kartica Plečnik 150

dekorativna slika

 

Kartica Plečnik 150 - Stopite v svet arhitekturnega genija!

Kartica Plečnik 150 je skupna abonentska kartica Mestnega muzeja Ljubljana, Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, Narodne in univerzitetne knjižnice, Plečnikove hiše, Slovenskega etnografskega muzeja in Turizma Ljubljana ob Plečnikovem letu 2022. S kartico, ki je na voljo v omejenem obsegu (150), želimo vsem navdušencem nad Plečnikovo dediščino in ljubiteljem arhitekture, zgodovine in vsega urbanega ponuditi ekskluzivno doživetje celovitega spoznavanja s Plečnikom. Združuje brezplačne vstope na osrednje razstave izbranih ljubljanskih muzejev in galerij v okviru praznovanja Plečnikovega leta 2022, ekskluzivna vodstva ter privlačne knjižne popuste.

Cena kartice je 42 €. Na prodaj je v prodajalni NUK, lahko pa jo naročite tudi po spletu. Veljavnost kartice je do 1. marca 2023 oziroma datuma izteka zadnje razstave, ki obeležuje Plečnikovo leto 2022.

 

Elektronska naročilnica

 

Kartica Plečnik 150 v NUK

Razstava predstavlja zgodbo in zgodovino Plečnikove knjižnice na Turjaški ulici, ene najbolj edinstvenih knjižničnih stavb na svetu. Razstava je poklon arhitektovemu načrtovanju, prizadevanju in pozornosti do idej, ki jih je vpletel v zunanjščino in prostore izjemne stavbe, ki je bila skupaj z izborom njegovih del uvrščena na seznam svetovne dediščine UNESCO. Na ogled bodo načrti Jožeta Plečnika, kot tudi alternativni predlogi drugih arhitektov, gradivo arhiva Akademske akcije za gradnjo univerzitetne knjižnice in drugih zbirk, časopisni prispevki, fotografije in drugi dokumenti, ki so spremljali dolgoletna prizadevanja, načrtovanje in gradnjo nove knjižnice, pa tudi nekaj drugih predmetov, katerih zgodbe so povezane z mojstrom Plečnikom in njegovo knjižnico.

Avtorji razstave so dr. Damjan Prelovšek, priznani umetnostni zgodovinar, ki sodi med največje poznavalce Jožeta Plečnika, prof. dr. Tadej Glažar (Fakulteta za arhitekturo UL) in Žiga Cerkvenik (NUK). Ogledali si jo boste lahko do 12. novembra, vsak dan od ponedeljka do petka med 10. in 18. uro, ob sobotah med 9. in 18. uro.

  • 20 % popust na nakup publikacij NUK o Jožetu Plečniku v prodajalni NUK

V času med 16. junijem 2022 in 12. februarjem 2023 imate imetniki kartice Plečnik 150 možnost nakupa publikacij o Jožetu Plečniku v prodajalni NUK (Turjaška 1) z 20 % popustom. Kot priložnost za izpopolnitev domače zbirke, obdarovanje bližnjih ali poklon dediščini velikega arhitekta ter spomin na leto, ko obeležujemo 150. obletnico rojstva Jožeta Plečnika.

  • Eksluzivno in nepozabno doživetje nočnega ogleda Plečnikove knjižice

Plečnikovo leto 2022 je odlična priložnost za posebna srečanja ljubiteljev arhitekture mojstra Jožeta Plečnika in naše kulturne zgodovine. Knjižnična palača NUK na Turjaški ulici je Plečnikov tempelj znanja in modrosti, ki ponoči, obiskovalcu ponudi edinstveno doživetje. V soju žepnih svetilk bomo lahko s posebno pozornostjo osvetlili številne podrobnosti, si ogledali mojstrove edinstvene rešitve in v spokojnosti večera povezovali ideje, ki jih je Plečnik uresničil v svoji knjižnični palači. Iskali bomo preplet domačega umetnostnega izročila in duha klasične arhitekture, tekstilnih metafor, igre naravnega in industrijskega oblikovanja, domačih materialov in dela slovenskih rok ter se skušali približati Plečnikovem razumevanju vloge in pomena knjižnice v življenju posameznika, mesta in naroda. Zgodbe knjižnice, njenih zakladov in delo njenega mojstra arhitekta, skozi nepozabni večerni sprehod po številnih hodnikih, med čitalniškimi mizami in knjižnimi policami NUK bodo dragocen spomin, ki bo navduševal še dolgo po obisku.

Termini nočnih ogledov so 7. julij, 25. avgust, 20. september, 13. oktober in 10. november 2022. Ogledi potekajo v poznih večernih urah. Ker je velikost skupin omejena, je obvezna predhodna prijava na dogodki@nuk.uni-lj.si.

 

dekorativna slika       dekorativna slika

 

Po oddaji naročila vam bomo na navedeni elektronski naslov poslali oceno stroškov in opis možnosti za plačilo. 

    

Naročilo kartice Plečnik 150

O prevzemu vas bomo obvestili na e-naslov, ki ste ga navedli zgoraj. Izbirate lahko med osebnim prevzemom ali dostavo po pošti.
S klikom na gumb »Pošlji« soglašam, da Narodna in univerzitetna knjižnica posredovane osebne podatke zbira in obdeluje z namenom obveščanja o izvedenem naročilu kartice Plečnik 150. Privolitev lahko kadarkoli prekličete s sporočilom na elektronski naslov nuk@nuk.uni-lj.si.