Čukec Nukec - zgodbe o malem čuku, ki živi v Nuku

A kdo da sem? Pravijo, da sem videti kot sova, v resnici pa sem čuk. In ker ne štejem dosti let, sem še vedno čukec. Čukec Nukec. Mehko pernat z velikimi radovednimi očmi. Odkar pomnim, stanujem v hiši tisočerih knjig. Tako ji pravim, ker me obkrožajo neskončne police s kilometri knjig. Uradno se hiši reče Narodna in univerzitetna knjižnica, saj hrani spomin slovenskega naroda. Načrte zanjo je narisal mojster arhitekt Jože Plečnik.

Če bi rad pretočil znanje v svojo glavo in če si radovedne sorte kakor jaz, ni boljšega kraja, kakor je knjižnica. Zato te, dragi mladi radovednež, vabim, da hišo tisočerih knjig raziščeš skupaj z mano in mojstrom arhitektom.

Stopi z nama na pot odkrivanja narodovih zakladov in spoznaj hišo, kjer hranimo misli.

 

Iz vsebine

Nukec je zadovoljno pretegnil perutnice in si s kljunom naravnal perje na pegastem trebuščku. Trikrat je pomežiknil s svojimi velikimi očmi in narahlo zaprhutal s krili. Bližala se je noč in čas je bil, da se predrami. Hiša, v kateri živi, je postajala vedno tišja. Ljudje, ki so tam delali in se učili čez dan, so počasi odhajali . »Končno mir in tišina!« je rekel Nukec in z levim očesom poškilil izza police, kjer je spal. Na hodniku je zaslišal korake gospe knjižničarke, ki je navadno zadnja odhajala domov. V ključavnici je škrtnil ključ in zdaj je imel Nukec vso hišo, polno knjig, samo zase. 

Nakup slikanice

Slikanico o malem čuku, ki živi v Nuku, lahko kupite na recepciji NUK vsak delovni dan med 10.00 in 18.00 ali pa jo naročite z naročilnico, ki jo pošljete na naslov martina.bercic@nuk.uni-lj.si

 Naročilnica za fizične osebe
 
 Naročilnica za pravne osebe
 

Čukčeve sobote v NUK 2018/2019

Od branja in znanja rastejo krila
NUK, sobota, 6. oktober, ob 11. uri
Po razburljivih počitnicah se je Čukec Nukec spet vrnil med police v hišo tisočerih knjig. Močno je že pogrešal vonj papirja, popisanega in potiskanega s spoznanji številnih generacij. Na prvo oktobrsko soboto bo z vami delil spoznanje, da prav vsaka knjiga živi svoje življenje. Desetletja ali celo stoletja lahko nedotaknjena in zaprašena leži na polici, lahko pa doživi neverjetna potovanja in naravnost filmske usode. Kakšne sledi v knjigah puščajo njihovi lastniki in naključni bralci, kdo, kako in kje se prebirajo knjige, vse to in še marsikaj zanimivega, bomo izvedeli na prvi Čukčevi soboti v novem šolskem letu.
Branju zgodbice o novih Čukčevih dogodivščinah v NUK ter ogledu knjižnice bo sledila delavnica, kjer bomo izdelovali svoje knjižne znake – exlibrise.

Pišem ti pismo in lepe pozdrave
NUK, sobota, 3. november, ob 11. uri 
»Dragi Ivan!« je pisalo na prepognjenem in porjavelem papirju, ki ga je Čukec Nukec pazljivo razgrnil s svojo mehko perutnico. Ozke črke so nagnjene ležale na podlagi in Čukca pritegnile k branju. Ob razstavi o največjem pisatelju Ivanu Cankarju, ki je na ogled v NUK, bomo preverili, komu vse je veliki mojster besede pisal in kaj je v pismih sporočal.
Si vedel, da v največji slovenski knjižnici hranimo tudi pisma? Kdaj si pa ti nazadnje dobil ali napisal pismo? Bi ga znal napisati? Na delavnici, ki bo sledila ogledu knjižnice, se bomo preizkusili tudi v tej veščini.

Nasveti za vsakdanjo rabo
NUK, sobota, 1. december, ob 11. uri
Na prvo soboto zadnjega meseca v letu bomo iz skladišč največje slovenske knjižnice na svetlo potegnili stare kuharske knjige, zbirke iger za otroke, uganke in pratike. Kaj so kuharske bukve in pratike in kakšen pomen so imele nekdaj? Zagotovo bomo med listanjem našli tudi recept za čudovito praznično večerjo in šaljivo voščilo. Čukcu je še posebej všeč, kako je daljnega leta 1801 bralcem Lublanskih Novic novo leto voščil Valentin Vodnik: Sto let doživeli, na nov omladeli, od perviga spet sačnemo živet!
Na delavnici boste lahko pokazali svoje kuharsko-kiparske spretnosti, saj bomo Čukce Nukce izdelovali iz slanega testa.

