Ste pripravljeni? Zmanjšanje tveganj ob naravnih nesrečah in nezgodah za ustanove kulturne dediščine

naslovnica razstave

Narodna in univerzitetna knjižnica v sodelovanju z Narodno galerijo in Društvom restavratorjev Slovenije vabi 21. oktobra 2019 v Narodno galerijo na brezplačno predavanje in delavnico z Jeanne Drewes, priznano strokovnjakinjo za pripravo ukrepov in zmanjšanje tveganj za zbirke in stavbe kulturne dediščine ob naravnih nesrečah. Predavanje bo dopolnila delavnica s praktičnimi primeri. 

Nesreče in nezgode so že večkrat povzročile nemalo skrbi različnim ustanovam, ki varujejo in ohranjajo kulturno dediščino po svetu. V veselje nam je, da k nam prihaja Jeanne Drewes, priznana strokovnjakinja na področju učinkovite priprave in odziva na naravne nesreče in nezgode. Z nami bo delila svoje znanje in izkušnje na posvetovanju Ste pripravljeni?. Na posvetovanju boste pridobili informacije za boljšo pripravljenost in zmanjšanje tveganj ob naravnih nesrečah in nezgodah, ob razumevanju in vrednotenju tveganj za svoje zbirke in stavbe. Skozi predavanja in študije primerov boste ob aktivnem pristopu bogatejši za orodja, s katerimi boste lahko ovrednotili tveganja, jih zmanjšali in spoznali nujne korake za ukrepe sanacije škode v primeru naravnih nesreč in nezgod.

Seznanili se boste s postopkom študije in predlogi za zmanjšanje tveganj, s primeri analiz, s pripomočki in opremo, ki mora biti pripravljena ob nesrečah/nezgodah, ter pogojih za sodelovanje med posameznimi sektorji in oddelki za ustrezno pripravo ali odziv na naravno nesrečo ali nezgodo.

Program posvetovanja

Ste pripravljeni? Načrtovanje zmanjšanja tveganj ob naravnih nesrečah in nezgodah za ustanove kulturne dediščine

Narodna galerija, Cankarjeva 20, 1000 Ljubljana. Protokolarni vhod

9:00-9:30  Registracija udeležencev
9:30-12:00 Zaznavanje in zmanjšanje tveganj ob nevarnostih vode, požara in potresu
12:00-12:30 Vdor vode (študija primera)
12:30-14:00 Kosilo
14:00-15:00 Delavnica (študije primerov)
15:00-15:40 Sodelovanje pri pripravah in odzivu na naravne nesreče in nezgode
15:40-16:00 Vprašanja in odgovori, zaključek posvetovanja

 

Predavanje in delavnica bosta potekala v angleškem jeziku. Udeležence vljudno prosimo, da se na predavanje in/ali delavnico prijavite do 15. oktobra 2019. Število udeležencev na delavnici je omejeno. Pri udeležbi imajo prednost člani DRS.

 

O predavateljici

dekorativna slika

Jeanne Drewes ima več kot 35 let izkušenj s področjem priprave na naravne nesreče in nezgode, odzivom in zmanjševanjem tveganja. Pripravila je prve delavnice iz obvladovanja tveganj in zavarovanjem za knjižnice in muzeje. Z nami bo delila bogate izkušnje, ki nam bodo v pomoč pri pripravah in odzivu na naravne nesreče in nezgode. Je prejemnica številnih nagrad, članica uredniških in svetovalnih odborov ter avtorica vrste prispevkov. Podrobna bibliografija je priložena v angleškem jeziku.