven osebni dokument, ki vsebuje podatek o stalnem bivališču in 
 • 3,00 € za izdelavo članske izkaznice. 

Za podaljšanje potrebujete:

 • študentsko izkaznico ali potrdilo o vpisu,
 • veljaven osebni dokument, ki vsebuje podatek o stalnem bivališču.

Odgovore na vaša vprašanja o članstvu najdete na spletni strani s pogostimi vprašanji.

Želimo vam uspešen študij!

 

nano

Vabilo k testiranju in predstavitvi zbirk SpringerMaterials in Nano

Do 30. novembra 2017 bo uporabnikom UL, CTK in NUK omogočen testni dostop do zbirk SpringerMaterials in Nano.

SpringerMaterials je največja specializirana zbirka, ki obravnava več kot 290.000 materialov ter preko 3.000 fizikalnih in kemičnih lastnosti na vseh glavnih področjih znanosti o materialih. Vsebine v zbirki SpringerMaterials so zbrane iz znanstvenih virov, kot so Landolt Börnstein, MSI Eureka, Linus Pauling Files, Springer Handbooks in drugi. Zbirka nudi več vrst iskanja, načine za izboljšanje rezultatov iskanja ter številne napredne in interaktivne funkcionalnosti za vizualizacijo in analizo podatkov o materialih, kar pomeni prihranek časa.

Nano je produkt Nature Research, specifično namenjen za področje nanotehnologije. Združuje ročno indeksirane članke in podatke iz 171 znanstvenih revij, vključno z vodilnimi naslovi založb kot so AAAS, ACS, Elsevier, RSC, Springer Nature, Wiley in številne druge. Z združevanjem ključnih funkcionalnosti zbirk podatkov in orodij za odkrivanje informacij Nano omogoča vpogled v podrobnejše informacije o nanomaterialih, kot so lastnosti, aplikacije, metode priprave in toksičnost.

SpringerMaterials in Nano bosta za testiranje na voljo z lokacij UL, CTK in NUK. Več o tem, kaj nudita zbirki tudi na spletnem seminarju in v video posnetkih za uporabo zbirk Nano in SpringerMaterials.

Vabljeni k raziskovanju!

 

čitalnica

Seminar za neformalne založnike

Vabimo vas na brezplačni seminar za neformalne založnike, ki bo v sredo, 11. oktobra 2017, med 9. in 13. uro v prostorih Narodne in univerzitetne knjižnice na Leskoškovi 12 v Ljubljani. Namenjen je predvsem začetnikom v založniški dejavnosti oziroma vsem tistim, ki občasno izdajajo publikacije. Na seminarju vam bomo predstavili pravila, ki jih je treba upoštevati ob izdajanju publikacij, navodila za oddajo obveznih izvodov ter druga pomembna določila Zakona o obveznem izvodu publikacij (ZOIPub). Kotizacije ni.

Prijave sprejemamo do 6. oktobra 2017 na e-naslov: pavla.meglic@nuk.uni-lj.si. Podrobneje o seminarju si lahko preberete tukaj. Za dodatna pojasnila smo na voljo na: 01 586 13 07.

Vabljeni! 

 

dekorativna slika

Osebni arhiv Igorja Zabela

Že dvanajst let ni več med nami Igorja Zabela, prodornega mednarodno uveljavljenega likovnega teoretika, pisatelja in publicista. A njegova prijazna prisotnost bo ponovno zaživela v našem skupnem kulturnem spominu z osebnim arhivom, ki ga je njegova družina darovala Rokopisni zbirki NUK. Prvi del za zdaj obsega predvsem študijsko gradivo, rokopise in tipkopise iz zgodnjega obdobja strokovne afirmacije, v prihodnosti pa bo sledil še elektronski arhiv vsebin z njegovega računalnika, ki so nastale v zreli dobi razmišljanja. Na znanstvenem področju se je najbolj posvečal vprašanjem moderne in sodobne umetnosti, kot kustos Moderne galerije je pripravil številne odmevne razstave doma in v tujini, pisal pa je tudi kratko prozo in prevajal.

V njegov trajni spomin je družina, ki se ji lepo zahvaljujemo za darilo, ustanovila tudi Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo, ki v sodelovanju z avstrijskim skladom ERSTE podeljuje ugledno mednarodno nagrado.

 

dekorativna slika

Nov dar pisatelja Borisa Pahorja

Boris Pahor, nestor slovenske književnosti, je prejšnji teden Rokopisni zbirki naše knjižnice poklonil še drugi del svojega izjemno obsežnega osebnega arhiva, tokrat večinoma razvejano korespondenco z uglednimi slovenskimi in tujimi intelektualci. Dar obsega pet tekočih metrov gradiva! Pisatelj bo v soboto praznoval 104. rojstni dan in je kot vedno živahen in luciden sogovornik. NUK se spoštovanemu književniku iz srca zahvaljuje za njegov dar, hkrati pa se pridružujemo čestitkam ob njegovem častitljivem jubileju.

 

dekorativna slika

Iz zapuščine Ivana Vrhovnika

Rokopisna zbirka NUK je prejela veliko škatlo pisem, fotografij in korespondence znamenitega trnovskega župnika, pisatelja in vnetega zgodovinarja Ljubljane Ivana Vrhovnika. Gospe Marti Benedik iz Grosuplja se iskreno zahvaljujemo za dragoceno gradivo.

 

konjicek

Do 30. novembra testni dostop do De Gruyter Online

Pridobili smo testni dostop do vira De Gruyter Online [tu je potrebno še linkati na Mrežnik, na stran opisa vira]. Gre za informacijski vir, ki ponuja več kot 900 znanstvenih in strokovnih revij, ki multisiciplinarno pokrivajo mnoga področja, npr. biologije, kemije, zgodovine, prava, bibliotekarstva in informacijske znanosti, jezikoslovja, literature, matematike, fizike, medicine ipd. Gre za znanstveno uspešne revije, saj je bilo 163 naslovov leta 2016 uvrščenih med revije s faktorjem vpliva. Na voljo je tudi arhiv revij, ki sega do leta 1995.

Izkoristite testno obdobje in si oglejte vsebine revij na De Gruyter Online. Obdobje traja od 1. septembra do 30. novembra 2017.

De Gruyter Online je na voljo z lokacij Univerze v Ljubljani, tudi CTK in NUK; prek oddaljenega dostopa pa je na voljo študentom in zaposlenim na Univerzi v Ljubljani, ki so člani knjižnic Univerze v Ljubljani in CTK, ter vsem članom NUK.

Vabljeni k raziskovanju!

 

konjicek

Rokopisna zbirka bogatejša za osebni arhiv pisatelja Ivana Sivca

V Rokopisni zbirki smo prejeli nov obsežen dar: osebni pisateljski arhiv najbolj plodovitega slovenskega pisatelja Ivana Sivca, ki je doslej objavil že 144 knjig. Skupaj je bilo natisnjenih že več kot 340.000 izvodov njegovih del! Ivan Sivec piše besedila za starejše in otroke v različnih literarnih žanrih, od zgodovinskih povesti, biografsko-dokumentarnih del, psiholoških romanov, kmečkih povesti, do besedil za popevke. Arhiv zaenkrat obsega deset škatel rokopisov njegovih del ter pripadajoče gradivo in dokumentacijo.

Pisatelju se iskreno zahvaljujemo za dragoceni prispevek v zakladnico slovenske pisne dediščine. 

 

konjicek

Večerni študij v NUK

Med 16. avgustom in 8. septembrom 2017 bodo čitalniški prostori NUK ponovno odprti tudi v večernih urah. V tem času bodo uporabnikom od ponedeljka do petka med 20.00 in 22.00 na voljo: študijski prostori (196 sedežev v Veliki čitalnici in prostoru za skupinsko učenje), Plečnikov hodnik ter garderoba. Po 20. uri vstop v knjižnico ni mogoč.

Vljudno vabljeni in uspešen študij!

 

cobiss

Začasna prekinitev delovanja storitev NUK

Zaradi prehoda na nov knjižnično informacijski sistem v Narodni in univerzitetni knjižnici, bo od sobote, 12. 8. po 14. uri, do nedelje, 13. 8. 2017, onemogočeno naročanje gradiva, prijava v COBISS - Moja knjižnica, Biblos in oddaljeni dostop do informacijskih virov.

Hvala za razumevanje!

 

potovanja

Dan križevniškega soseda - 22. junij 2017

Nekoč siva ljubljanska Križevniška ulica je že nekaj let zelena in zelo živahna, ena najlepših ljubljanskih ulic. V izjemno bogatem programu ponovno sodelujemo vsi, ki na ulici ustvarjamo ali se ukvarjamo z različnimi kulturnimi, storitvenimi in gostinskimi dejavnostmi. Vljudno vabljeni, da se pridružite slavju sosedov s Križevniške ulice in Brega v četrtek, 22. junija!

