Otroške ilustracije Polone Kosec

naslovnica razstave - Ilustracije Polone KosecV petek, 18. marca 2016, bomo ob 11. uri odprli razstavo prekrasnih otroških ilustracij Polone Kosec, ki jih je ustvarila za slikanici pravljičarja Francija Rogača in za knjige za otroke in mladino Adija Smolarja. Po razstavi nas bo popeljala avtorica razstave, z nami pa bosta tudi oba pisatelja.

Na razstavi si bodo lahko obiskovalci ogledali otroške ilustracije, ki so nastale pod čopičem ilustratorke Polone Kosec in so bile ustvarjene za slikanici pravljičarja Francija Rogača (Pravljica o gozdnem škratu in Kresniček Bal) ter za knjige Adija Smolarja, enega izmed najpopularnejših in najkvalitetnejših slovenskih kantavtorjev, ki se zadnjih nekaj let predstavlja tudi kot avtor knjig za otroke in mladino (Jezikovni kotliček, Zgodba o rolici papirjater Zgode in prigode Tečka Sitnobe 1).

Likovna umetnost temelji na vizualnem občutenju, saj z gledalcem komunicira s pomočjo vizualnih sporočil. Otroška ilustracija kot vizualno sporočilo pa informacije najpogosteje posreduje v tesnem sodelovanju z besedilom. Slikanica je zato posebna zvrst literature, v kateri ilustracija igra pomembno vlogo, saj v povezavi z besedilom predstavlja poseben način komunikacije med ustvarjalcem in njenim bralcem, otrokom. Razstava bo predstavila raznolikost ilustracij (tako v formatu kot v izvedbeni tehniki), ki so nastale v letih od 2007 do 2013. Z osredotočanjem na detajle in barve bomo pri razstavljenih ilustracijah lahko opazili, kako se knjižna ilustracija prilagaja potrebam besedila, starosti bralca ter, nenazadnje, tudi potrebam tiska. Ker bo na ogled tudi vseh pet knjig, bomo lahko primerjali originalne ilustracije z natisnjenimi (v knjigi).

 

Avtorica:
Polona Kosec
Lokacija:
Plečnikov hodnik NUK
Odprtost:
ponedeljek - petek med 8.00 in 20.00, v soboto med 9.00 in 14.00.