Kajuhovo leto

dekorativna slika dekorativna slika dekorativna slika dekorativna slika

Vlada Republike Slovenije je leto 2023 razglasila za leto Karla Destovnika - Kajuha. Narodna in univerzitetna knjižnica se pridružuje dejavnostim Kajuhovega leta, v spomin na 100. obletnico pesnikovega rojstva. V poklon avtorju, njegovemu delu ter predstavitvi njegovega gradiva, zapuščine in dediščine, ki s svojim izvirnim pesniškim poslanstvom pomenljivo prebiva tudi danes. Pripravili smo uvodni oris Kajuhovega dela, digitalizirano gradivo iz pesnikove zapuščine zbrali v digitalno zbirko, uredili spletno učilnico in osvetlili konservatorsko-restavratorska dela z zapuščino. V razstavni dvorani pa si do maja 2023 lahko ogledate osrednjo razstavo Čas življenja in čas smrti, ki z bogatim izborom gradiva vodi po življenju in delu Karla Destovnika - Kajuha.


Digitalna zbirka Karel Destovnik - Kajuh 

Na portalu Digitalne knjižnice Slovenije je na voljo zbirka digitaliziranega gradiva Karla Destovnika - Kajuha iz pesnikove zapuščine, ki jo hranimo v NUK. Za namene študija, raziskovanja ali prostočasnega preučevanja Kajuhovega življenja in dela so odslej v prostem dostopu digitalizirana dela iz rokopisne zapuščine, kjer najdemo pesmi in korespondenco z različnimi dopisovalci. Med gradivom so tudi Dnevnik, ki ga je Kajuh pisal v času internacije v Medjurečju, njegov Zvežčič pesmi in fragmente pesmi. Poleg tega zbirka vključuje tudi fotografije iz vseh obdobij Kajuhovega življenja.

Raziščite digitalno zbirko.


Spletna učilnica

V letošnjem letu 2023, ki ga je Ministrstvo za kulturo razglasilo za leto pesnika Karla Destovnika - Kajuha, smo v Narodni in univerzitetni knjižnici pripravili učni pripomoček v obliki spletne učilnice v Arnes okolju. Namenjena je učiteljem v pomoč pri pedagoškem delu ter učencem in dijakom pri raziskovanju Kajuhovega življenja in dela. Učilnica je razdeljena na pet poglavij: Domači kraj in družina, Kajuhova poezija, Kajuh v glasbi, Zapuščina Karla Destovnika v NUK ter Karel Destovnik Kajuh in knjižničarski vidik. Tako interdisciplinarno zasnovan pripomoček s kakovostnim slikovnim gradivom osvetli pesnikove biografske postaje, vsebinske in oblikovne prvine njegovih pesmi, uglasbitve, restavratorsko delo s Kajuhovo zapuščino v NUK ter napotke za iskanje gradiva v knjižnici s povezavami na koristne vire.

Vstop v spletno učilnico


Kajuhova zapuščina: konservatorsko-restavratorska dela

Zaradi turbulentnega časa druge svetovne vojne, v katerem so dokumenti iz zapuščine nastajali, in zaradi potrebe po skrivanju so utrpeli nemalo poškodb, kot so raztrganine in zmečkanine, nekateri pa so tudi porumeneli, kar je običajna posledica staranja papirja, še posebno, če je ta izdelan iz manj kakovostnih surovin. Preberite več o konservatorsko-restavratorskem delu z zapuščino Karla Destovnika - Kajuha.

Preberite celotni prispevek.


Čas življenja in čas smrti - razstava v Narodni in univerzitetni knjižnici

22. decembra 2022 smo v NUK odprli razstavo Čas življenja in čas smrti: Karel Destovnik - Kajuh (1922–1944). Naslov razstave Čas življenja in čas smrti ponazarjata dve uri iz Kajuhovega življenja: drobna ženska zapestna urica, ki jo je imel pri sebi ob smrti, in stenska ura z domačije, kjer je padel v smrt. Na razstavi sta postali prispodoba minljivosti življenja, ki nam vsem odšteva sekunde do konca bivanja, hkrati pa vabita k razmisleku o neskončnem trajanju in nesmrtnosti v prostoru umetnosti, ki ga je Kajuh za vedno obogatil s svojo poezijo. Na razstavi je predstavljeno Kajuhovo življenje in delo z obsežnim izborom fotografij, osebnih dokumentov ter rokopisov njegovih pesmi, pisem in korespondence. Avtorja razstave sta mag. Marijan Rupert in Vlado Vrbič, oblikoval jo je Maj Blatnik. Ogledate si jo lahko do 6. maja 2023 v razstavni dvorani NUK, vsak dan od ponedeljka do sobote med 10. in 18. uro.

Več o razstavi

 

 dekorativna slika  dekorativna slika dekorativna slika

 

stik za dodatne informacije

Dodatne Informacije in pomoč:
Matjaž Lulik
T: (01) 2001 202
E: matjaz.lulik@nuk.uni-lj.si