V letošnjem programu prvič sodeluje tudi Narodna in univerzitetna knjižnica. Pridružite se nam ob 17. uri pod Mojzesom na Gosposki ulici in izvedeli boste marsikatero zanimivost iz življenja NUK med drugo svetovno vojno, ko se je za njenimi zidovi skrivalo marsikaj, kar je moralo ostati skrito, nanjo pa je padlo celo nemško letalo!

 

potovanja

Stanje mreže splošnih knjižnic v letu 2016

V letu 2016 so slovenske splošne knjižnice izvajale dejavnost v 271 krajevnih knjižnicah, na 93 postajališčih premičnih zbirk ter z 12 bibliobusi, ki so se ustavljali na 720 postajališčih. Dostopnost splošnih knjižnic se je v primerjavi z letom 2015 izboljšala, saj se je število krajevnih knjižnic v lanskem letu povečalo za eno, število postajališč premičnih zbirk za pet, število postajališč bibliobusa pa za dva.

Podrobnejše podatke po občinah si lahko ogledate TUKAJ.

 

potovanja

Nova zbirka na portalu Digitalne knjižnice Slovenije: Potovanja in raziskovanja

Prihaja počitnic in dopustov. Navdih za letošnja poletna potepanja lahko poiščete tudi v novi zbirki Digitalne knjižnice, Potovanja in raziskovanja, kjer boste našli starejše potopise, popotne dnevnike in druga poročila z različnih potovanj. 

Zbirka obsega prek dvesto potopisov, dnevnikov in poročil z različnih znanstveno-raziskovalnih, alpinističnih,  misijonarskih, etnografskih in trgovskih odprav, diplomatskih misij ter plemiških in drugih popotovanj, ki so bili izdani od 16. do 20. stoletja. Med njimi so tudi številni potopisi z  angleških, francoskih, nemških, španskih in drugih raziskovalnih odprav poznega 18. in zgodnjega 19. stoletja, začenši s Cookovimi odpravami, ki izvirajo iz knjižnice Žige Zoisa. Med avtorji so tudi znani slovenski popotniki in raziskovalci ter nekateri domači in tuji popotniki, ki so opisovali slovensko ozemlje.

Zbirko Potovanja in raziskovanja je uredila dr. Sonja Svoljšak iz Zbirke starih tiskov NUK.

Vabljeni na raziskovanje!

 

kralj

Podpis sporazuma o sodelovanju med nacionalno knjižnico Tajvana in NUK

Včeraj, 24. maja 2017, nas je obiskala Shu-hsien Tseng, direktorica National Central Library, nacionalne knjižnice Tajvana. Z ravnateljico NUK, Martino Rozman Salobir, sta podpisali sporazum, ki predvideva tesnejše sodelovanje med obema knjižnicama, zlasti na področju izmenjave publikacij, strokovnjakov ter izkušenj z različnih področij knjižnične dejavnosti.

 

kralj

Zapuščina kiparja in slikarja Franceta Kralja v NUK

Rokopisna zbirka NUK je prejela nov dragocen dar: zapuščino kiparja in slikarja Franceta Kralja, enega najpomembnejših slovenskih ekspresionistov, ki obsega umetnikove osebne dokumente, fotografije, njegove spomine v rokopisu, korespondenco od leta 1918 do 1960 ter obsežno dokumentacijo o njegovem umetniškem delovanju. Arhiv v celoti šteje 1720 kosov gradiva.

Darovalcu, arhitektu Kralju Zlatu, umetnikovemu sinu, se iskreno zahvaljujemo za njegov pomembni prispevek v zakladnico slovenske kulturne dediščine.

 

climate

Testni dostop do Climate Change and Law Collection

Do 15. junija 2017 imamo priložnost testne uporabe vira Climate Change and Law Collection. Gre za celovito zbirko besedil s področja podnebnih sprememb in prava, ki vključuje tudi neredigirana besedila sive literature s tega področja. V okviru prava vključuje vse podkategorije, ki se ukvarjajo s podnebnimi spremembami, vključno z gospodarskim in okoljskim pravom ter pravom človekovih pravic. Zbirka pokriva tudi povezave med podnebnimi spremembami in zdravjem, financami, naravnimi katastrofami, trajnostnim razvojem, preskrbo s hrano, družbeno odgovornostjo gospodarstva ipd.

Vpliv podnebnih sprememb na posameznike, skupnosti in države ima pomembne posledice tudi za človekove pravice in zakone na lokalni, nacionalni in globalni ravni. Zbirka Climate Change and Law Collection obstoječim zbirkam s tega področja dodaja vrednost za vse deležnike in raziskovalce, ki pri svojem delu potrebujejo dostop do besedil s področja podnebnih sprememb in prava s tega področja.

Vir je na voljo z lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK, prek oddaljenega dostopa pa za študente in osebje Univerze v Ljubljani, ki so člani knjižnic Univerze v Ljubljani, CTK in NUK.

 

japan knowledge

Dostop do Japan Knowledge Lib

Univerza v Ljubljani je pridobila dostop do JapanKnowledge Lib. Gre za spletni arhiv, ki ponuja največjo zbirko osrednjih japonskih enciklopedij, slovarjev in ostalih referenčnih virov ter periodike, ki se vsebinsko večinoma ukvarjajo z japonskim jezikom, religijo, zgodovino in kulturo. Med drugim vključuje dostop do celotnih besedil Nihon kokugo daijiten, Kokushi daijiten, Nihon jinmei daijiten, Nihon daihyakka zensho, Nihon koten bungaku zenshu in dostop do več dvojezičnih slovarjev.

JapanKnowledge Lib je na voljo z lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK; prek oddaljenega dostopa pa za študente in osebje UL, ki so člani knjižnic UL, CTK in NUK.

 

konjicek

Večerni študij v NUK

Med 8. majem in 30. junijem 2017 bodo čitalniški prostori NUK ponovno odprti tudi v večernih urah. V tem času bodo uporabnikom od ponedeljka do petka med 20.00 in 22.00 na voljo: študijski prostori (196 sedežev v Veliki čitalnici in prostoru za skupinsko učenje), Plečnikov hodnik ter garderoba. Po 20. uri vstop v knjižnico ni mogoč.

Vljudno vabljeni in uspešen študij!

 

Zedhia

Testni dostop do zbirke ZEDHIA

Za obdobje do 25. junija 2017 smo dobili možnost uporabe informacijskega vira ZEDHIA (Zentraleuropäisches digitales wirtschafts- und gesellschaftshistorisches interaktives Archiv). Gre za interaktivno zbirko podatkov, kjer najdemo digitalizirana besedila in vire za preučevanje zgodovine podjetništva in ekonomije ter rodoslovja v Srednji Evropi. Na voljo je 745 zvezkov z več kot 1 milijonom strani besedil različnih publikacij založnika Compass Verlag.

Vir je na voljo z lokacij Univerze v Ljubljani, CTK, NUK in SAZU; prek oddaljenega dostopa pa za študente in osebje Univerze v Ljubljani in CTK ter vse člane NUK.

Uspešno raziskovanje želimo!.

 

RiLM

Testni dostop do virov s področja glasbe

Do 2. junija 2017 imamo priložnost, da preizkusimo tri vrhunske elektronske informacijske vire s področja glasbe. Za 45-dnevno testno obdobje imamo dostop do RILM Abstracts of Music Literature with Full Text, RILM Music Encyclopedias in Die Musik in Geschichte und Gegenwart (MGG Online).

RILM Abstracts of Music Literature with Full Text je bogata zbirka znanstvenih besedil o glasbi, ki vsebuje znanstvene in strokovne prispevke, recenzije, osmrtnice, uvodnike, korespondence, oglase, novice in drugo. Vir pokriva širše in ožja področja glasbe in sorodnih disciplin: muzikologijo, etnomuzikologijo, teorijo, glasbene inštrumente, pedagogika, izvedba in druga področja. Na voljo je z lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK. Prek oddaljenega dostopa pa vsem članom knjižnic Univerze v Ljubljani, CTK in NUK.

RILM Music Encyclopedias je zbirka celotnih besedil referenčnih del s področja glasbe, ki vključuje več kot 260.000 geselskih člankov. Vir pokriva tudi popularno glasbo, opero, glasbene inštrumente, bluz in gospel. Na voljo je z lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK. Prek oddaljenega dostopa pa vsem članom knjižnic Univerze v Ljubljani, CTK in NUK.

