»Vsak portret neponovljiv, enkraten svet«: risbe Melite Vovk

8. februar 2022–9. maj 2022

dekorativna slika

V letu 2020 smo od hčerke Melite Vovk, gospe Ejti Štih, v dar prejeli okoli 300 originalnih portretov, predvsem udeležencev mednarodnih srečanj PEN na Bledu iz 90ih let 20. stoletja ter nekaj odličnih portretov slovenskih književnih ustvarjalcev, ki so večinoma nastali v 50ih letih 20. stoletja. Prejeli smo tudi časopisne izrezke, fotografije, brošure PEN in podobno dokumentarno gradivo, ki je v veliko pomoč pri postavljanju zbirke v širši kontekst blejskih srečanj in identificiranju neznanih ali neimenovanih portretov.

Z razstavo »Vsak portret neponovljiv, enkraten svet«: risbe Melite Vovk želimo prikazati mnogoterost (znanih) obrazov, raznolikost držav udeležencev srečanj PEN, portrete slovenskih in drugih kulturnih ustvarjalcev, mnoštvo portretov, ki smo jih pridobili z zapuščino Melite Vovk, ter se zahvaliti darovalki, gospe Ejti Štih, za izjemen dar Narodni in univerzitetni knjižnici.

Melita Vovk (1928–2020) je poleg slik, grafik in risb, ustvarila tudi mnoge ilustracije, ki krasijo več kot osemdeset knjižnih izdaj, karikature in portrete ter sodelovala v številnih gledaliških in lutkovnih predstavah. Za svoje delo je leta 2010 prejela nagrado Hinka Smrekarja za življenjsko delo.

Portretiranci Melite Vovk so lahko narisani samo s svinčnikom ali flomastrom ali pa so upodobljeni s širokim naborom likovnega medija, od svinčnika, kemičnega svinčnika, flomastra, uporabljeno je lahko belo prekrivno sredstvo (korektor), oglje, kroglično pisalo ali voščenke na različnih strojno izdelanih papirjih, večinoma velikosti A3. Risani portreti odražajo minljivi trenutek ustvarjenega in enkratnost ujete podobe portretiranca. Nekateri portreti so že bili razstavljeni, nekateri pa bodo pred oči javnosti stopili prvič.

Najlepše je portrete Melite Vovk ubesedil Boris A. Novak. S citatom iz njegove pesmi posvečene umetnici, naslavljamo našo razstavo: »Vsak portret neponovljiv, enkraten svet«.

V času razstave si v Kavarni NUK lahko ogledate izbrane reprodukcije portretov, ki jih je Melita Vovk narisala na literarnih srečanjih; v Plečnikovem hodniku pa je na ogled izbor književnih del, ki jih je opremila z risbami in ilustracijami. 

Avtorji:
mag. Marijan Rupert, Urša Kocjan in Meta Kojc (vsi NUK)
Konservatorsko-restavratorska
priprava gradiva:
Meta Kojc (NUK)
Oblikovanje razstave:
Maj Blatnik (NUK)
Lokacija:
Razstavna dvorana NUK
Odprtost:

Razstavna dvorana: ponedeljek - sobota med 10.00 in 18.00

Kavarna NUK je odprta od ponedeljka do petka od 8.00 do 19.00; Plečnikov hodnik tudi v soboto od 9.00 do 14.00.

Brezplačni vodeni ogledi z avtorji:

sreda, 23. februarja, ob 17. uri
sreda, 9. marec, ob 11. uri
sreda, 23. marec, ob 17. uri
sreda, 6. april, ob 11. uri
sreda, 20. april, ob 17. uri
sreda, 4. maj, ob 11. uri

Zaželjeno je, da se predhodno prijavite na naslov: dogodki@nuk.uni-lj.si

 

gradivo za medije [.zip] 

 

Zapuščino M. Vovk, vezano na odrsko umetnost, je Ejti Štih leta 2020 podarila Slovenskemu gledališkemu inštitutu - Gledališkemu muzeju. Izbor teh del predstavljajo v okviru e-razstave (na voljo je v slovenskem in angleškem jeziku). Ta ob nedavno podarjenih delih vključuje tudi skice Melite Vovk, ki so jih že prej hranili v svoji zbirki, ter dar režiserja Dušana Mlakarja – scensko skico uprizoritve Prometej ali Tema v zenici sonca. Avtorica razstave je mag. Tea Rogelj, višja kustosinja iz SLOGI – Gledališkega muzeja.

 

Beležka M. Vovk

Razstavo spremlja tudi beležka M. Vovk z izborom portretov z razstave, ki v priročnem formatu 18 x 13 cm ponuja veliko prostora za vaše ideje, skice, načrte in zamisli. Izbor portretov so naredili avtorji razstave, za oblikovanje je poskrbela Tanja Radež. Beležko lahko naročite tudi prek spleta.

dekorativna slika dekorativna slika dekorativna slika