Kje so naše knjige?

dekorativna slika

Slovenske umetnice v obdobju 1850–1950

V Mestnem muzeju Ljubljana razstavo Slovenske umetnice v obdobju 1850–1950 posvečajo slikarkam in kiparkam, od 15. novembra pa je v Galeriji Jakopič odprta razstava posvečena arhitektkam in fotografinjam. Na njej so na ogled tudi portretne fotografije iz Slikovne zbirke Narodne in univerzitetne knjižnice.

Kot so zapisali na spletni strani Galerije Jakopič so se »fotografinje predvsem iz Ljubljane, Maribora in Celja ukvarjale predvsem s poslom ateljejskega fotografiranja bolj ali manj znanih posameznikov, družin in skupin ljudi, pri čemer so se soočale z velikimi izzivi konkurence in lastne promocije. Pri tem so bile lahko uspešne in spoštovane, predvsem pa so se kot ikonične osebnosti mestnih središč vtisnile v spomin številnih, tudi še danes živečih posameznikov.«

 

 

 

Lokaciji:

Arhitektke in fotografinje
Galerija Jakopič, Ljubljana
15. november 2023–25. februar 2024

Slikarke, kiparke.
Mestni muzej Ljubljana
12. oktober 2023–25. februar 2024

dekorativna slika

Spomin sveta v Narodnem muzeju Slovenije

Narodni muzej Slovenije bo med 24. oktobrom in 3. decembrom 2023 prizorišče razstave Spomin Slovenije, Slovenska nacionalna lista Unesco Spomin sveta. Predstavila bo deset najimenitnejših pisnih in dokumentiranih pomnikov slovenske kulture in prostora. Izbrani dokumenti imajo trajen pomen in neprecenljivo vrednost, njihovo uničenje ali izguba bi pomenila nepopravljivo škodo za nas in naše zanamce (spletna stran Narodnega muzeja Slovenije). Gre za dragoceno dediščino, ki je bila leta 2022 uvrščena na slovensko Nacionalno listo UNESCO Spomin sveta, med njimi so tudi serija listin grofov Celjskih, Prešerniana, Herbarijska knjiga Janeza Krstnika Flysserja, Taboriščni tarok Borisa Kobeta in Piranski kodeks De summa totius orbius iz 16. stoletja. Iz NUK smo za razstavo izposodili »Zlate bukve« ribniške osnovne šole (Buch der Ehre für die Reifnitzer Schule, Ms 871), Prešernov rokopis pesmi Oserčenje [Pevcu, Ms 1428] in maketo Stiškega rokopisa (Ms 141). Gradivo bo na razstavi predstavljalo dva vpisa na Nacionalno listo Unesco Spomina sveta: Stiški rokopis in Prešerniana (pobudnik vpisa je bil tudi Narodni muzej Slovenije).

 

 

Lokacija

Narodni muzej Slovenije
24. oktober–3. december 2023

dekorativna slika

Laserski žarki v MAO 

Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) je na ogled razstava arhitektke in oblikovalke Janje Lap (1929–2004) Zakaj je vaza podobna hiši? Od sistemskega do fantazijskega z oblikovalko Janjo Lap, na kateri je prikazana vsestranskost oblikovalke in raziskovalke Janje Lap. Njeno karierno pot so zaznamovali arhitektura, industrijsko oblikovanje, pedagoško in raziskovalno delo ter sistemsko in storitveno oblikovanje. Največji pečat je pustila z oblikovanjem stekla, šele ob koncu kariere pa se je posvetila tudi oblikovanju svetil. Na razstavi sta na ogled tudi dve številki revije Laserski žarki, kjer so predstavljeni predmeti, ki jih je oblikovala Janja Lap v času, ko je delala v Iskri Elektrooptika. 

 

 

 