Die Musik in Geschichte und Gegenwart (MGG Online) je nemška enciklopedija glasbe, ki vključuje celotno vsebino druge izdaje Die Musik in Geschichte und Gegenwart z vsemi posodobitvami, kar pomeni več kot 19.000 prispevkov, ki jih je napisalo 3.500 avtorjev in ki pokrivajo vsa področja raziskovanja glasbe. Na voljo je z lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK, prek oddaljenega dostopa pa za študente in osebje UL, ki so člani knjižnic UL in CTK ter vse člane NUK.

Več informacij o virih najdete na spletnem mestu založnika Répertoire International de Littérature Musicale.

Želimo vam uspešno raziskovanje.

 

odprtjerazstave

Bog in človek v misli Karla Bartha

V sklopu razstave Beseda Božja ostane na veke vas vljudno vabimo na dogodek Božja beseda danes: teološka misel Karla Bartha, ki se bo odvijal v sredo, 12. aprila 2017 ob 17h v čitalnici Rokopisne zbirke Narodne in univerzitetne knjižnice.

Z nami bodo Matjaž Črnivec, generalni tajnik Svetopisemske družbe, Geza Filo, škof Evangeličanske Cerkve augsburške veroizpovedi v Republiki Sloveniji in avtor razstave izr. prof ddr. Jonatan Vinkler. S spoštovanimi gosti bomo poskušali osvetliti, kako je Karl Barth pretresel več ustaljenih miselnih tradicij, ki niso ponudile zadovoljivih odgovorov zahodni civilizaciji, saj sta se prav v času njegovih razmislekov zgodili dve največji katastrofi v znani zgodovini človeštva. Ta izjemni teolog, ki uživa velik ugled tudi med neverujočimi, je, podobno kot reformatorji pred pol tisočletja, bralce ponovno povabil k radikalni samorefleksiji in k izvornemu duhu Evangelija.

 

clarkson

CHRISTOPHER CLARKSON, *22. november 1938  †30. marec 2017

Sporočamo žalostno vest, da je po daljši bolezni v četrtek, 30. marca 2017, preminil naš učitelj in prijatelj dr. Christopher Clarkson, vrhunski poznavalec in konservator-restavrator srednjeveških kodeksov in historičnih knjižnih vezav. S svojim znanjem je na novo postavil temelje na področju konserviranja knjig s smernicami, ki jim sledimo po vsem svetu. Je eden najbolj cenjenih in citiranih avtorjev publikacij s področja konserviranja-restavriranja knjižnih vezav. Za restavratorje Arhiva republike Slovenije in Narodne in univerzitetne knjižnice je med leti 1997 in 2010 vodil osem dvotedenskih izobraževanj.

Izjemnega pedagoga, teoretika in prijatelja, ki je v Sloveniji pustil neizbrisno sled na področju konserviranja-restavriranja knjig, se bomo s hvaležnostjo spominjali prav vsi njegovi učenci.

 

na sliki: Christopher Clarkson z udeleženci izobraževanja Mehke pergamentne in papirne vezave, 14. november 2008.

 

odprtjerazstave

Odprtje razstave Beseda Božja ostane na veke

Odprli smo razstavo Beseda Božja ostane na veke. Takole smo pred objektiv ujeli avtorja z gosti (od leve): minister za kulturo Anton Peršak, škof Geza Filo, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, avtor razstave dr. Jonatan Vinkler, nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore in ravnateljica NUK Martina Rozman Salobir.


Hvala vsem za obisk odprtja in vabljeni na ogled razstave.

 

čitalnica

Seminar za neformalne založnike, 12. april 2017

Vabimo vas na seminar za neformalne založnike, ki bo v sredo, 12. aprila 2017 med 13. in 17. uro v prostorih Narodne in univerzitetne knjižnice na Leskoškovi 12 v Ljubljani. Namenjen je predvsem začetnikom v založniški dejavnosti in vsem, ki občasno izdajajo publikacije. Kotizacije ni.

Na seminarju vam bomo predstavili pravila, ki jih je treba upoštevati ob izdajanju publikacij, navodila za oddajo obveznih izvodov ter druga pomembna določila Zakona o obveznem izvodu publikacij (ZOIPub).

Vsebina:
1. Uvod. Zakon o obveznem izvodu publikacij.
2. Mednarodna bibliografska kontrola (CIP) – definicija in namen.
3. Mednarodni identifikatorji (ISBN, ISSN, ISMN in drugi) in črtna koda.
4. Kolofon pri knjigah, neknjižnih in spletnih publikacijah.
5. Navodila za predajo obveznih izvodov fizičnih publikacij.
6. Obvezni izvod spletnih publikacij. 

Način izvedbe: Predavanja, pogovor.
Trajanje: 13.00-17.00
Tečaj izvajajo: Damijana Kisovec, Pavla Meglič, Katja Rapuš, Alenka Kanič, Virna Vidic Ratkovič in Irena Sešek.

Prijazno vabljeni!

 

Prijave po e-pošti in informacije:

Damijana Kisovec T: 01/5861 306 F: 01/5861 352 E: damijana.kisovec@nuk.uni-lj.si
Pavla Meglič T: 01/5861 307 F: 01/5861 352 E: pavla.meglic@nuk.uni-lj.si

PRIJAVNICA na seminar

 

cnki

Novinarska konferenca Beseda=svoboda=vse

Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljanski grad in Goethejev inštitut v počastitev 500. obletnice reformacije v ponedeljek, 3. aprila 2017 ob 11. uri pripravljamo novinarsko konferenco v razstavni dvorani NUK (1. nadstropje).

V času trajanja novinarske konference bo potekalo tudi zaključno polaganje dragocenega gradiva v vitrine, ki ga bodo izvedli sodelavci iz Centra za varovanje in ohranjanje knjižničnega gradiva NUK. Prikazali bodo, kako pravilno poskrbimo, da pri razstavljanju starejšega dragocenega gradiva ne prihaja do poškodb. Podrobno bomo predstavili osrednje dogodke obeleževanja 500-letnice reformacije, in sicer:

- razstavo v Narodni in univerzitetni knjižnici »Beseda Božja ostane na veke«, kjer bodo na ogled temeljna besedila, ki so določala miselno in delovanjsko podobo protestantskega gibanja. Razstavo, ki nastaja v sodelovanju z Univerzo na Primorskem, je pripravil izr. prof. dr. Jonatan Vinkler s sodelavci;

- program slavnostnega odprtja razstave »Beseda Božja ostane na veke« v Veliki čitalnici NUK v torek, 4. aprila 2017 - ki jo bo odprl predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, predsednik Častnega odbora za počastitev 500. obletnice začetka protestantskega gibanja in reformacije. Spremljevalne nagovore bodo imeli minister za kulturo Anton Peršak, ravnateljica NUK Martina Rozman Salobir in avtor razstave izr. prof. dr. Jonatan Vinkler. Nastopili bodo prestižni glasbeni gostje: 40-članski Zbor Slovenske filharmonije;

- obsežno spremljevalno publikacijo ob razstavi, "Božja beseda ostane na veke". Študije k razstavi ob 500-letnici reformacije;

- celoten program ostalih dogodkov, ki jih pripravljata Ljubljanski grad in Goethejev inštitut.

Na novinarski konferenci bodo sodelovali: Martina Rozman Salobir (ravnateljica NUK), izr. prof. dr. Jonatan Vinkler (avtor razstave, Univerza na Primorskem), Marko Brunskole (vodja programa, Ljubljanski grad), Jelena Tomažin (Goethejev inštitut), sodelavci Centra za varovanje in ohranjanje knjižničnega gradiva NUK.

 

cnki

Testni dostop do kitajske zbirke CNKI

Na Univerzi v Ljubljani imamo do 22. aprila 2017 dostop do obsežne kitajske interdisciplinarne zbirke CNKI (China National Knowledge Infrastructure).

CNKI je osrednji kitajski nacionalni informacijski projekt pod vodstvom Tsinghua University, podprt pa je tudi s strani različnih ministrstev. Je izjemno izpopolnjena zbirka kitajskih revij, doktorskih disertacij, magisterijev, časnikov, prispevkov s konferenc, letopisov, referenčnega gradiva, enciklopedij, patentov, standardov in izsledkov tehnoloških raziskav, zakonov in predpisov. CNKI vključuje in omogoča dostop do 90% informacijskih virov Kitajske. Podrobnejše informacije o vsebini CNKI so na spletni strani vira.

CNKI je na voljo prek povezave http://oversea.cnki.net/kns55/ z lokacij Univerze v Ljubljani (brez prijave).

 

cenzura

Cenzura ne pojenja!

Razstava STOP, CENZURA! Prepovedana literatura in knjižnice 1945-1991 bo od srede, 29. marca, pa do 21. aprila ponovno na ogled, tokrat v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu.

