Knjižna umetnost na Hrvaškem

6. marec - 19. marec 2018

naslovnica razstave

Z razstavo Knjižna umetnost na Hrvaškem, ki jo je pripravila Nacionalna in univerzitetna knjižnica v Zagrebu, zaznamujemo Evropsko leto kulturne dediščine.

Dve narodni knjižnici, hrvaška in slovenska, s skupno organizacijo razstave krepita dolgoletno sodelovanje.

Nacionalna in univerzitetna knjižnica v Zagrebu je z namenom, da bi predstavila in promovirala hrvaško kulturno dediščino, pripravila razstavo Knjižna umetnost na Hrvaškem. Razstava prinaša zgodoviinski pregled izdelave in opreme knjig na Hrvaškem od srednjega veka do danes. Predstavljene so rokopisne in tiskane knjige z raznovrstno tematiko in vsebino, od srednjeveških evangeliarjev in misalov do sodobnih ilustriranih izdaj in grafično-književnih map, ki glede na oblikovanost oziroma usklajenost likovno-grafične opreme z vsebino spadajo med izjemne dosežke umetniškega oblikovanja knjig na Hrvaškem.

Na razstavi je na panojih prikazan izbor šestdesetih enot gradiva, na ogled pa bo tudi izvirnik Beramskega misala (14./15. stoletje) ter drugi faksimili. Spremljevalna publikacija ob razstavi prinaša uvodni esej in katalog s kratkim opisom gradiva.

 

Avtor:
Milan Pelc (NSK)
Lokacija:
Razstavna dvorana NUK
Odprtost:

ponedeljek - petek med 8.00 in 20.00, v soboto med 9.00 in 14.00