Lokacija

Muzej za arhitekturo in oblikovanje
15. junij–15. november 2023

dekorativna slika

Upor 1573–2023 v Galeriji Božidar Jakac 

Veliko razstavišče Galerije Božidar Jakac je med 19. julijem in 1. oktobrom 2023 prizorišče razstave ikoničnih umetniških del na temo velikega kmečkega upora 1573, ki se osredotoča na motiv kmečkih uporov v umetnosti v preteklih 150 letih. Na razstavi so predstavljena dela izbranih umetnikov zlasti iz Slovenije in Hrvaške, ki so se v različnih časovnih obdobjih in družbenih okoliščinah odzivali na ta zgodovinski dogodek. Kot so zapisali v Galeriji, »Veliki kmečki upor iz leta 1573 se je v kolektivni spomin prostorov današnjih Slovenije in Hrvaške neizbrisljivo vtisnil v drugi polovici 19. stoletja. Takrat je ta pozabljeni dogodek zaradi konotacije boja slovanskih etničnih skupin v habsburškem in ogrskem imperiju dobil konstitutivni in emancipatorni status v hrvaških in slovenskih nacionalnih mitologijah, Matija Gubec pa je postal simbol ljudskega junaka, ki se upira tuji nadoblasti«. Razstava vključuje tudi gradivo NUK, in sicer plakat Nikolaja Pirnata Narod! Matija Gubec ti kliče iz temne davnine: ne zamudi ure! Z zadnjim naskokom preženi sovražnike z naše zemlje! Z orožjem v rokah postavi trdne mejnike svoji domovini!

 

Lokacija

Galerija Božidar Jakac
19. julij–1. oktober 2023

dekorativna slika

Umetnost na delu v Muzeju sodobne umetnosti

V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova bo med 22. 9. 2022 in 29. 1. 2023 na ogled razstava Umetnost na deluNa razpotju med utopijo in (ne)odvisnostjo, ki prinaša "vpogled v tri različne segmente genealogije koncepta dela na območju nekdanje Jugoslavije, in sicer pojmovanje koncepta dela avantgardnih umetnikov v šestdesetih, sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja, spremembo koncepta dela umetnikov in njihovih prostorov v devetdesetih letih ter politične umetniške prakse od leta 2000 dalje" (spletna stran MG+MSUM). V tem okviru se posveča tudi delu in projektom Francija Zgoričnika, del razstave pa predstavlja tudi gradivo NUK: 1. Publikacija Studio Signum, Westeast – IV, 1979 (zgibanka), 2. Revija Pitanja (Godina XV, broj 1, Zagreb 1983) in 3. Mapa z zbornikom Westeast partisan people. Galerija Škuc, Ljubljana 1979.

Lokacija

Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM
22. september 2022–29. januar 2023

dekorativna slika

Ranko Novak v Mestni galeriji Ljubljana

V Mestni galeriji je med 15. 9. in 13. 11. 2022 na ogled razstava Ranko Novak: Oblika vsebine. Grafično oblikovanje 1974-2022Razstava del v izbranem prerezu skozi oblikovalski opus Ranka Novaka prinaša vpogled v produkcijo ključnega zunanjega sodelavca Mestne galerije Ljubljana, ki je izjemoma že prej, redno pa od leta 1989 do 2002 deloval kot oblikovalec domala njenega celotnega vizualnega gradiva pa tudi postavitev razstav. Na ogled je tudi 22 plakatov Ranka Novaka iz Slikovne zbirke NUK.

Lokacija

Mestna galerija Ljubljana
15. september 2022–13. november 2022

dekorativna slika

Pod svobodnim soncem v Cankarjevem domu

Do 5. februarja je v Cankarjevem domu na ogled razstava ilustracij v stripu Pod svobodnim soncem, saj je sloviti roman Frana Saleškega Finžgarja v lanskem letu zaživel tudi v stripu. Avtor ilustracij je Damijan Stepančič, besedilo pa je za potrebe stripa priredil Goran Vojnovič. Pod spremno besedo se je podpisal dr. Janez Bogataj, Fran S. Finžgar je bil njegov stari stric. Razstava vabi predvsem na ogled odličnih ilustracij, ki gradijo obsežen roman v stripu, poleg tega pa tudi na komentirane oglede z avtorji. Razstavo pa dodatno bogatijo vsi izvodi romana Pod svobodnim soncem, ki jih hranimo v NUK, vključno z najstarejšim izvodom v knjižni obliki iz leta 1912.

