Objavljam, torej sem v NUK

V Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) si prizadevamo za uspešno nadaljevanje več kot 200-letne tradicije zbiranja slovenskega obveznega izvoda. Veseli smo plodnega sodelovanja z vsemi našimi partnerji, še posebej z založnicami in založniki. Želimo si, da bi vsakdo, ki izdaja publikacijo, ob njenem izidu s ponosom pomislil: Objavljam, torej bo moje delo v NUK.

Nacionalna zbirka slovenika je naša skupna last in dediščina. Služi ohranjanju znanja in slovenske kulture, prenosu le-tega na prihodnje rodove ter izmenjavi z drugimi narodi, skupnostmi in posamezniki. 2. april je dan slovenskega obveznega izvoda, dan SLOVENIKE.

 

Festival 2020

četrtek, 2. aprila 2020, 14.00–17.00,   PRESTAVLJENO NA JESEN 2020

V aprilu poteka festival Objavljam, torej sem v NUK, kjer se srečamo z založniki, samozaložniki in avtorji, vsebine pa so zanimive tudi za širšo javnost. Letošnje bodo še posebej povezale pomen obveznega izvoda, položaj knjige v Sloveniji, založnike in NUK Predstavili bomo spodbudne rezultate raziskave, ki smo jo v letu 2019 izvedli med založniki, naš posebni gost pa bo dr. Samo Rugelj, založnik in pisatelj, tokrat v vlogi soavtorja raziskave Knjiga in bralci VI.

Z vami bomo podelili zanimivosti iz zapuščine prvega sodobnega slovenskega založnika Lavoslava Schwentnerja in vas nato popeljali na ogled skladiščnih prostorov NUK, kjer na 30 kilometrih polic hranimo dragoceno sloveniko.

Vabljeni, da z nami preživite zanimivo in informativno popoldne.

Program:

  • Objavljam, torej sem v NUK, Irena Sešek, vodja Oddelka za pridobivanje gradiva NUK;
  • uvodni pozdrav, dr. Melita Ambrožič, pomočnica ravnatelja NUK za knjižnični sistem UL;
  • rezultati raziskave, izvedene med založniki, Katja Rapuš (Oddelek za izobraževanje, razvoj in svetovanje NUK);
  • predstavitev študije Knjiga in bralci IV., dr. Samo Rugelj;
  • odmor in pogostitev;
  • Schwentnerjeva zapuščina v NUK, mag. Marijan Rupert, Oddelek knjižničnih zbirk NUK;
  • voden ogled skladiščnih prostorov NUK na Leskoškovi v Ljubljani.

Dogodek je brezplačen, zaradi prostorskih omejitev so obvezne predhodne prijave.

Prijava na dogodek