Tudi tokrat bodo del njene vsebine z Branjem prepovedane literature predstavili sodelavci NUK. Vabljeni, da se nam jutri ob 11.00 uri pridružite v Meršolovem atriju Škofijske klasične gimnazije!

 

europeana

#AllezLiterature

Včeraj (21. marca 2017), na svetovni dan poezije, se je v okviru Europeana.eu začela nova kampanja #AllezLiterature. V prihajajočem mesecu bo spletna družbena omrežja preplavila poezija celega sveta. Moč poezije bo pokazala na njeno zabavnost, raznolikost in kako zelo je povezana z našimi življenji. Izjemno ponosni smo, da so kampanjo začeli prav s slovensko pesmijo Simona Gregorčiča Soči, ki jo recitira simpatični triletni Filip. Objavo najdete na Facebooku in Twitterju. Seveda bomo #AllezLiterature spremljali še naprej in aktivno sodelovali v promociji slovenske in svetovne poezije.

Več na spletni strani Europeane.

 

analiza

Analize dveh kodeksov

V petek, 10. marca, smo v NUK gostili ekipo, sestavljenih iz strokovnjakov z Inštituta za slavistiko dunajske univerze in Univerze v Kremsu. V okviru projekta raziskave starih slovanskih rokopisov so pri nas opravili analizo dveh najpomembnejših srednjeveških cerkvenoslovanskih kodeksov (Supraseljski kodeks in evangelijar bosanske redakcije) iz Kopitarjeve zbirke. S pomočjo spektroskopskih analiz so preučevali materiale, prisotne v črnilu in pergamentu, opravili pa so tudi mikrobiološke teste na pergamentu. Rezultate raziskav bomo prejeli tudi v NUK, vsekakor pa bodo pomembno prispevali k preučevanju stare kulturne dediščine.

 

Jurčič

Statistične meritve o delu šolskih knjižnic

Center za razvoj knjižnic pri Narodni in univerzitetni knjižnici je izvedel statistične meritve o delu šolskih knjižnic. Od 612 poročevalskih enot se jih je odzvalo 578 oziroma 94,5 %. V šolskem letu 2015/16 je knjižnična zbirka šolskih knjižnic, ki so izpolnile vprašalnik, skupaj obsegala 8.627.103 enote knjižničnega gradiva, od tega v osnovnih šolah 6.421.294 enot. Knjižnično dejavnost so šolske knjižnice izvajale v 855 izposojevališčih za 250.315 učencev in dijakov ter 31.500 strokovnih delavcev. Meritve so bile prvič izvedene s pomočjo uporabniškega vmesnika BibSiSt.

Šolskim knjižnicam se zahvaljujemo za sodelovanje!

 

Jurčič

Jurčičevo pismo Antonu Kodru

V Zbirki rokopisov, redkih in starih tiskov NUK hranimo Jurčičevo pismo Antonu Kodru, ki smo ga našli v zapuščini slikarja, grafika in ilustratorja Gabrijela (Elka) Justina. Pred nami je lep primer, kako pomembno se je sklicevati na dejanske originalne dokumente in ne povzemati podatkov zapisanih po spominu. Namreč v 11. knjigi Zbranega dela Josipa Jurčiča sta med pismi Antonu Kodru (drugo in četrto) objavljena le odlomka dveh dopisov, povzeta po Kodrovem prispevku v Slovanu iz leta 1911. Ob tem je v opombah navedeno, da originala nista ohranjena. V resnici pa gre za odlomka iz istega pisma, ki bi brez skrbnega pregleda in ureditve ter natančnega popisa zapuščine še vedno veljalo za izgubljeno.

 

čitalnica

Donacija Iconothece Valvasoriane Ruski državni knjižnici med obiskom delegacije predsednika RS v Moskvi

Ravnateljica Narodne in univerzitetne knjižnice Martina Rozman Salobir je z delegacijo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja v Ruski federaciji obiskala Moskvo, kjer je v navzočnosti predsednika Pahorja, veleposlanika Republike Slovenije v Moskvi Primoža Šeliga in drugih članov delegacije Ruski državni knjižnici predala zbirko Iconotheca Valvasoriana, znanstvenokritično izdajo faksimilirane Valvasorjeve grafične zbirke, ki obsega 7.752 grafičnih listov evropskih mojstrov 15., 16. in 17. stoletja. Ob predaji je ob predstavitvi zbirke poudarila njen pomen v svetovnem merilu ter željo donatorja dr. Lojzeta Gostiše, da zbirka kot del skupne evropske kulturne dediščine najde tudi mesto v najpomembnejših evropskih knjižnicah. sklopu obiska jo je v Ruski državni knjižnici sprejel direktor dr. Vladimir Gnezdilov. V pogovoru sta izrazila zadovoljstvo s potekom sodelovanja na področju izmenjave gradiva ter obojestransko željo po krepitvi sodelovanja tudi na drugih področjih dela.

VEČ

 

čitalnica

Seminar za neformalne založnike, 15. februar 2017

Vabimo vas na seminar za neformalne založnike, ki bo v sredo, 15. februarja 2017 med 9. in 13. uro v prostorih Narodne in univerzitetne knjižnice na Turjaški 1 v Ljubljani (sejna soba, 1. nadstropje). Namenjen je predvsem začetnikom v založniški dejavnosti in vsem, ki občasno izdajajo publikacije. Kotizacije ni.

Na seminarju vam bomo predstavili pravila, ki jih je treba upoštevati ob izdajanju publikacij, navodila za oddajo obveznih izvodov ter druga pomembna določila Zakona o obveznem izvodu publikacij (ZOIPub).

Vsebina:
1. Uvod. Zakon o obveznem izvodu publikacij, spremembe in pomen zakona.
2. Mednarodna bibliografska kontrola (CIP) – definicija in namen.
3. Mednarodni identifikatorji (ISBN, ISSN, ISMN in drugi) in črtna koda.
4. Kolofon 4. Zakon o obveznem izvodu publikacij. Navodila za predajo obveznih izvodov
5. Obvezni izvod neknjižnega gradiva: drobni tiski, avdiovizualne publikacije.
6. Obvezni izvod spletnih publikacij. 

Način izvedbe: Predavanja, pogovor.  Tečaj izvajajo: Damijana Kisovec, Pavla Meglič, Katja Rapuš, Alenka Kanič, Virna Vidic Ratkovič in Irena Sešek.

Prijazno vabljeni!

 

debeljak

Simpozij ob razstavi Béseda dá besedo in igro: 150 let Dramatičnega društva v Ljubljani

Četrtek, 26. januar 2017, ob 10:30 uri v čitalnici Zbirke rokopisov, redkih in starih tiskov NUK

10:45 Pozdravni nagovor ravnateljice Narodne in univerzitetne knjižnice, Martine Rozman Salobir 

Razpored strokovnih referatov:

11:00    izr. prof. dr. Urška Perenič: Od čitalniškega "razveseljevanja" do Dramatičnega društva: Obrobja na obnebju slovenske književne zgodovine? (FF UL, Oddelek za slovenistiko)

11:30    dr. Štefan Vevar: Mejniki v razvoju Dramatičnega društva v Ljubljani (Slovenski gledališki inštitut SLOGI)

12:00    doc. dr. Blaž Lukan: Repertoar Dramatičnega društva v prvem desetletju delovanja vplivi, tendence, učinki (AGRFT UL, Oddelek za dramaturgijo in scenske umetnosti, Katedra za dramaturgijo in zgodovino drame)

12:30    izr. prof. dr. Mateja Pezdirc Bartol: Razvoj slovenske meščanske drame na prelomu stoletja in Dama s kamelijami (FF UL, Oddelek za slovenistiko)

30 minutni odmor za kavo

13:30    doc. dr. Aldo Milohnić: Od Dramatičnega društva v Ljubljani do dramatičnih društev po Sloveniji (AGRFT UL, Oddelek za dramaturgijo in scenske umetnosti, Katedra za zgodovino gledališča in radia)

14:00    red. prof. dr. Milena Mileva Blažič: Ivan Hribar in Dramatično društvo, 1867 (PF UL, Oddelek za razredni pouk, Katedra za slovenščino)

14:30    mag. Marijan Rupret: Prešernovska struktura in začetki slovenske zgodovinske drame (Zbirka rokopisov, redkih in starih tiskov NUK)

Vljudno vabljeni!

 

debeljak

Literarna zapuščina dr. Tineta Debeljaka v NUK

V NUK smo z velikim veseljem pravkar sprejeli literarno zapuščino dr. Tineta Debeljaka, literarnega kritika, pesnika, pisatelja, urednika in prevajalca, predvsem pa vedno Slovenca in Škofjeločana. Svoje delo na kulturnem in literarnem področju je od leta 1948 nadaljeval v Argentini, kamor mu je 1954 sledila tudi družina. Po letih eksodusa se dolgo zamolčani dr. Debeljak vsaj simbolično vrača v deželo svojega izvora. Hvala hčerkama, gospema Meti in Jožejki, da sta dragoceno zapuščino zaupali Narodni in univerzitetni knjižnici v hrambo!

