"Jaz sem Cankar - in to ti pove vse!"

26. september 2018 - 26. januar 2019

naslovnica razstave

"Nočem vam pisati v to knjigo filozofičnih nasvetov, ne globoko poetičnih sentenc, ne blagohotnih nasvetov; te stvari so na svetu zato, da jih človek prezira. Prepričan sem, da ne bote pogledali niti v jednem usodnem trenotku v svoj album, da bi iskali v njem tolažbe in vodnika. Vrh tega bi naleteli slabo, če bi se ravnali po mojih naukih. Zakaj zdi se mi, da bi morali biti nasveti, ki naj bi jih dajal drugim, samo odsvit mojega življenja, pravila, zakoni in konsekvence mojih dejanj.

A moje življenje ni drugega kakor smešen konglomerat slučajnih neumnostij; nikjer nobene ravne poti, niti sledu kake jednotne ideje; moja dejanja so napol udušena v brezplodnih refleksijah, še predno so porojena – secirana, še predno so dovršena… Iz vsega tega se da izvajati samo tole: človek mora imeti pred seboj trden, vsakdajen smoter, krog katerega se ovija njegovo življenje kakor bršljan krog drevesa, kakor ornament krog stebra. Kdor pa se uda usodi z zatisnjenimi očmi in povešenimi rokami, izgubi se sramotno prej ali pozneje; bog mu je milosten, če mu je dal vsaj toliko moči, da izgine še prostovoljno o pravem času..."

Ivan Cankar, 23. 11. 1898

Ivan Cankar je življenje posvetil pisanju. Poleg več kot 40 knjižnih del se je ohranilo tudi čez 1500 pisem, katerih večina je shranjena v pisateljevi obsežni zapuščini v NUK. Skrbno in skoraj brez napak napisana pisma prijateljem, kolegom, založnikom in urednikom, pa tudi uslišanim in neuslišanim ljubeznim, se umeščajo na mejo med življenjem in umetnostjo. So okna v pisateljev svet ter ključ do razumevanja Cankarja kot osebnosti in kot človeka. So presek njegovih pronicljivih misli in nepreseženega obvladovanja jezika na eni ter njegovega živahnega značaja in težke, mestoma tragične življenjske zgodbe na drugi strani.

Razstavna dvorana NUK se bo med 26. septembrom 2018 in 26. januarjem 2019 spremenila v pisateljev notranji svet. Razstava je ena od treh osrednjih razstavnih obeležitev ter smiselno dopolnjuje razstavi v Cankarjevem domu in Mestnem muzeju Ljubljana. Preko njegove korespondence in intimnih razmišljanj se bomo Cankarju poskušali približati osebno. Kljub navidezni distanci se pismih kaže kot človek s povsem običajnimi strahovi, upi in težavami. Z njegovo borbo z revščino, odrinjenostjo in samoto, z lastnimi dvomi in mnenjem okolice se lahko brez težav poistovetimo tudi danes. S svojo kreativnostjo, prikrito nesamozavestnostjo, muhavostjo, z odporom do rigidnih struktur, iskanjem svobode ter težavami pri gradnji in vzdrževanju osebnih odnosov bi bil prav lahko predstavnik sodobne generacije milenijcev. 

Razstava »Jaz sem Cankar – in to ti pove vse!« prinaša vpogled v notranje življenje našega prvega poklicnega pisatelja: v intimni svet, iz katerega se je porodilo toliko ikoničnih likov in del slovenske književnosti. Predstavljen je izbor pisateljevih pisem, dopisnic in razglednic, ki jih hranimo v Zbirki rokopisov, redkih in starih tiskov NUK. Odraža vsebinsko in vizualno pestrost Cankarjeve korespondence, kot tudi jasnost njegovega peresa in misli: na eni strani pisateljevo osebno rast, na drugi nenehno vračanje istih motivov – lakote, osamljenosti, občutka nesprejetosti, boja za osebno in poklicno uveljavitev ter želje po domu in ljubezni.

Avtorji:
Žiga Cerkvenik, Marijan Rupert, Silvan Omerzu
Lokacija:
Razstavna dvorana NUK
Odprtost:

ponedeljek - sobota med 10.00 in 18.00

Pokrovitelj:
Zavarovalnica Triglav, d.d.

