Plečnikova knjižnica: ustvarjena za vse čase

15. junij 2022–3. december 2022

dekorativna slika

Knjižnična palača NUK na Turjaški ulici v Ljubljani je ena največjih mojstrovin arhitekta Jožeta Plečnika (1872–1957), temeljni kamen Plečnikove Ljubljane in eden najpomembnejših arhitekturnih dosežkov minulega stoletja. Po več kot osemdesetih letih od izgradnje so izkušnje strokovne javnosti in vračanja obiskovalcev k čudenju detajlom dovolj jasne: vsaka nova generacija različnih javnosti, ki pride v palačo, potrjuje Plečnikove besede: »To je nekaj, kar je ustvarjeno za vse čase.«

Razstava Plečnikova knjižnica je v prvi vrsti poklon arhitektovemu razmisleku o tem, kakšno vlogo ima knjižnica v kontekstu življenja posameznika, mesta in naroda, hkrati pa tudi spoštovanje do najmanjših podrobnosti, ki jih je vpletel v zunanjščino in prostore svoje izjemne palače. Poskušala bo odgovoriti na vprašanja o tem, kako in kdaj se je Plečnik vpletel v načrtovanje stavbe, kaj vse se je zgodilo, da je do gradnje prišlo in kako je potekala, kakšno je bilo mnenje o potrebi po knjižnici in gradnji, je palača postavljena tako, kot si je arhitekt spočetka zamislil in ali je zaključek gradnje hkrati pomenil tudi današnjo podobo palače NUK?

V razstavni dvorani NUK v središče postavljamo stavbo Narodne in univerzitetne knjižnice. Skozi zgodbo o načrtovanju, nastajanju in gradnji, z izbranimi detajli, predmeti in poudarki želimo prispevati k spoznavanju in odkrivanju Plečnikovega dela. Razstavo smo zasnovali kot prikaz dokumentov, načrtov, fotografij in zapisov, ki obiskovalca s spremnim besedilom vodi skozi desetletno obdobje prizadevanja za izgradnjo univerzitetne knjižnice in  gradnjo, nekaj prostora pa smo namenili tudi za zgodbo knjižnice v letih pred prizadevanji in nesrečnem dogodku nekaj let po vselitvi v dograjeno palačo.

Na ogled bodo Plečnikovi načrti in drugi dokumenti, ki so spremljali prizadevanja, načrtovanje in gradnjo nove knjižnice, prav tako tudi gradivo arhiva Akademske akcije za gradnjo univerzitetne knjižnice in drugih zbirk; fotografije z dogodkov, osebnosti ter časnike in časopise Slovenec, Slovenski narod, Jutro, Domoljub, Slovenija ali druge publikacije, ki so pisali o nujnosti gradnje in poročali o poteku del. Poleg tega na ogled postavljamo tudi nekaj predmetov, katerih zgodbe so povezane z mojstrom arhitektom ali njegovo palačo knjižnice.

Pri načrtovanju razstave smo sodelovali z dr. Damjanom Prelovškom, priznanim umetnostnim zgodovinarjem, ki sodi med največje poznavalce Jožeta Plečnika, ter prof. mag. Tadejem Glažarjem, prodekanom Fakultete za arhitekturo UL.

V Plečnikovem letu 2022, ko praznujemo 150-letnico rojstva velikega arhitekta, se tako s posebno pozornostjo podajamo v obeležitev njegovega izjemnega in temeljnega prispevka k slovenski kulturni in znanstveni dediščini. Prispevka, ki je z nedavnim vpisom izbora Plečnikovih del na seznam svetovne dediščine UNESCO, presegel nacionalne okvire. Med izbranimi deli najdemo tudi palačo knjižnice - splet domačega umetnostnega izročila in duha klasične arhitekture, tekstilnih metafor, igra plemenitega naravnega in vsakodnevnega industrijskega oblikovanja, domačih materialov in dela slovenskih rok, ter domovanje narodove identitete. Palača znanja, ki jo lahko občudujemo kot obraz Plečnikovega stremljenja k architectura perennis, arhitekturi večnosti. Načrtovanju in gradnji za vse čase.