Več o vsebini zapuščine pa v sredo, 18. januarja ob 17.00 na spominskem večeru na Svetovnem slovenskem kongresu.

 

podpis

V hrambo smo prejeli Register članov 1939-1944 Ljubljanske inženirske zbornice

Inženirska zbornica Slovenije je 10. januarja 2017 svečano predala v hrambo Narodni in univerzitetni knjižnici Register članov 1939-1944 Ljubljanske inženirske zbornice. Narodna in univerzitetna knjižnica je Inženirski zbornici Slovenije podarila zbornik Slovenije (Ljubljana, 1939). Na fotografiji ravnateljica Narodne in univerzitetne knjižnice, Martina Rozman Salobir in predsednik IZS, mag. Črtomir Remec, po podpisu menjalne pogodbe za dokumentaciji; poleg njiju pa Veselin Miškovič (NUK) in Barbara Škraba Flis, sekretarka zbornice.

Register je nadvse dragocen kulturnozgodovinski dokument, kajti arhiv Ljubljanske inženirske zbornice se ni ohranil. V njem so imena inženirjev različnih strok. Med arhitekti in gradbeniki so imena tistih, ki so dali slovenskim krajem v 30. letih prejšnjega stoletja moderno podobo, tehniki pa so delovali v slovenski industriji. Zbornica je kot strokovno združenje skrbela za zakonito in etično poslovanje inženirjev ter tako skrbela za njihovo družbeno veljavo.

 

konjicek

Strokovni nazivi v knjižnični dejavnosti

Od 21. oktobra 2016 je v veljavi nov Pravilnik o strokovnih nazivih v knjižnični dejavnosti (Uradni list RS, št. 65/16). V skladu s 7. členom pravilnika o imenovanju v strokovni naziv odloča predstojnik nacionalne knjižnice po predhodnem mnenju Komisije za strokovne nazive v knjižnični dejavnosti. Predstojnik podeli strokovni naziv s 15. majem, če je vloga predložena do vključno 31. januarja tekočega leta.

Vabimo vas na brezplačno delavnico za oddajo vloge, ki bo 10. in 13. januarja 2017 v NUK.

VEČ

 

konjicek

Delovni čas med prazniki

27. - 30. december 2016 - Redni delovni čas
Sobota, 31. december 2016 - ZAPRTO
Ponedeljek, 2. januar 2017 - ZAPRTO

 dekorativna slika

 

konjicek

Večerni študij v NUK

Med 3. januarjem in 10. februarjem 2017 bodo čitalniški prostori NUK ponovno odprti tudi v večernih urah. V tem času bodo uporabnikom od ponedeljka do petka med 20.00 in 22.00 na voljo: študijski prostori (196 sedežev v Veliki čitalnici in prostoru za skupinsko učenje), Plečnikov hodnik ter garderoba od ponedeljka do petka odprti do 22. ure. Po 20. uri vstop v knjižnico ni mogoč.

Vljudno vabljeni in uspešen študij!

 

konjicek

Uporaba in zadovoljstvo uporabnikov z elektronskimi viri in storitvami NUK

V zbirnem poročilu so predstavljeni rezultati spletne ankete, v kateri je sodelovalo 1174 uporabnikov Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani (NUK). Anketiranje je potekalo v oktobru in novembru 2015. S pomočjo ankete smo želeli ugotoviti, kako so njeni udeleženci zadovoljni z elektronskimi informacijskimi viri oziroma storitvami knjižnice, kako pogosto jih uporabljajo, kakšni so njihovi predlogi za izboljšave, zanimale pa so nas tudi njihove informacijske potrebe in navade. Z odgovorom na odprto vprašanje so sodelujoči v anketi lahko podali tudi svoje predloge in pripombe na ponudbo elektronskih virov in storitev knjižnice. Rezultate ankete primerjamo z rezultati starejših študij uporabnikov NUK ter nekaterimi domačimi in tujimi raziskavami.

Poročilo je dostopno na Digitalni knjižnici Slovenije - dLib.si.

 

konjicek

Javni poziv za člane Komisije za bibliotekarski izpit

Na podlagi 2. odstavka 11. člena in 1. odstavka 55. člena Pravilnika o bibliotekarskem izpitu (Uradni list RS, št. 75/16) ravnateljica Narodne in univerzitetne knjižnice objavlja Javni poziv zainteresiranim kandidatom za člane Komisije za bibliotekarski izpit. Vaše vloge pričakujemo do 29. decembra 2016

Obvezna priloga k vlogi je IZJAVA za uporabo osebnih podatkov.

Vse zainteresirane vabimo k oddaji vloge.

 

kabli

Prejemnik Trubarjevega priznanja za leto 2016 je dr. Lojze Gostiša

Dr. Lojze Gostiša uteleša lik plemenitega ljubitelja in poznavalca umetnosti, ki se ji je z vsem bitjem predajal celo življenje. V središču njegovega zanimanja so bili predvsem sodobniki, ki jih je tudi osebno zelo dobro poznal: umetnostni zgodovinar Izidor Cankar, arhitekt Jože Plečnik in slikar France Mihelič. Preučevanja njihovega dela in predstavitve javnosti se je lotil s predanostjo in entuziazmom. O vsakem je zbral obsežno dokumentacijo, ki mu je služila kot temeljna podlaga za resno znanstveno delo. 

Dr. Lojzetu Gostiši se s Trubarjevim priznanjem, ki ga Narodna in univerzitetna knjižnica podeljuje za pomembne prispevke k ohranjanju nacionalne pisne kulturne dediščine, iskreno zahvaljujemo za njegovo delo.

 

kabli

Novosti na Mrežniku: Art and Architecture in Video, Engineering Case Studies Online, Polymer library in Materials Science & Engineering Database

Prek Mrežnika lahko odslej dostopate do novih virov. Na voljo sta dva vira založnika Alexander Street: Art and Architecture in Video je spletna zbirka dokumentarnih filmov in intervjujev s področja umetnosti, arhitekture, grafike in oblikovanja, kjer bodo gradiva za študij in raziskovanje našli vsi, ki jih zanima področje vizualnih medijev; Engineering Case Studies Online pa je prav tako zbirka video gradiva, ki predstavlja primere nesreč z analizo vzrokov in posledic napak inženiringa. Vsebuje več kot 250 ur filmov in 50.000 strani besedil s primeri s celega sveta. Oba vira sta na voljo z lokacij Univerze v Ljubljani (tudi CTK in NUK), prek oddaljenega dostopa sta na voljo za študente in osebje Univerze v Ljubljani (tudi CTK in NUK).

Na Mrežniku je odslej na voljo tudi Polymer library, ki predstavlja edinstveno zbirko informacij o plastičnih masah, polimerih, gumi, polimernih kompozitih in lepilih. Vključuje podatke in povzetke člankov iz več kot 500 revij; nova pa je tudi zbirka Materials Science & Engineering Database, ki je nastala z združitvijo vsebin zbirk Aluminium Industry Abstracts, Ceramic abstracts / World ceramics abstracts, Corrosion Abstracts, Engineered Materials Abstracts, Materials business file in METADEX, vključuje pa še zbirki Polymer Library in Copper Technical Reference Library. Tako je nastala specializirana interdisciplinarna zbirka za raziskave materialov: kovin, keramike, polimerov, kompozitov in biomaterialov. Vsebuje podatke s povzetki člankov iz več kot 4000 revij in celotna besedila člankov iz več kot 2000 revij. Oba vira sta na voljo z lokacij Univerze v Ljubljani (tudi CTK in NUK); prek oddaljenega dostopa pa za vse člane knjižnic Univerze v Ljubljani (tudi CTK in NUK).

Za nabavo vseh omenjenih virov skrbi Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani.

Uspešno raziskovanje želimo!

 

kabli

Digitalna knjižnica Slovenije - dlib.si v novi podobi

Digitalna knjižnica Slovenije je od začetka decembra naprej dostopna v novi, osveženi in modernizirani podobi, s katero želimo zagotoviti še boljšo uporabniško izkušnjo. Vse več bo tudi vsebinskih zbirk, ki naše najatraktivnejše gradivo zaokrožijo v smiselno celoto in podajo širšo zgodbo gradivu. Prenovljena stran vizualno sledi trendom in želi biti optimalno dostopna na vseh, po novem tudi na mobilnih napravah. Želimo vam prijetno raziskovanje!

