Lepota knjige

14. februar - 22. junij 2019

naslovnica razstave

Kosovelova tipografija in oblikovanje knjig Borisa Balanta je prva iz serije razstav v razstavnem prostoru Narodne in univerzitetne knjižnice, ki se v celoti posveča lepoti knjige. Vodilna misel razstave je: lepota knjige je tako pomembna kot njena vsebina. Malo bralcev razmišlja o knjižnem oblikovanju, nevidni umetnosti, in ozavesti napor, ki je bil vložen v to, da je tekst postal knjiga. Za navidezno preprostim predmetom stoji obsežno znanje o oblikovanju, materialih, oblikah črk, njihovi postavitvi in vezavi.

Osrednja tema razstave Kosovelova tipografija in oblikovanje knjig Borisa Balanta so detajli knjig.

Osrednja os razstave je povezana s Kosovelovo tipografijo. Kosovelova tipografija je nastala v procesu strukturiranja knjige Constructivism and Kosovel (Konstruktivizem in Kosovel) dr. Janeza Vrečka. Takrat se je Boris Balant srečal s Kosovelovim naslovom nikoli realizirane revije za umetnost KONS, ki ga hranimo v Rokopisni zbirki Narodne in univerzitetne knjižnice. Kosovelova skica naslovnice revije ga je spodbudila, da je iz štirih črk besede KONS razvil črkovno vrsto. Kosovelova tipografija je dokončno potrdila Balantovo izumiteljstvo pri oblikovanju knjig.

Tematski krajini razstave sta dve: na eni strani pogled v Balantovo oblikovanje tekstur, na drugi strani pa njegova umetnost detajla. Za potrebe razstave smo izbrali šest didaktičnih narativov, mikroambientov, ki nam bodo opisali Balantove oblikovalske krajine:

  • kozmistično-konstruktivistične knjige (Vrečko, Anđelkovič, Potočnik)
  • humanističnoznanstvene knjige (zbirka Krt)
  • knjiga / fotografski katalog (Gregorič-Hodalič)
  • knjige, ki tematizirajo modo (Alan Hranitelj)
  • korporacijske knjige (Mobitel) - knjiga umetnice (Maja Smrekar)
  • knjige, ki tematizirajo vesolje (Michael Benson)

Pričujoča razstava je izhodišče za premislek o tem, kakšna naj bo knjiga prihodnosti. Z njo želimo opozoriti na izvrstne oblikovalske rešitve in kot Narodna in univerzitetna knjižnica, varuhinja knjig in shranjevalka misli, ponuditi podlago za tematiziranje lepote knjige. Knjige, ki nas s svojo prisotnostjo razsvetljuje že skoraj dve tisočletji, ter njenih digitalnih pojavnih oblik, ki so že prisotne in bodo v prihodnosti nadaljevale svoj razvoj. Naloga naše knjižnice je, da tvorno sodelujemo pri začrtanju njegove smeri.

Avtorja:
Dragan Živadinov, Meta Kojc
Lokacija:
Razstavna dvorana NUK
Odprtost:

ponedeljek - petek med 10.00 in 18.00
sobota med 10.00 in 13.30

Javna vodstva:

sreda, 20. marec 2019, ob 18. uri
ponedeljek, 15. april 2019, ob 18. uri

 

 

naslovnica razstave

Tipografija študentov ALUO in NTF

14. februar – 22. junij 2019

Tipografija je vse od začetkov v 15. stoletju, ko je Johannes Gutenberg, oče črne umetnosti, izumil kako izdelati več enakih črk, zelo pomemben dejavnik v naših življenjih.

Na razstavi študentov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje ter Naravoslovnotehniške fakultete so predstavljena dela, ki so nastala v zimskem semestru študijskega leta 2018/2019 in odlične tipografske rešitve iz preteklih let, ki ne smejo ostati neopažene. Na ogled postavljamo različne črkovne vrste, tipografske igre, kinetično tipografijo in tipografske rešitve v knjigah.

Prvič predstavljamo črkovno vrsto NUK2, ki so jo izdelali študenti magistrskega študija Grafičnih in interaktivnih komunikacij NTF. Pripravili so pisavo za novo, še nezgrajeno Narodno in univerzitetno knjižnico. Študentska črkovna vrsta predstavlja staro in novo NUK, tradicijo in sodobnost, včeraj in danes.

Poznavanje tipografije je zelo pomembno tudi v našem času. Računalniki so omogočili še več inovacij na področju tipografije, s čimer je umetniški prostor rasel v tehnološkem okolju. Poznavanje tipografije je s spremembo medijev in tehnologij spet dobilo pomembno mesto, a zdaj v novem digitaliziranem okolju.

Kustosa razstave:
Eduard Čehovin (koordinator ALUO), Klementina Možina (koordinatorka NTF)
Lokacija:
Plečnikov hodnik NUK
Odprtost:

ponedeljek - petek med 8.00 in 20.00, v soboto med 9.00 in 18.00