 

Avtorji:
dr. Damjan Prelovšek, prof. mag. Tadej Glažar (FA UL), Žiga Cerkvenik (NUK)
Oblikovanje razstave:
Maj Blatnik (NUK)
Jezikovni pregled:
Urša Fujs
Prevod:
Martin Cregeen
Produkcija:
Služba za prireditve in odnose z javnostmi NUK
Lokacija:
Razstavna dvorana NUK
Odprtost:

Razstavna dvorana: ponedeljek - sobota med 10.00 in 18.00

Plečnikov hodnik je odprt od ponedeljka do petka od 8.00 do 20.00, v soboto od 9.00 do 14.00.

Vodstva po razstavi:

sreda, 6. julij, ob 17. uri
sreda, 10. avgust, ob 17. uri
sreda, 14. september, ob 17. uri
sreda, 19. oktober, ob 11. uri
sreda, 9. november, ob 17. uri

Zaželeno je, da se predhodno prijavite na naslov: dogodki@nuk.uni-lj.si

Predstavljeno gradivo je iz zbirk:

Muzej in galerije mesta Ljubljane, Plečnikova hiša, Zgodovinski arhiv Ljubljane, Muzej novejše zgodovine Slovenije, osebne zbirke Majde Kregar, Arneta Vehovarja in dr. Damjana Prelovška.

Primerke podpečana je priskrbelo podjetje Mineral d.o.o.

Gradivo za medije [.zip]

 

Beležka plečnik

Razstavo spremlja tudi beležka Plečnik. Unikatna beležka ponuja edinstven pogled v intimni ustvarjalni svet našega največjega arhitekta. Izdelana je iz kakovostnega papirja po vzoru beležke, kakršno je uporabljal Jože Plečnik. 90 strani krasi več kot 150 risb, skic in zapisov iz mojstrovih skicirk in rokovnikov, ki jih hrani Plečnikova hiša, MGML. Beležko lahko po ceni 20 € kupite v prodajalni NUK ali jo naročite po spletu.  

 dekorativna slikadekorativna slika

 

Kartica Plečnik 150 - Stopite v svet arhitekturnega genija!

Kartica Plečnik 150 je skupna abonentska kartica Mestnega muzeja Ljubljana, Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, Narodne in univerzitetne knjižnice, Plečnikove hiše, Slovenskega etnografskega muzeja in Turizma Ljubljana ob Plečnikovem letu 2022. S kartico, ki je na voljo v omejenem obsegu (150), želimo vsem navdušencem nad Plečnikovo dediščino in ljubiteljem arhitekture, zgodovine in vsega urbanega ponuditi ekskluzivno doživetje celovitega spoznavanja s Plečnikom. Združuje brezplačne vstope na osrednje razstave izbranih ljubljanskih muzejev in galerij v okviru praznovanja Plečnikovega leta 2022, ekskluzivna vodstva ter privlačne knjižne popuste.

Cena kartice je 42 €. Na prodaj je v prodajalni NUK, lahko pa jo naročite tudi po spletu. Veljavnost kartice je do 1. marca 2023 oziroma datuma izteka zadnje razstave, ki obeležuje Plečnikovo leto 2022. 

 dekorativna slika dekorativna slika

 

Plečnikovo leto 2022 in Unesco

Unesco od leta 1956 sodeluje pri obeleževanju zgodovinskih dogodkov in obletnicah rojstva uglednih ustvarjalcev. Praznujejo jih države članice, sodelovanje z Unescom pa jim daje svetovni pomen. Javnost po vsem svetu tako bolje spozna osebnosti, dela ali dogodke, ki so pomembno prispevali k vzajemnemu plemenitenju kultur, spodbudili razumevanje in mir med narodi ter stkali tesnejše odnose med ljudmi.

Slovenija je v ta namen predlagala tudi 150. obletnico rojstva arhitekta Jožeta Plečnika in 250. obletnico izgradnje Idrijskih klavž – vodnih pregrad. Priložnostna logotipa sodelovanja z Unescom bosta tako letos zaznamovala številne dogodke, povezanih z dediščino živega srebra v Idriji in z deli Jožeta Plečnika v Ljubljani. Idrija skupaj z Almadénom letos praznuje 10. letnico vpisa na Seznam svetovne dediščine, Vlada Republike Slovenije pa je letošnje leto 2022 razglasila za Plečnikovo leto.

dekorativna slika          dekorativna slika