Vaše mnenje nam veliko pomeni, zato bomo veseli vaših odzivov, ki nam jih lahko sporočite na elektronski naslov: dLib@nuk.uni-lj.si.

 

kabli

Božična akcija digitalizacije knjig EOD

Med 5. - 18. decembrom 2016 lahko izdelavo e-knjig, ki so proste avtorskih pravic, naročite po polovični ceni. V akciji sodeluje 12 evropskih knjižnic.

Več o projektu in akciji: http://books2ebooks.eu/sl/christmas2016
Iskanje in naročila: http://eod.dlib.si/

 

kabli

Mednarodni posvet "Človekove pravice in svoboščine: ZA VSE ČASE!" ter razstava "STOP, CENZURA!" v Škofji Loki 

V Škofji Loki bo 7. in 8. decembra potekal mednarodni znanstveni posvet Človekove pravice in svoboščine: ZA VSE ČASE!  Ob tej priliki bo med 7. in 10. decembrom v atriju Starega župnišča na Mestnem trgu 38 na ogled tudi razstava STOP, CENZURA! Prepovedana literatura in knjižnice 1945-1991. Odpiramo jo v sredo, 7. decembra, ob 19. uri z branjem prepovedane literature. Kdor je dogodek in razstavo zamudil v NUK, lepo vabljen!

 

kabli

Objavljam torej sem v NUK - 10 let Zakona o obveznem izvodu publikacij

 

Pred desetimi leti smo v Republiki Sloveniji sprejeli sodoben zakon o obveznem izvodu publikacij (ZOIPub, UL RS št. 69/06; UL RS št. 86/09), ki vključuje tudi nove pojavne oblike objavljanja oziroma publikacij. Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK) je s tem zakonom pooblaščena javna ustanova, ki zbira, ohranja in omogoča dostopnost do vseh publikacij kot nacionalne kulturne dediščine. Novi zakon med zavezance uvaja izdajatelje, založnike in distributerje (prej tiskarji in razmnoževalci), kar je število naših partnerjev v zadnjih desetih letih povečalo iz nekaj sto na okvirno deset tisoč. Število obveznih izvodov, ki jih sedaj prejmemo v NUK, je 4 oziroma 16, kolofon pa je eden od obveznih elementov publikacije. Poleg zbiranja in ohranjanja knjig, časopisov, zemljevidov, zvočnih in slikovnih zapisov, glasbenih in drobnih tiskov ter drugih oblik zapisov od leta 2008 zajemamo in ohranjamo tudi spletne publikacije, od leta 2015 pa tudi spletna mesta z domeno .si. V NUK si prizadevamo za uspešno nadaljevanje več kot dvestoletne tradicije zbiranja slovenskega obveznega izvoda.

Vsem našim partnerjem – založnikom, izdajateljem, samozaložnikom in distributerjem – se ob deseti obletnici zbiranja obveznih izvodov publikacij po sodobnem zakonu zahvaljujemo za sodelovanje in prispevek pri gradnji zbirk NUK, ki so naša skupna last. 

Dogodki

12.10.2016, ob 11. uri
Tiskovna konferenca ob 10-letnici Zakona o obveznem izvodu publikacij
Predavalnica NUK, Leskoškova 12

9. 11. 2016, ob 17. uri
Kaj je potrebno vedeti ob izdaji knjige/publikacije?
Čitalnica Rokopisne zbirke NUK, Turjaška 1; sodelujoči: dr. Andrej Blatnik, Milena Miklavčič in predstavniki NUK.

16. 11. 2016, ob 17. uri
Kaj je potrebno vedeti ob izdaji glasbenega albuma v fizični obliki in na spletu?
Čitalnica Glasbene zbirke NUK, Turjaška 1; sodelujoči: Dominik Bagola, predstavniki NUK in predstavniki SAZAS.

23. 11. 2016, ob 14. uri
Debatna kavarna ob 10-letnici Zakona o obveznem izvodu publikacij
32. slovenski knjižni sejem, Cankarjev dom; gostje: Andreja Kavčič (DZS), Samo Rugelj (UMco), Nataša Franko (Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto), Irena Sešek (NUK), Janko Klasinc (NUK)

 

kabli

Začasna nedostopnost omrežja NUK in storitve oddaljenega dostopa

Zaradi prestavljanja optičnih vodnikov, ki so bili med izvajanjem gradbenih del na Letališki cesti 5. oktobra 2016 poškodovani, omrežje NUK in posledično tudi storitve oddaljenega dostopa za Univerzo v Ljubljani in osrednje območne knjižnice v noči med 14. in 15. novembrom 2016, predvidoma med 22. in 6. uro, ne bodo dostopne.

Hvala za razumevanje.

 

japan knowledge

Testni dostop do Japan Knowledge

JapanKnowledgeLib je spletni arhiv, ki ponuja največjo zbirko osrednjih japonskih enciklopedij, slovarjev in ostalih referenčnih virov. Med drugim vključuje dostop do celotnih besedil Nihon kokugo daijiten, Kokushi daijiten, Nihon jinmei daijiten, Nihon daihyakka zensho, Nihon koten bungaku zenshu in dostop do več dvojezičnih slovarjev.

Hvala za razumevanje.

 

OUP

Spremembe pri Oxford Journals Online

14. novembra 2016 se začne selitev akademskih revij in drugih spletnih produktov Oxford University Press na enotno spletišče Oxford Academic. Najprej bodo na novo platformo selili zbirko revij Oxford Journals Online, ki bo dosegljiva na https://academic.oup.com/. Selitev revij bo predvidoma končana do konca meseca, povsem zaživela pa bo s 1. januarjem 2017. V tem času bosta delovali obe platformi. Kasneje bodo selitev izvedli še za ostale svoje zbirke (Oxford Art Online, Oxford Music Online, Oxford English Dictionary Online). Ker bodo na novo platformo selili tudi uporabniške račune, v izogib težavam pri preseljevanju podatkov priporočamo, da v tem času v svojem uporabniškem računu ne opravljate sprememb.

O vseh spremembah glede dostopa do Oxfordovih virov vas bomo seveda obveščali.

 

Svetlana

Seminar za neformalne založnike

Vabimo vas na brezplačni seminar za neformalne založnike, ki bo v torek, 4. oktobra 2016, med 9. in 13. uro v prostorih Narodne in univerzitetne knjižnice na Leskoškovi 12 v Ljubljani. Seminar je namenjen predvsem začetnikom v založniški dejavnosti oziroma vsem tistim, ki občasno izdajajo publikacije. Kotizacije ni.

Prijave sprejemamo do na e-naslov: pavla.meglic@nuk.uni-lj.si. Za dodatna pojasnila smo na voljo na: 01 586 13 07. Vabljeni!

 

slika novica

Ostalina Izidorja Cankarja v NUK

Arhiv dr. Lojzeta Gostiše, ki ga je pred kratkim podaril Rokopisni zbirki NUK, vsebuje veliko dragocenega gradiva iz slovenske kulturne zgodovine. Zelo zanimiva je ostalina umetnostnega zgodovinarja, pisatelja in diplomata Izidorja Cankarja, kjer najdemo del njegove osebne dokumentacije ter nekaj izjemno redke korespondence iz časa jugoslovanske vlade med eksilom v Londonu v času druge svetovne vojne. Izpostaviti je potrebno še rokopis predavanj in neobjavljeno razpravo o baroku, ki zaključujeta Cankarjev cikel študij o zgodovini likovne umetnosti v Zahodni Evropi.

Dr. Gostiši se lepo zahvaljujemo za njegov dar.

 

slika novica

Večerni študij v NUK

Med 22. avgustom in 23. septembrom 2016 bodo čitalniški prostori NUK ponovno odprti tudi v večernih urah. V tem času bodo uporabnikom od ponedeljka do petka med 20.00 in 22.00 na voljo: študijski prostori (196 sedežev v Veliki čitalnici in prostoru za skupinsko učenje), Plečnikov hodnik ter garderoba. Po 20. uri vstop v knjižnico ni mogoč.

Vljudno vabljeni in uspešen študij!

 

fragmenti

Fragmenti pesnitve Parzival iz NUK del mednarodnega projekta

V NUK hranimo dragocene fragmente srednjeveške viteške pesnitve Parzival nemškega pesnika Wolframa von Eschenbacha, ki je živel in ustvarjal na prelomu iz 12. v 13. stoletje. Rokopis, ohranjen na pergamentnih fragmentih, je že leta 1947 našel germanist Dušan Ludvik kot knjigoveški material za vezavo knjige iz obdobja humanizma. Datiral ga je v 13./14. stoletje. Veseli smo, da bodo pomembni fragmenti tega izjemnega teksta po novem na ogled kot del digitalne zbirke mednarodnega projekta Parzival,

 

Vabljeni k ogledu spletnega mesta projekta!

