Predstavitev slikanice Rožmanova Lenčica

josipina

Pravljica o Rožmanovi Lenčici

Josipina Urbančič Turnograjska (1833-1854) je prva slovenska pesnica, pisateljica, skladateljica, pianistka in tudi prva slovenska pravljičarka.

S pravljico Rožmanova Lenčica je zaznamovala slovenski in evropski pravljični prostor, saj gre za prvi tovrstni motiv o deklici junakinji pri nas. Tako je želela z izborom motivov kot s samo junakinjo (deklico-vojakinjo) nakazati, da je tovrstna tematika zelo zaželena tudi v slovenski pravljični klasiki in da je njena naloga slediti svojemu poslanstvu in ljubezni do domovine.

Po mnenju prof. dr. Milene Mileve Blažić so se z objavo sledeče pravljice slovenske pravljičarke »uradno« sinhrono vključile v evropske tokove ženskega pravljičarstva. Rožmanova Lenčica ima v mednarodnem indeksu pravljic številko ATU 514 sprememba spola (ang. the shift of sex), znano pod imeni motiv junaško/preoblečene/vojaške deklice.

Josipina Urbančič je tako leta 1852 z Rožmanovo Lenčico bralcu ponudila posebno pravljico za vse generacije, z globokim sporočilom o duhovnem svetu vsakega posameznika in njegovi vlogi ter poslanstvu v družbi.

V ospredju dogajanja je deklica, ki na božični večer vliva svinec v vodi, da bi zagledala prstan, saj bi ji ta napovedal poroko v novem letu. Kmalu zatem spozna fanta, a se odloči, da bo pomagala ostarelemu očetu, ki nima moškega potomca, da bi odšel v vojsko in se boril proti Turkom. Zato odide Lenčica sama namesto očeta v vojsko, brani domovino in njene vrednote ter se na koncu za nagrado lahko vrne kot zmagovalka domov, kjer se na Blejskem otoku poroči s svojim izvoljencem Pavlom.

Predstavitev  v NUK

Predstavitev bo v sredo, 9. septembra 2020 ob 12. uri v atriju Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani. 

Sodelovale bodo avtorica redna profesorica na Pedagoški fakulteti dr. Milena Mileva Blažič, ddr. Mira Delavec Touhami, ilustratorka Jelka Godec Schmidt, oblikovalka slikanice in ostalih knjig o Josipini Urbančič Turnograjski Ivana Kadivec in kiparka Christa Huber-Winter.

Kulturni program bodo obogatile Neža Cerinšek z odlomkom iz pravljice Rožmanova Lenčica, sopranistka Urška Kastelic in Aleksandra Naumovski Potisk na klavirju. Ob tem boste lahko spoznali bogato gradivo, ki ga na temo Rožmanove Lenčice hrani Oddelek knjižničnih zbirk NUK.

 

lencica   turno