26. bienale oblikovanja BIO 26

14. november 2019—9. februar 2020

bio26

Skupno znanje

Osrednja tema bienala oblikovanja, ki poteka pod naslovom Skupno znanje, je kriza na področju informacij. BIO 26 bo predstavil šest zmagovalnih projektov, ki so bili izbrani v okviru oblikovalskega maratona, kjer so se skupine oblikovalcev in ne-oblikovalcev lotile izzivov povezanih z institucijami za produkcijo in posredovanje znanja. Projekti se bodo predstavili v okviru 26. bienala oblikovanja, BIO 26 – Skupno znanje, ki bo med 14. novembrom 2019 in 9. februarjem 2020 v Ljubljani.

Z vključevanjem različnih vsebin, struktur in deležnikov želi 26. bienale oblikovanja najti nove načine, odkriti potenciale, predstaviti projekte ter raziskati koncepte in sisteme, s katerimi bi razdiralni informacijski kaos spremenili v ustvarjalne zbirke znanja. Pojem »skupno znanje« se nanaša na znanje, ki ga ljudje v določeni skupnosti imajo in si ga med seboj delijo, v širšem smislu pa tudi na njihovo razmišljanje in na to, kako izražajo svoje ideje, občutke in prepričanja. Poleg tega izraz »skupno znanje« nosi v sebi tudi idejo splošnega znanja skupnosti.

Poleg osrednje razstave bo v okviru BIO 26| Skupno znanje na ogled šest zmagovalnih projektov, izbranih v okviru oblikovalskega maratona, kjer so se multidisciplinarne skupine lotile izzivov, povezanih z institucijami za produkcijo in posredovanje znanja. Med temi inštitucijami je tudi Narodna in univerzitetna knjižnica.

Otvoritveni dogodek BIO 26

Otvoritveni dogodek 26. bienala oblikovanja BIO 26| Skupno znanje bo v četrtek, 14. novembra, ob 18.30 v ljubljanskem podhodu Ajdovščina; sledil bo dogodek BIO 26| Noč odprtega znanja, ki bo 14. novembra med 19.00 in 22.00 uro na partnerskih institucijah predstavil projekte, nastale v okviru bienala.

Tudi v NUK

V okviru 26. bienala oblikovanja, BIO 26| Skupno znanje bo med 14. novembrom 2019 in 9. februarjem 2020 v NUK predstavljen eden od zmagovalnih projektov oblikovalskega maratona. Zmagovalni projekt s področja knjižnice je pripravila mednarodna (naključno izbrana) skupina oblikovalcev kot odgovor na vprašanje, kako s kombinacijo prostorske instalacije, strojnega učenja in človeške izkušnje knjižnične zaklade predstaviti na drugačen, interaktiven način, ki ustvarja nove in neintuitivne povezave med objekti. Prototip »Iskalnika naključij« si lahko ogledate v avli pred Veliko čitalnico.

 

Organizator 26. bienala oblikovanja je Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v sodelovanju s Centrom za kreativnost.