Lokacija

Cankarjev dom
6. januar 2022–5. februar 2022

dekorativna slika

Tipkopisa Daneta Zajca in Lojzeta Kovačiča na razstavi v Cankarjevem domu

Cankarjev dom se v sodelovanju z Založbo Beletrina na razstavi poklanja Dostojevskemu, raziskovalcu najtemnejših kotičkov človeškega uma, s pregledom naslovnic njegovih del, izbranimi citati iz njegovih dnevnikov in besedil ter z razmišljanji prevajalcev in urednikov. Hkrati obhaja 25-letnico založbe Beletrina, zato bo ob tej priložnosti na ogled tudi vseh 532 naslovnic knjig, ki so do zdaj izšle v zbirki Beletrina, oblikovale pa so jih Tanja Semion, Andreja Brulc in Špela Trobec Jovanović. Razstavljeni so tudi portreti avtorjev in avtoric, ki so jih v fotografski objektiv ujeli Mankica Kranjec, Jože Suhadolnik, Joco Žnidaršič in drugi. Med razstavljenimi predmeti sta tudi tipkopis pesmi iz zapuščine Daneta Zajca z njegovimi lastnoročnimi popravki in tipkopis Kovačičeve proze z avtorjevimi lastnoročnimi popravki, ki ju hranimo v Rokopisni zbirki.

Lokacija

Cankarjev dom
28. oktober 2021–14. november 2021

dekorativna slika

Razglednice Aleša Debeljaka v Slovenskem etnografskem muzeju

Pred nekaj več kot dvema letoma smo v NUK pridobili celotno zapuščino književnika in sociologa Aleša Debeljaka. Doktoriral je iz sociologije kulture v New Yorku in predaval na Fakulteti za družbene vede. Kot pesnik se je v svojih delih že od zgodnjih poskusov ukvarjal predvsem s tematiko eksistencializma, prizadeto je ubesedil tudi vojno v nekdanji Jugoslaviji, v esejistiki pa je bil med snovalci postmodernizma na Slovenskem. Prevajalec, urednik in eden najbolj prevajanih slovenskih avtorjev je v zapuščini zapustil veliko razglednic, ki jih je pošiljal iz svojih potovanj in jih ozaljšal s svojimi mislimi. Izbor 40 razglednic iz Rokopisne zbirke NUK, ki jih je poslal Alešu Bergerju, Matjažu Pikalu, Tomažu Šalamunu, Igorju Štiksu in drugim, bo prvič na muzejski razstavi razglednic Aleša Debeljaka na ogled v Slovenskem etnografskem muzeju.

 

Lokacija

Slovenski etnografski muzej
17. september 2021–13. februar 2022

dekorativna slika

Razglednica z medaljonom Levstika v Narodnem muzeju Slovenije

V knjižnici Narodnega muzeja Slovenije je v okviru vitrine meseca septembra postavljena razstava Fran Levstik v knjižnih in publicističnih besedilih knjižnice Narodnega muzej Slovenije. Konec meseca mineva 190 let od rojstva pesnika, pisatelja, dramatika in urednika Frana Levstika. Iz zbirke Narodne in univerzitetne knjižnice smo avtorici izposodili razglednico Medaljon Fr. Levstiku na spomeniku v Vel. Laščah, proslava stoletnice rojstva. Avtor medaljona je Svetoslav Peruzzi v letu 1931. Na razstavi pa si je mogoče ogledati tudi izbor Levstikovih književnih del, objav v časopisju in medalji. Razglednica je dostopna tudi na portalu Digitalne knjižnice Slovenije.

Lokacija

Narodni muzej Slovenije
1. september–30. september 2021

 

fotografiji: Matej Hreščak (Narodni muzej Slovenije)

dekorativna slika

Gradivo Alme Karlin na razstavi v Weltmuseum na Dunaju

Dunajski Weltmuseum v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Celje pripravlja razstavo zbirke etnografskega gradiva Alme Karlin, s katero želi predvsem predstaviti življenjsko zgodbo nenavadne popotnice in avtorice. Tudi Rokopisna zbirka NUK hrani zapuščino pisateljice, svetovne popotnice in poliglotke Alme Karlin. Tako bosta na razstavi iz te zbirke predstavljena tudi tipkopis Warum die Tayalfrauen das Gesicht Tättowieren (Insel Formosa) - neobjavljena pripovedka Zakaj si tajalske ženske tetovirajo obraz; in rokopisna knjiga Wörterbuch in 10 Sprachen (Slovar v 10 jezikih), ki sicer ni datiran, prav gotovo pa ga lahko z dovolj veliko natančnostjo umestimo v čas okoli leta 1913, ko se je Alma Karlin izpopolnjevala v študiju omenjenih jezikov na Society of Arts v Londonu. Gradivo si bo mogoče ogledati na razstavi Alma M. Karlin: Einsame Weltreise (Alma M. Karlin: sama okoli sveta), ki bo postavljena v Weltmuseum Wien.

