Kje so naše knjige?

slika EU test book

Navdihujoča racionalnost

Na pregledni razstavi razvoja znanstvene ilustracije na Slovenskem v Galeriji Vodnikova domačija je predstavljenih tudi več reprodukcij iz zbirk Narodne in univerzitetne knjižnice: od Valvasorja in Kuripečiča do Hacqueta in Hermana Potočnika.

 

 

 

Lokacija

Razstava "Navdihujoča racionalnost: Kratek pregled razvoja znanstvene ilustracije na Slovenskem", Galerija Vodnikova domačija, Ljubljana
4. oktober - 24. november 2018

slika EU test book

Dela Zofke Kveder

Na razstavi, ki jo skupaj organizirajo Veleposlaništvo Republike Slovenije v Zagrebu, Hrvaški PEN center in Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, bo na ogled 8 prvih izdaj del slovenske pisateljice Zofke Kveder, ki je zadnjih dvajset let svojega življenja živela v Zagrebu, kjer je tudi pokopana. 

 

Lokacija

Razstava "140-ta godišnjica rođenja slovenske književnice Zofke Kveder", Knjižnica in čitalnica Bogdana Ogrizovića, Zagreb, Hrvaška
5. marec - 30. marec 2018

slika EU test book

Begunski tiski iz zbirke NUK

Gostujoča razstava predstavlja bogato ustvarjalnost Slovencev v izrednih razmerah v povezavi z izjemnimi zgodbami posameznikov, katerih poti so se prekrižale v begunstvu. Dostikrat nevidni in spregledani, v domovini pa za nekaj desetletij pozabljeni in zamolčani, so s svojim zavedanjem slovenstva prispevali k rojstvu novih domovin širom sveta. Na razstavi je predstavljenih več kot 30 gradiv iz Zbirke tiskov Slovencev zunaj Republike Slovenije NUK.

Lokacija

Razstava "Rojstvo novih domovin", Kulturni center Lojze Bratuž, Gorica
22. februar - 31. marec 2018

slika EU test book

Rokopisno gradivo Karla Destovnika Kajuha

Ob obletnici smrti pesnika Karla Destovnika Kajuha so v Knjižnici Velenje pripravili razstavo o njegovi pisemski korespondenci. Iz Rokopisne zbirke NUK so na razstavi na ogled pesnikova beležnica in pisma njegovi prvi ljubezni Mariji Medved. 
 

Lokacija

Razstava "Kajuhove pisemske korespondence", Knjižnica Velenje
22. februar 2018 - 31. marec 2018

slika EU test book

Ordo Cisterciensis

Ordo Cisterciensis (Ms 31) je eden najzgodnejših pravnih rokopisov reda Cistercijanov. Nastal je v drugi polovici 12. stoletja v samostanu v Stični. Vsebuje ekslibris stiškega opata Lavrencija Rainerja iz 1581, vpis stiškega profesa Gregoriga ter vaje iz hebrejske pisave in slovnice iz 17. stoletja.
 

Lokacija

Razstava "The Cistercians - A Europe of Monasteries", LVR-LandesMuseum Bonn, Nemčija
29. junij 2017 - 28. januar 2018