V obljubljeno deželo: Slovenke v ZDA

naslovnica razstave

Severna Amerika je vse od odkritja dalje veljala za obljubljeno deželo - vanjo so se zgrinjale trume ljudi, ki so iskale boljše pogoje za življenje. Slovenci so se tja najbolj množično preseljevali v 19. in v prvih desetletjih 20. stoletja, po letu 1945 pa je sledil nov val. Še v začetku 20. stoletja so tako v Sloveniji rojeni priseljenci predstavljali večino skupnosti, danes pa so vodilno vlogo prevzele tamkaj rojene generacije, ki predstavljajo več kot 90 odstotkov slovenske izseljenske populacije.

Na razstavi želimo predstaviti zgodovino preseljevanj in naselitvena območja, stanje v določenih slovenskih središčih danes in pomembne osebe, ki jih v slovensko-ameriški zgodovini ni manjkalo. Rdeča nit razstave bo tipična slovenska izseljenska zgodba dekleta z imenom Micka, ki je s štirinajstimi leti odšla v svet in v daljni deželi postala Mary. V Razstavni dvorani pa se bomo srečali z zgodbami nekaterih Slovenk, ki so dale svoj pečat izseljenski zgodbi.

  

 

Spremljevalni program

Joe Valenčič: Slovenke v ameriški kulturi, predavanje
Torek, 6. september, ob 18. uri

Mirjam Milharčič Hladnik: Američanke [100% SLOVENIAN], projekcija filma in pogovor
Sreda, 5. oktober, ob 18. uri

Dorica Makuc, Marija Mercina, Ivana Slamič: Ameriška Slovenka iz Vipavske doline, predstavitev knjige o Ani Praček Krasni
Četrtek, 27. oktober, ob 18. uri

 

Razstava gostuje:

Od 7. februarja do 7. marca bo razstava na ogled postavljena v Slovenskem muzeju in arhivu v Clevelandu/Slovenian Museum and Archives Cleveland, nato v Cleveland State University in na Veleposlaništvu Republike Slovenije, Washington D. C.

 

Avtorice:
Helena Janežič (NUK), Veronika Potočnik (NUK), Špela Velikonja (NUK)
Lokacija:
preddverje pred Veliko čitalnico in Razstavna dvorana NUK
Odprtost:

ponedeljek - petek med 8.00 in 20.00, v soboto med 9.00 in 14.00.

Javna vodstva:

ob 11:00: 7. september, 12. oktober, 9. november in 23. november 
ob 17:30: 6. september, 21. september, 5. oktober in 27. oktober