Lokacija

Weltmuseum Wien 
16. september 2021–18. januar 2022

dekorativna slika

4 risbe in ekslibris Hinka Smrekarja v Narodni galeriji

V Slikovni zbirki Narodne in univerzitetne knjižnice hranimo tudi gradivo Hinka Smrekarja (1883–1942). Štiri risbe s tušem (Čudež, Pomarančar in Trdoglav, Javna zahvala. Reči moram … ter Quidam & co.) in en ekslibiris (Ex libris H. Smrekar) smo posodili Narodni galeriji v Ljubljani za razstavo Hinko Smrekar. Kot so zapisali na spletni strani razstave, je bila risba s tušem in peresom Smrekarjeva osnovna tehnika, ki jo je večkrat dopolnil z akvarelom ali pastelom. Vabimo vas, da si naša dela iz izjemno bogatega opusa duhovitega pričevalca svojega časa, ogledate v Narodni galeriji.

Gradivo je razstavljeno na razstavi Hinko Smrekar (1883–1942).

Lokacija

Narodna galerija 
8. julij 2021–13. februar 2022

dekorativna slika

Zemljevid Ilirskih provinc v Mestnem muzeju Ljubljana

Zemljevid Ilirskih provinc (Carte des Provinces Illyriennes Comprenant la Bosnie l'Hercegovine le Montenero, 1812) Gaetana Palme spada med najbolj kvalitetna kartografska dela iz obdobja svojega nastanka. Odlikuje ga relativno veliko merilo in zelo kakovostna predstavitev reliefa za tisti čas. Z ozirom na to, da je bil izdelan pod vplivom zmagovite Francije, ki je v tistem času spadala med največje politične in kartografske moči, si zasluži posebno mesto med kartografskimi zakladi tega dela Evrope. Zemljevid je celostna predstavitev Ilirskih provinc, ustvarjena za vsakdanjo in praktično uporabo, za spoznavanje in boljše razumevanje področja. 

Zemljevid bo razstavljen na razstavi ob 200. obletnici ljubljanskega kongresa.

Lokacija

Mestni muzej Ljubljana 
18. junij 2021–2. januar 2022

Slika prikazuje omaro z zloženimi knjigami, ena od njih je pred omaro, odprta. Gre za knjige Branislave Sušnik.

Razstava La Doctora o Branislavi Sušnik v SEM

Pred 100 leti se je v Medvodah rodila Branislava Sušnik, etnologinja, antropologinja in etno-lingvistka, ki je po koncu 2. svetovne vojne svojo novo domovino in prostor za raziskovalno delo našla v Paragvaju. O njenem življenju in delu govori razstava La doctora, ki bo v Slovenskem etnografskem muzeju na ogled do konca leta 2021. Predstavljenih je tudi nekaj njenih znanstvenih del, ki jih hranimo v NUK in so v Sloveniji prava redkost.

Lokacija

Slovenski etnografski muzej 
20. april - 31. december 2021

sken Bohoričeve slovnice

Adam Bohorič: Proste zimske urice o latinskokranjski slovnici

Kot sklepno dejanje projekta Bohoričevo leto so v Mestnem muzeju Krško odprli občasno razstavo, na kateri je prvič v Krškem predstavljen izvirni izvod prve slovnice slovenskega jezika Arcticae horulae succisivae de Latinocarniolana literatura iz leta 1584, ki jo največkrat ljudsko imenujemo zimske urice.

Lokacija

Mestni muzej Krško 
25. februar - 21. marec 2021

slika EU test book

France Ahčin - razstava o delu in življenju umetnika

Na razstavi z naslovom Ahčinovo leto: Razstava o življenju in delu kiparja Franca Ahčina so na ogled tri knjige iz zbirke NUK, kjer je predstavljen kipar Ahčin oziroma njegovo delo, med drugim znani argentinski ep Joseja Fernandeza Martin Fierro, ki ga je z ilustracijami opremil France Ahčin in je izšel leta 1968 v Buenos Airesu. Poleg omenjenega dela sta v Domžalah na ogled pa še Slovenska likovna umetnost v zamejstvu (Slovenska kulturna akcija, Buenos Aires, 1959) in Slovanska apostola (Sloveska pristava, Buenos Aires, 1985). 

Lokacija

Menačekova domačija, Domžale
8. oktober - 20. november 2019

slika EU test book

Vice v lisice

Na letošnjem 33. grafičnem bienalu MGLC si lahko ogledate tudi gradivo iz Narodne in univerzitetne knjižnice. V Tivolskem gradu je razstavljena Smrekarjeva originalna risba in izbor humorističnih časnikov iz druge polovice 19. in 20. stoletja.

