Objavljam, torej sem v NUK

V Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) si prizadevamo za uspešno nadaljevanje več kot 200-letne tradicije zbiranja slovenskega obveznega izvoda. Veseli smo plodnega sodelovanja z vsemi našimi partnerji, še posebej z založnicami in založniki. Želimo si, da bi vsakdo, ki izdaja publikacijo, ob njenem izidu s ponosom pomislil: Objavljam, torej bo moje delo v NUK.

Nacionalna zbirka slovenika je naša skupna last in dediščina. Služi ohranjanju znanja in slovenske kulture, prenosu le-tega na prihodnje rodove ter izmenjavi z drugimi narodi, skupnostmi in posamezniki. 2. april je dan slovenskega obveznega izvoda, dan SLOVENIKE.

V aprilu poteka v NUK festival Objavljam, torej sem v NUK, ki ga posvečamo srečanjem z založniki, samozaložniki in avtorji. Letos organiziramo seminar, ki ga namenjamo oblikovalcem publikacij ter predavanji in pogovor o avtorski pravici. 
 

Festival 2019

Seminar za oblikovalce publikacij

Sreda, 3. aprila 2019, ob 17. uri v Sejni sobi NUK

Seminar za založnike, ki ga namenjamo predvsem neformalnim založnikom, smo tokrat pripravili za oblikovalce publikacij. 
Vsebina: priprava in pomen kolofona za različne vrste publikacij ter navajanje avtorstva (osebne bibliografije); postopek za pridobitev kataložnega zapisa (CIP), mednarodnih identifikatorjev (ISBN, ISSN, ISMN) in črtne kode; uporaba spletnega vmesnika Catsi; pa tudi o oddaji obveznih izvodov fizičnih in spletnih publikacij na portal SVAROG.

Seminar je brezplačen. Prijave sprejemamo do 1. aprila 2019.

Prijava na seminar

Veseli bomo vaše udeležbe.


Avtorska pravica. Status: zapleteno

Sreda, 10. april 2019, ob 18. uri v čitalnici Rokopisne zbirke NUK

Večer posvečamo avtorski pravici. Svoje bogato znanje in izkušnje bosta z nami delila dva gosta: 

  • dr. Klemen Podobnik, Kratek zgodovinski prikaz razvoja (prava) intelektualne lastnine in
  • dr. Alenka Rebula, Pomembnejši osebni, kulturni in družbeni razlogi, zaradi katerih avtorske pravice nimajo častnega mesta med nami: izkušnje v založništvu, avtorstvu in soavtorstvu z Josipo Prebeg. 

Vstop je prost. Zaradi lažje organizacije dogodka, bomo veseli vaše prijave.

Vljudno vabljeni!