Predstavitev slikanice Rožmanova Lenčica

josipina

Pravljica o Rožmanovi Lenčici

Josipina Urbančič Turnograjska (1833-1854) je prva slovenska pesnica, pisateljica, skladateljica, pianistka in tudi prva slovenska pravljičarka.

S pravljico Rožmanova Lenčica je zaznamovala slovenski in evropski pravljični prostor, saj gre za prvi tovrstni motiv o deklici junakinji pri nas. Tako je želela z izborom motivov kot s samo junakinjo (deklico-vojakinjo) nakazati, da je tovrstna tematika zelo zaželena tudi v slovenski pravljični klasiki in da je njena naloga slediti svojemu poslanstvu in ljubezni do domovine.

Po mnenju prof. dr. Milene Mileve Blažić so se z objavo sledeče pravljice slovenske pravljičarke »uradno« sinhrono vključile v evropske tokove ženskega pravljičarstva. Rožmanova Lenčica ima v mednarodnem indeksu pravljic številko ATU 514 sprememba spola (ang. the shift of sex), znano pod imeni motiv junaško/preoblečene/vojaške deklice.

Josipina Urbančič je tako leta 1852 z Rožmanovo Lenčico bralcu ponudila posebno pravljico za vse generacije, z globokim sporočilom o duhovnem svetu vsakega posameznika in njegovi vlogi ter poslanstvu v družbi.

V ospredju dogajanja je deklica, ki na božični večer vliva svinec v vodi, da bi zagledala prstan, saj bi ji ta napovedal poroko v novem letu. Kmalu zatem spozna fanta, a se odloči, da bo pomagala ostarelemu očetu, ki nima moškega potomca, da bi odšel v vojsko in se boril proti Turkom. Zato odide Lenčica sama namesto očeta v vojsko, brani domovino in njene vrednote ter se na koncu za nagrado lahko vrne kot zmagovalka domov, kjer se na Blejskem otoku poroči s svojim izvoljencem Pavlom.

Predstavitev  v NUK

Predstavitev bo v sredo, 9. septembra 2020 ob 12. uri v čitalnici Rokopisne zbirke v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani.

Sodelovale bodo avtorica redna profesorica na Pedagoški fakulteti dr. Milena Mileva Blažič, ddr. Mira Delavec Tauhami, ilustratorka Jelka Godec Schmidt, oblikovalka slikanice in ostalih knjig o Josipini Urbančič Turnograjski Ivana Kadivec in kiparka Christa Huber-Winter.

Kulturni program bosta obogatili Neža Cerinšek z odlomkom iz pravljice Rožmanova Lenčica in Maja Špilar s prečno flavto. Ob tem boste lahko spoznali bogato gradivo, ki ga na temo Rožmanove Lenčice hrani Oddelek knjižničnih zbirk NUK.

 

lencica   turno