Lokacija

33. grafični bienale, razstava "Vice v lisice", MGLC, Tivolski grad
7. junij - 29. september 2019

slika EU test book

Plečnik na Brionih

Razstava Plečnik na Brionih je nastala v sodelovanju s Plečnikovo hišo in govori o zadnjem v celoti dokončanem arhitektovem projektu, vrtnem paviljonu na Brionih. Razkriva do sedaj javnosti neznane izvirne načrte paviljona in fotografije Plečnikovih obiskov Brionov, med njimi tudi zadnje Plečnikove portrete, posnete jeseni 1956. Gradivo je Narodni in univerzitetni knjižnici podaril dr. Lojze Gostiša, ki je arhitekta osebno dobro poznal in bil tudi najbolj zaslužen za izvedbo projekta na Brionih.

Razstava bo do 25. junija 2019 na ogled v Cerkvi sv. Roka na Brionih, s čimer zaključuje dvoletno uspešno turnejo po hrvaških mestih v organizaciji Veleposlaništva Republike Slovenije na Hrvaškem.

Lokacija

Razstava "Plečnik na Brionih", Cerkev sv. Roka, Brijoni
31. maj - 25. julij 2019

slika EU test book

Navdihujoča racionalnost

Na pregledni razstavi razvoja znanstvene ilustracije na Slovenskem v Galeriji Vodnikova domačija je predstavljenih tudi več reprodukcij iz zbirk Narodne in univerzitetne knjižnice: od Valvasorja in Kuripečiča do Hacqueta in Hermana Potočnika.

 

 

 

Lokacija

Razstava "Navdihujoča racionalnost: Kratek pregled razvoja znanstvene ilustracije na Slovenskem", Galerija Vodnikova domačija, Ljubljana
4. oktober - 24. november 2018

slika EU test book

Dela Zofke Kveder

Na razstavi, ki jo skupaj organizirajo Veleposlaništvo Republike Slovenije v Zagrebu, Hrvaški PEN center in Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, bo na ogled 8 prvih izdaj del slovenske pisateljice Zofke Kveder, ki je zadnjih dvajset let svojega življenja živela v Zagrebu, kjer je tudi pokopana. 

 

Lokacija

Razstava "140-ta godišnjica rođenja slovenske književnice Zofke Kveder", Knjižnica in čitalnica Bogdana Ogrizovića, Zagreb, Hrvaška
5. marec - 30. marec 2018

slika EU test book

Begunski tiski iz zbirke NUK

Gostujoča razstava predstavlja bogato ustvarjalnost Slovencev v izrednih razmerah v povezavi z izjemnimi zgodbami posameznikov, katerih poti so se prekrižale v begunstvu. Dostikrat nevidni in spregledani, v domovini pa za nekaj desetletij pozabljeni in zamolčani, so s svojim zavedanjem slovenstva prispevali k rojstvu novih domovin širom sveta. Na razstavi je predstavljenih več kot 30 gradiv iz Zbirke tiskov Slovencev zunaj Republike Slovenije NUK.

Lokacija

Razstava "Rojstvo novih domovin", Kulturni center Lojze Bratuž, Gorica
22. februar - 31. marec 2018

slika EU test book

Rokopisno gradivo Karla Destovnika Kajuha

Ob obletnici smrti pesnika Karla Destovnika Kajuha so v Knjižnici Velenje pripravili razstavo o njegovi pisemski korespondenci. Iz Rokopisne zbirke NUK so na razstavi na ogled pesnikova beležnica in pisma njegovi prvi ljubezni Mariji Medved. 
 

Lokacija

Razstava "Kajuhove pisemske korespondence", Knjižnica Velenje
22. februar 2018 - 31. marec 2018

slika EU test book

Ordo Cisterciensis

Ordo Cisterciensis (Ms 31) je eden najzgodnejših pravnih rokopisov reda Cistercijanov. Nastal je v drugi polovici 12. stoletja v samostanu v Stični. Vsebuje ekslibris stiškega opata Lavrencija Rainerja iz 1581, vpis stiškega profesa Gregoriga ter vaje iz hebrejske pisave in slovnice iz 17. stoletja.
 

Lokacija

Razstava "The Cistercians - A Europe of Monasteries", LVR-LandesMuseum Bonn, Nemčija
29. junij 2017 - 28. januar 2018