 

 

naslovnica razstave

KNJIGE IN PISMA: Cankar v delih študentov UL ALUO

26. september 2018 - 26. januar 2019

Podiplomske študentke in študenti različnih smeri Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO) so pri izbirnem predmetu Ilustracija interpretirali Cankarjeva pisma. Upodabljali so glede na vsebino, hkrati pa so za končno ilustrirano podobo uporabili morfologijo ovojnic. Podobe se navezujejo tudi na strukturo pisem, kot sta začetni pozdrav in nagovor. Izvedene ilustracije so na koncu uporabili kot predloge za kratke animirane sekvence.

Podiplomske študentke in študenti smeri Ilustracija UL ALUO pa so v okviru študijskega programa po lastni presoji izbrali Cankarjevo delo ter ga interpretirali v obliki serije ilustracij. S temi so nato zasnovali knjižne projekte, jih predstavili v obliki stripa ali pa so ilustracije umestili v umetniško prostorsko postavitev.

 

Avtorji:
Domen Dimovski, Peter Ferlan, Dora Kaštrun, Lara Kobe Priganica, Natalija Kosmač, Sofiya Kruglikova, Črt Mate, Lara Mastnak, Tina Mozetič, Jure Pogačnik, Bojana Popović, Tereza Prepadnik, Anja Rupar, Nuša Štiglic, Ana Vičič
Mentorja:
doc. Suzi Bricelj, asist. mag. Andrej Kamnik (UL ALUO)
Lokacija:
Plečnikov hodnik NUK
Odprtost:

ponedeljek - petek med 8.00 in 20.00, v soboto med 9.00 in 18.00

dekorativna slika

Ostali dogodki

 

dekorativna slika

Iz lepih časov (1898 - 1907)

Iz pisem Ivana Cankarja Anici Lušinovi

Velika čitalnica NUK, 11. december 2018 ob 19. uri; vstop prost

»Govoril sem ti časih o ljubezni in ti si vedela, da te ljubim.
Ti bi ne mogla razumeti 
mojih vročičnih, bolestih sanj. 
Polnih otožnosti in hrepenenja – ne bi mogla čutiti moje ljubezni,
globoke in brezkončne kakor morje.
«

odlomek iz prvega Cankarjevega pisma Ani Lušin

V torek, 11. decembra 2018, na dan, ko obeležujemo 100. obletnico Cankarjeve smrti, bo v Plečnikovi Veliki čitalnici zazvenela ena najlepših ljubezenskih korespondenc v slovenskem jeziku: med našim največjim pisateljem in njegovo ljubeznijo Ano Lušin, za katero je sam zapisal, da je bila edina ženska, ki jo je imel zares rad. 

Intrigantnost Cankarjevih pisem je v tem, da se tudi v njih razkriva kot izvrsten, rahločuten pisatelj, saj so v prvi vrsti literarni izdelki. Še več: vrsta aluzij, celo dobesednih stavkov, je iz del, s katerimi se je ob dopisovanju ukvarjal. So edinstven vpogled v pisateljev intimni svet, ki razkriva njegovo romantično plat, a hkrati tudi zagledanost v literarno poslanstvo in dvom, da je veliki umetnik sploh sposoben ljubiti kaj drugega kot svojo sladko muko z imenom Literatura.

Koncertna uprizoritev; izbor, dramatizacija, režija: Ivo Svetina
Nastopajo: Daša Doberšek, Jana Zupančič, Uroš Fürst, Jernej Gašperin

 

slika avtografi

Cankar, evropski klasik: dandyzem, dekadenca, politika

Rokopisna zbirka NUK, 15. november 2018 ob 17. uri
 

»Treba je vzeti vse razmere, kakor so, ter v njih in z njimi gledati človeka,
ne pa ga kar izluščiti ter ga pretipavati v 'brezzračnem prostoru'.
Na tak način bi bil vsakdo izmed nas ali falot ali angelj; navadno oboje obenem.
«

I.C.

V četrtek, 15. novembra 2018, vas ob 17. uri vabimo na predavanje antropologinje dr. Svetlane Slapšak o našem največjem pisatelju Ivanu Cankarju, katerega 100. obletnico smrti obeležujemo letos. Predavanje z naslovom Cankar, evropski klasik: dandyzem, dekadenca, politika bo potekalo v Rokopisni zbirki NUK, kjer hranimo Cankarjevo obsežno zapuščino. Ob tej priložnosti bomo obiskovalcem predstavili zadnjo dragoceno donacijo knjižnici, ki obsega pisateljevo korespondenco s Hinkom Smrekarjem in Mileno Rohrman, rokopis njegove zadnje črtice Moje izbe ter druge dragocenosti.

