Novosti na Digitalni knjižnici Slovenije

Novosti na Digitalni knjižnici Slovenije

Na Digitalno knjižnico Slovenije smo v zadnjih mesecih dodali kar nekaj zanimivih gradiv. Posebno omembo zasluži na tekstil odtisnjena raritetna propagandna grafika Janeza Vidica-Janeza, ki smo jo prejeli v digitalizacijo skupaj z delom njegove dragocene zapuščine. Ogledate si lahko trosilne listke, letake in linoreze, ki denimo krasijo bibliofilsko partizansko izdajo Prešernove Zdravljice ob stoletnici njenega nastanka.

 dekorativna slikadekorativna slika

V sklopu počastitve 70. obletnice konca druge svetovne vojne v celoti digitalizirali in objavili medvojnega Slovenskega poročevalca, osrednje propagandno glasilo v narodnoosvobodilnem boju med drugo svetovno vojno na slovenskih tleh. Poročevalec je prvič izšel leta 1938 in s svojim delovanjem ponovno nadaljeval leta 1941. Od takrat je bila redakcija časopisa vključena v propagandni odsek, Slovenski poročevalec pa je bil podnaslovljen kot Informacijski vestnik Osvobodilne fronte. 

dekorativna slika

V koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika Ravne pa smo digitalizirali vse letnike Koroškega in Informativnega fužinarja ter časopisa Metal. Že več let je bil ta projekt med prioritetami digitalizacije, saj je bilo povpraševanje po teh virih kar veliko. Skupaj to pomeni sto deset letnikov in okoli 22 000 strani časopisov, ki so izhajali v naši ravenski železarni.

dekorativna slika

Več...