 

slovo

Prešernova rokopisa iz Clevelanda na portalu Digitalne knjižnice Slovenije

Z izjemnim veseljem in navdušenjem vam sporočamo, da lahko sveže odkrita Prešernova rokopisa najdena letos v Clevelandu, prelistate tudi na naši spletni strani dLib.si.

Prešernov rokopis pesmi Slovo od mladosti je napisan v bohoričici, zato lahko nastanek rokopisa umestimo med leto 1830, ko je bila omenjena pesem prvič objavljena v prvem zvezku Krajnske čbelice in leto 1843, ko je bohoričico zamenjala gajica, za kar so bile zaslužne predvsem Bleiweisove Kmetijske in rokodelske novice. Drugi Prešernov rokopis pa je pesem Dohtar, ki lahko datira med 4. zvezkom Krajnske čbelice iz leta 1833 in letom 1846, ko so nastali cenzurni rokopisi Poezij. Dohtar je sicer napisan v gajici.

Slovenskemu muzeju in arhivu v Clevelandu je rokopis daroval Evgen Favetti. Tudi njegov oče je rokopis prejel v dar, ko je delal kot knjigarnar na Stritarjevi ulici pri Magistratu v Ljubljani. Družina se je po drugi svetovni vojni preselila v ZDA, z njimi pa tudi Prešernovi rokopisi.

Vljudno vabljeni k ogledu!

 

čitalnica

Ogled Plečnikove palače za obiskovalce

Med poletnim delovnim časom (4. julij - 15. avgust ter zadnja dva vikenda v avgustu) bo knjižnica vsak dan razen ob sredah odprta za brezplačne turistične oglede, in sicer po naslednjem urniku:

 • ponedeljek, torek, četrtek, petek, sobota: 15.00-19.00
 • nedelja, praznik: 11.00-19.00

Za ogled bo odprta Velika čitalnica, glavno stopnišče in preddverje pred čitalnico ter razstava V obljubljeno deželo: Slovenke v ZDA

Vljudno vabljeni!

 

čitalnica

Poletni delovni čas v NUK

V času od 4. julija do 14. avgusta 2016 bo NUK za uporabnike odprt po poletnem delovnem času. Gradivo boste od ponedeljka do petka po koncu delovnega časa do 18. ure lahko vračali tudi v Recepciji NUK. V ponedeljek, 15. avgusta 2016, bo knjižnica zaprta, od torka 16. avgusta 2016 pa bo NUK odprt po običajnem urniku. V obdobju poletnega delovnega časa bo veljal tudi spremenjen urnik prevozov gradiva med obema lokacijama NUK, z običajnim urnikom prevozov začnemo ponovno v torek, 16. avgusta 2016.

Od 4. julija do 14. avgusta se za rezervacijo sedeža v Veliki čitalnici NUK oglasite v prostoru za Vpis in izposojo (pritličje, soba 4); prav tako boste lahko v prostoru za Vpis in izposojo prevzemali in vračali ključe garderobnih omaric.

Nekoliko daljše obdobje, od 1. julija do predvidoma 31. avgusta 2016, pa bodo v skladišču potekala obnovitvena dela, zato bo gradivo na signaturah od SG=222000 do SG=223000, od SG=410000 do 411000, od SG=500000 do SG= 602898, od SG=530000 do SG=584000, od SG=II 520000 do SG=II 626000, od SG=NKG 700000 do SG=NKG 700800 in od SG=GS CD 700000 do SG=GS CD 702900 nedostopno.

Hvala za razumevanje.

 

čitalnica

Predstavitev antologije Darovi evropske zgodbe

V antologiji, ki pravzaprav ni antologija v klasičnem smislu, so zbrana dela petdesetih avtorjev iz več evropskih držav. Z narodnostnega gledišča so v pričujoči antologiji zastopani avtorji, potomci narodov, ki so v Bosni in Hercegovini živeli v času, ko je le-ta spadala pod Avstro-ogrsko monarhijo in avtorji potomcev narodov nekdanje Jugoslavije, ki v Bosni in Hercegovini živijo še danes. V antologiji pa so objavljena tudi dela drugih narodov, ki so imeli neposreden vpliv na bosansko-hercegovsko kulturo in tradicijo ter ga imajo še danes. Posebno vlogo pri tem sta imela francoski in ruski jezik. Izbor v omenjeni antologiji ima posebno vlogo: narediti jezik, v katerem je zgodba napisana, domač, in ga potem s prevodom približati tudi ostalim bralcem.

Predstavitev bo v petek, 1. julija 2016, ob 11. uri v atriju Kavarne NUK. Sodelovali bodo urednik zbornika Zdravko Kecman, prevajalec Željko Perović, pesnik Milan Dekleva in pisatelj Jurij Hudolin.

Vljudno vabljeni!

 

mikrofilm

Uspešno zaključen projekt digitalizacije časnika Delo iz obdobja slovenske osamosvojitve

Junija letos se je uspešno zaključil projekt digitalizacije časnika Delo iz obdobja slovenske osamosvojitve. Na podlagi dogovora z medijsko hišo Delo je digitalizacijo letnikov 1989 – 1993 opravila Narodna in univerzitetna knjižnica, pri projektu pa so sodelovali tudi Državni zbor RS, Inštitut narodnostna vprašanja, Inštitut za novejšo zgodovino, Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani, Univerzitetna knjižnica Maribor in Znanstvenoraziskovalni center SAZU. Projekt predstavlja uspešen primer sodelovanja različnih organizacij pri financiranju digitalizacije slovenske pisne kulturne dediščine. V času splošnega krčenja sredstev na tem področju je tovrstno sodelovanje še posebej pomembno, saj lahko več organizacij s skupnimi močmi doseže boljše rezultate.

Da bi obeležili 25. obletnico osamosvojitve in hkrati podnaslovili uspešnost zgoraj omenjenega projekta, smo pripravili video predstavitev iz izrezkov časopisa Delo od leta 1989 do 1993. Na TV ekranih si jo lahko pogledate v preddverju kavarne NUK in v Časopisni čitalnici.

 

naple

Statistični podatki o delovanju splošnih knjižnic v Evropi

NAPLE je povezovalno telo javnih institucij (ministrstva, agencije ali nacionalne knjižnice), ki so zadolžene za splošne knjižnice v posameznih državah Evrope. Član NAPLE je tudi naš sodelavec dr. Gorazd Vodeb iz Centra za razvoj knjižnic NUK. Pred kratkim je posebna delovna skupina v okviru NAPLE zbrala statistične podatke o delovanju splošnih knjižnic v Evropi. Nanašajo se na naslednje države: Češka, Danska, Estonija, Finska, Flandrija (Belgija), Hrvaška, Nemčija, Portugalska, Slovenija, Španija in Švedska. Izjemno zanimivi podatki so predstavljeni v grafični obliki. Datoteka (Excel), ki vsebuje podatke za leti 2013 in 2014, pa je objavljena na spletnem mestu NAPLE.

 

slika rokopisi

Dnevniki slikarja Florisa Oblaka (1924 – 2006)

Rokopisna zbirka NUK je bogatejša za dnevnike slikarja Florisa Oblaka (1924 – 2006), v katere si je dolga leta zapisoval misli o slikarstvu in se v njih iskreno in neizprosno spraševal o smislu, namenu in bistvu svojega bivanja in ustvarjanja. Spovednica, kot je sam imenoval to zbirko intimnih izpovedi, šteje 54 zvezkov.

Slikarjevi ženi Slavici Mirčevski Oblak se za dar najlepše zahvaljujemo.

 

slika čitalnica

Predstavitev novosti v knjižničarstvu

Vabimo vas na predstavitev novosti v knjižničarstvu. Predstavitev bo v petek, 17. junija 2016 v računalniški učilnici NUK na Turjaški 1 v Ljubljani. Program predstavitve je na voljo v pdf datoteki. Prosimo, da se prijavite po elektronski pošti izobrazevanje@nuk.uni-lj.si, najkasneje do 15. junija 2016.

Vljudno vabljeni!

 

slika čitalnica

Statistične meritve o delu slovenskih knjižnic za leto 2015

Center za razvoj knjižnic NUK je 12. maja 2016 dokončno zaključil statistične meritve o delu slovenskih knjižnic za poročevalsko leto 2015. V meritve je bilo vključenih 251 slovenskih knjižnic: 82 visokošolskih knjižnic (skupaj z nacionalno knjižnico), 109 specialnih in 60 splošnih knjižnic (od tega 2 zamejski knjižnici). Izpolnjene vprašalnike je posredovalo skupaj 242 oz. 96 % vseh slovenskih knjižnic, od tega vse visokošolske in splošne knjižnice ter 100 oz. 92 % specialnih knjižnic. Rezultati statističnih meritev so objavljeni na spletni strani Centra za razvoj knjižnic NUK.