 

slika avtografi

Cankar na Rožniku

Gostilna Rožnik, 16. oktober 2018 ob 17. uri
 

»Zakopal sem se v to prijetno rožniško samoto, ni grem nikamor in ne pišem nikomur.
Upam, da bom v tej radovoljni ječi kaj brihtnega in poštenega napravil.
«

I.C.

V torek, 16. oktobra 2018, se nam ob 17. uri pridružite na literarnem dogodku na Cankarjevem vrhu na Rožniku, edinem kraju, ki ga je pisatelj imenoval svoj dom. V času njegovega bivanja so bili študenti in radovedneži, ki so želeli spoznati znamenitega Cankarja, na Rožniku nekaj povsem običajnega. O njegovem rožniškem življenju bo spregovoril dr. Mihael Glavan. Ogledali si bomo tudi Cankarjevo spominsko sobo, prebrali nekaj izbranih pisem iz tistega obdobja ter se tako poklonili spominu največjega slovenskega pisatelja.

 

slika avtografi

Cankar na Križevniški

Križevniška ulica, maj - oktober 2018
Pripravila: Robert Waltl in Žiga Cerkvenik

»Zatopljen sem bil v branje. Kar zaslišim mehak, smehljajoč se glas:
“Fant! Kaj delaš? Bereš?” Ozrl sem se in videl Ivana Cankarja, ki se je smejal skozi okno kakor sonce.  
Skočil sem skozi okno v sobo in začel se je razgovor. Cankar me je spraševal o vseh mogočih rečeh iz literature, kaj najrajši berem in kako kaj živim. 
Teti je potem dal goldinar in dejal “Teta! Naj bo to za tvoje študente!”
To je bilo prvo moje srečanje s Cankarjem.«
J.D.

Med koncem oktobra leta 1903 in začetkom februarja leta 1904 je Ivan Cankar živel pri svoji teti Mariji, ki je v majhnem stanovanju na Križevniški 11, nad gostilno Vitez, oddajala sobo študentom. V spomin na to kratko, a zanimivo obdobje v življenju našega največjega pisatelja smo skupaj z Mini teatrom Ljubljana pripravili razstavo izbranih ilustracij Hinka Smrekarja ter Cankarjevih citatov na križevniških klopeh.

Hinko Smrekar, ki je svoj čas prav tako stanoval na Križevniški ulici (v isti stavbi kot Cankar), se je s Cankarjem seznanil leta 1904. Cankarju je bilo njegovo delo tako všeč, da je z njim sodeloval pri opremi sedmih knjižnih izdaj. Smrekar je zanj risal tudi ilustracije in karikature, med katerimi velja omeniti zlasti serijo edinstvenih upodobitev našega največjega pisatelja. Povezovala ju je globoka osebna simpatija, ki je prerasla v tesno prijateljstvo: »Takoj sem občutil, kaj naju veže in kaj naju loči. Bil sem zanj na zunaj premiren, preredkobeseden, predolgočasen, on pa zame prenervozen! Njegov pogovor je vedno skakal po stranpoticah, in preskakoval, jaz pa sem vedno bolj ljubil miren, premočrten, poučen razgovor. V svoji notranjosti pa sva si bila vseskozi v glavnem edina in do konca prijatelja brez resnega in daljšega prepira.« (Hinko Smrekar, 1932)

 

slika avtografi

Ivan Cankar - od karikature do stripa

Torek, 20. marec 2018, ob 18. uri v čitalnici Rokopisne zbirke NUK

»Kdor piše pri nas po resnici, pravijo, da karikira; to ni nič čudnega, kajti življenje tam doli je res strahovita farsa.«
Ivan Cankar

Cankar v stripu niso le vznemirljive zgodbe in ilustracije, so tudi tri poglobljene spremne študije s svežim pristopom k zapuščini našega največjega pisatelja. Na pogovornem večeru v Rokopisni zbirki NUK bodo dr. Mladen Dolar, Matic Kocijančič in mag. Marijan Rupert spregovorili o Cankarju kot umetniku, pronicljivem analitiku, politiku, predvsem pa človeku, ujetem v nezlomljive okove časa. Pogovor bo vodila urednica zbirke Cankar v stripu, Ženja Leiler.

Na ogled bodo tudi izvirne karikature Cankarja izpod peresa predhodnika slovenskega stripa Hinka Smrekarja, Cankarjeve avtorske ilustracije in portreti ter dela Damijana Stepančiča, Tanje Komadina in Igorja Šinkovca, s katerimi je Cankarjeva misel zaživela tudi v stripu.