Čukčeva Enajsta šola
NUK, sobota, 5. januar, ob 11. uri
Čukec Nukec je že nekaj časa navdušen nad šolo. In to táko, pod mostom, ki ji je naš veliki pisatelj Ivan Cankar rekel enajsta šola. Posebne vrste šola je tudi knjižnica, saj v njej dobiš kopico dodatnega znanja in vedenja o zelo zanimivih rečeh. Na januarski Čukčevi soboti nam bo Čukec predstavil pisatelja in njegove črtice Moje življenje, kjer opisuje svojo enajsto šolo. Skušali bomo prebrati Cankarjev rokopis, ki ga hrani NUK, na delavnici pa bomo tokrat izdelovali škatlice, kamor boste pospravili svoje zaklade iz enajste šole.

Kul, kul, kultura!
NUK, sobota, 2. februar, ob 11. uri
V mesecu kulture bomo na Čukčevi soboti govorili o pesniku Francetu Prešernu, njegovem prijatelju bibliotekarju Matiji Čopu ter njegovih naslednikih v predhodnici največje slovenske knjižnice, Franu Levstiku in Luki Pintarju.
Prav vsi so v predhodnici NUK pustili svoj pečat. Bodisi so napisali neminljiva dela ali pa poskrbeli, da se pomembna kulturna dediščina še danes hrani na policah hiše tisočerih knjig.

Knjige ljubeznive vede
NUK, sobota, 2. marec, ob 11. uri
Čukec Nukec je tokrat na policah največje slovenske knjižnice odkril knjige, ki cvetijo. Pa ne takih z razcvetenimi hrbti in listi, kakor bi morda kdo pomislil, pač pa bomo skupaj občudovali ročno pobarvane bakrorezne odtise cvetov travniških ali gorskih rastlin. Čukec Nukec je nekatere cvetice prepoznal iz svojih skrivnih nočnih izletov v Tivoli in na Rožnik. Presenečen skovik pa mu je ušel, ko je v herbariju iz 17. stoletja poleg ilustracije v knjigi našel tudi sprešano in posušeno rastlino. Globoko se strinja s slavnim botanikom Carlom von Linnéjem, da je znanje o rastlinah ena prav zares ljubezniva veda.

NUK je ČUKovit!
NUK, sobota, 6. april, ob 11. uri
Ali veš, da police v NUK niso napolnjene le s knjigami? Čukcu Nukcu je to prišepnil Pegaz, krilati konj, ki je upodobljen na kljuki vhodnih vrat največje slovenske knjižnice. Tokrat nam bosta krilata prebivalca spregovorila o najbolj kulskih knjigah in drugem zanimivem gradivu, ki ga hrani NUK. Oba prisegata, da je prav znanje tisto, ki ti da krila. Najdemo ga v knjigah in od njihovega prebiranja aprila rastejo krila!

A veš tisto, ko ti mojster Plečnik naredi hišo?
NUK, sobota, 4. maj, ob 11. uri
Čukec Nukec se zdi sam sebi silno imeniten. Prebiva namreč v hiši, za katero je načrte narisal sam mojster arhitekt Jože Plečnik. Zdaj že ve, zakaj so okna v zgornjih nadstropjih Nuka podobna odprtim knjigam in zakaj je na kljuki vhodnih vrat pristal konj s krili. Zanima tudi tebe? Na delavnici, ki bo sledila ogledu stavbe največje slovenske knjižnice, boš lahko izdelal svoj NUK.

Zbiralec knjig in znanja
NUK, sobota, 1. junij, ob 11. uri
Za radovedne glave ni boljšega kraja, kakor je knjižnica. To zelo dobro ve tudi Čukec Nukec, ki je med svojim odkrivanjem zakladov na policah hiše tisočerih knjig že večkrat naletel na knjige, odete v povsem enake platnice, ki so bile včasih v lasti Žige Zoisa. Ta izjemno zanimivi mož je živel pred dvesto leti, zbral največjo knjižnico na Kranjskem in jo odprl vsem knjigoljubcem in vedoželjnežem. Ker je bil tudi sam poln naprednih idej in znanja in ker znanje pomeni luč, ga imenujemo tudi razsvetljenec. Zakaj so vse njegove knjige, ki jih hrani NUK, na prvi pogled enake, kaj piše v njih in kdo je bil pravzaprav Žiga Zois, boste izvedeli na junijski Čukčevi soboti.

Festival S knjigo pred NUK in zaključek Čukčevih sobot
NUK, od četrtka, 4. julija, do sobote, 6. julija 
Čukčeve sobote že tradicionalno zaključimo na Festivalu S knjigo pred NUK, kjer se v nekaj dneh v NUK in pred NUK zvrstijo zanimive delavnice, igralnice in bralnice. Čukcu je od vsega najbolj všeč iskanje zaklada, ki se skriva v hiši tisočerih knjig, zato z namigi pomaga otrokom in njihovim spremljevalcem pri iskanju. Ob zaključku bomo najbolj zvestim obiskovalcem Čukčevih sobot podelili posebne nagrade. Se vidimo v NUK!

Na vsako Čukčevo soboto se dobimo pred Recepcijo NUK. Dogodek bo trajal 45 minut in je brezplačen. Primerno za otroke nad 4. letom starosti, vnaprejšnje prijave niso potrebne. Veselimo se vašega obiska.