Knjižnicam se zahvaljujemo za sodelovanje.

 

slika novica

Večerni študij v NUK

Od 3. maja do 24. junija 2016 bodo čitalniški prostori NUK ponovno odprti tudi v večernih urah. V tem času bodo uporabnikom od ponedeljka do petka med 20.00 in 22.00 na voljo: študijski prostori (196 sedežev v Veliki čitalnici in prostoru za skupinsko učenje), Plečnikov hodnik, garderoba ter Kavarna NUK.

Vljudno vabljeni in uspešen študij!

 

slika novica

Ob 75-letnici Brede Smolnikar

Vabimo vas na simpozij ob 75-letnici Brede Smolnikar in njeni razstavi Ena s špago zvezana, ki bo potekal v četrtek, 21. aprila 2016, ob 10. uri v čitalnici Rokopisne zbirke NUK. Čitalnica bo zaradi dogodka cel dan zaprta. 

Program simpozija
Posnetek simpozija

 

slika novica

Delovni čas med prazniki

Med prvomajskimi prazniki bo knjižnica zaprta zgolj v prazničnih dneh, torej v sredo, 27. aprila in v ponedeljek, 2. maja. V četrtek (28. aprila), petek (29. aprila) in soboto (30. aprila) v NUK velja redni delovni čas.

 

slika novica

Statistični trendi na področju slovenske založniške produkcije

Center za razvoj knjižnic pri Narodni in univerzitetni knjižnici od lanskega leta objavlja statistične podatke o slovenski založniški produkciji. Podatki so izračunani na osnovi dotoka obveznega izvoda publikacij. Objavljamo jih dvakrat letno, in sicer 15. aprila, ko objavimo začasne podatke za preteklo leto, in 15. oktobra, ko so na voljo končni podatki o izdanih knjigah, časopisju in založnikih.

Več...

 

slika novica

Novosti na Digitalni knjižnici Slovenije

Na Digitalno knjižnico Slovenije smo v zadnjih mesecih dodali kar nekaj novih in zanimivih gradiv: od raritetne grafike iz zapuščine Janeza Vidica, celotnega Slovenskega poročevalca pa do nekaj sto številk koroškega časopisja. 

Več...

 

čitalnica

Seminar za neformalne založnike v UKM 

Univerzitetna knjižnica Maribor vas skupaj z Narodno in univerzitetno knjižnico vabi na seminar za neformalne založnike. Seminar bo potekal v četrtek, 03. marca 2016, s pričetkom ob 9. uri. Udeležba je brezplačna. Namenjen je predvsem začetnikom v založniški dejavnosti in vsem, ki občasno izdajajo publikacije ali jih zanimajo kakršnekoli informacije s področja založništva. 

Več...

 

čitalnica

Nadgradnja programske opreme za rezervacijo sedežev v Veliki čitalnici NUK

Na pobudo uporabnikov smo nadgradili programsko opremo za rezervacijo sedežev v Veliki čitalnici NUK. Na spletni strani NUK ali na http://vcitalnica.nuk.uni-lj.si/Public/Citalnica lahko preverite zasedenost sedežev v Veliki čitalnici NUK.

Uporabniki lahko tudi sami, prek spletne aplikacije preverite svojo rezervacijo sedeža, številko rezerviranega sedeža, dolžino razpoložljivega odmora, število kršitev itd. Nadgradnja pa prinaša tudi prijetno novost: sistem vam lahko na podlagi zasedenosti sedežev v čitalnici samodejno dodeli dodatni odmor. Tako boste poleg osnovnih 100 minut lahko pridobili še do 60 minut dodatnega odmora dnevno. V aplikacijo se prijavite s podatki, s katerimi se prijavljate v Mojo knjižnico na Cobiss.si.

Prijeten študij v Veliki čitalnici NUK vam želimo!

 

Istra

Nova pridobitev Kartografske in slikovne zbirke NUK

Kartografska in slikovna zbirka NUK je v svojo zbirko pridobila zemljevid Istre Ferranda Bertellia, objavljen v Benetkah leta 1569. Zemljevid temelji na pionirskem, revolucionarnem lesorezu Istre Pietra Coppa iz leta 1528, ki ga hrani Pomorski muzej Sergej Mašera v Piranu. Bertellieva bakrorezna karta je veliko bolj prefinjena od lesorezne predhodnice, čeprav je Bertelli zvesto sledil Coppi v zvezi z njeno vsebino. Istrski polotok je ujet iz jugozahodne smeri, relief je dramatičen, mesta pa prikazana piktografsko. Bertelli je zemljevid posvetil Aldusu Manutiusu mlajšemu, potomcu najbolj slavne dinastije beneških založnikov.

 

Kramp

Glasovanje za najljubšo slovensko besedo na razstavi Poljub z jezikom

Razstavo Poljub z jezikom smo uspešno pripeljali do konca. Zabeležili smo več kot 4200 obiskovalcev. Med razstavo smo obiskovalce tudi povprašali po njihovi najljubši slovenski besedi in prejeli smo 800 lističev, na katere ste zapisali 467 unikatnih predlogov. Največ glasov je prejela LJUBEZEN, ki ji po vrsti sledijo BUREK, HRANA, MIDVA, HREPENENJE, DRUŽINA, POLJUB, PRIJATELJSTVO, SREČA in MAMA. Posebno omembo pa si v znamenje složnosti zasluži beseda TOREJ, ki se je na lestvico z velikim številom glasov prišla po zaslugi dveh razredov, ki sta v zadnjih dneh obiskala razstavo. Hvala vsem za predloge in obisk razstave.

 

Svetlana

Premražene pesmi s Svetlano Makarovič

Na predvečer kulturnega praznika, v nedeljo, 7. februarja 2016, ob 20. uri vas vabimo na glasbeno literarni večer z naslovom Premražene pesmi. V Veliki čitalnici NUK se nam bodo pridružili pesnica Svetlana Makarovič, igralka Polona Vetrih in violinist Vasilij Centrih. Brezplačne vstopnice lahko od ponedeljka, 1. februarja, od 11. ure prevzamete v recepciji NUK. Število mest je omejeno!

 

Svetlana

Seminar za neformalne založnike

Vabimo vas na brezplačni seminar za neformalne založnike, ki bo v četrtek, 11. februarja, med 9. in 13. uro v prostorih Narodne in univerzitetne knjižnice na Leskoškovi 12 v Ljubljani. Seminar je namenjen predvsem začetnikom v založniški dejavnosti oziroma vsem tistim, ki občasno izdajajo publikacije. Kotizacije ni. Prijave sprejemamo do 5. februarja na e-naslov: pavla.meglic@nuk.uni-lj.si. Za dodatna pojasnila smo na voljo na: 01 586 13 07. Vabljeni!

 

slika čitalnica NUK

Večerni študij v NUK

Od 4. januarja do 19. februarja 2016 bodo čitalniški prostori NUK ponovno odprti tudi v večernih urah. V tem času bodo uporabnikom med 20.00 in 22.00 na voljo: študijski prostori (196 sedežev v Veliki čitalnici in prostoru za skupinsko učenje), Plečnikov hodnik, garderoba ter Kavarna NUK.

Vljudno vabljeni!

 

slika - fotografija nove nuk izkaznice

Nove članske izkaznice

Sočasno z zamenjavo sistema kontrole pristopa in rezervacije sedežev v Veliki čitalnici smo zamenjali tudi članske izkaznice. Bistvena novost je, da smo prešli z vračljivih na lastniške in personalizirane izkaznice. Izkaznice tako prehajajo v vašo trajno last.
Takojšnja zamenjava je potrebna za vse člane, ki želite v čitalnice. Ostali, ki si samo izposojate gradivo, lahko staro izkaznico zamenjate ob poteku članstva.

Med novostmi je tudi možnost vpisa za 1 (tekoči) dan, namenjena zlasti uporabnikom, ki potrebujejo naše gradivo samo enkrat. Podaljšanje je možno za 3 ali 12 mesecev. Ukinili smo začasne izkaznice s pologom varščine. Tako je za pozabljene, izgubljene, uničene ali drugače odtujene izkaznice možen le nakup nove. Cena izkaznice je razvidna iz cenika.

 

dekorativna slika

DNEVNIK MATIJE MALEŠIČA

Rokopisna zbirka NUK je od dedičev prejela del zapuščine pisatelja Matije Malešiča, ki se nanaša na njegovo izkušnjo prve svetovne vojne. Gre za osebna dnevnika, v katerem neposredno opisuje težko življenje vojakov ter boje v Srbiji in na Soški fronti.

Več...