Dobrodošli doma 2022

30. junij 2022

dekorativna slika

DOBRODOŠLI DOMA V NUK
30. junij 2022

Dobrodošli doma je tradicionalna prireditev vseh slovenskih zamejcev, Slovencev po svetu in izseljencev, ki v Slovenijo pripelje rojake iz bližnjih in daljnih krajev. Letos bo srečanje potekalo v Ljubljani in Novem mestu med 30. junijem in 3. julijem. NUK že vrsto let s ponosom sodeluje pri programu srečanja, saj smo knjižnica vseh Slovencev, ki ne le zbira, hrani in posreduje tudi gradivo, ki ga naši rojaki ustvarijo izven meja naše domovine, temveč tudi aktivno vzdržujemo stike s slovenskimi skupnostmi in posameznimi Slovenci širom sveta. Vsled tega bomo z veseljem gostil udeležence srečanja - že v četrtek, 30. junija. Program se bo sicer nadaljeval tudi v naslednjih dneh, osrednji dogodek pa bo sobotno srečanje v Novem mestu. 

 

Program srečanja v Narodni in univerzitetni knjižnici:

18.00
Ogled razstave PLEČNIKOVA KNJIŽNICA: USTVARJENA ZA VSE ČASE z avtorji in sprehod po Plečnikovi lepotici

Knjižnična palača NUK je ena največjih mojstrovin arhitekta Jožeta Plečnika in velja za eno najlepših knjižnic na svetu. Mojstru arhitektu se ob 150 letnici rojstva poklanjamo z razstavo, ki pripoveduje zgodbo o načrtovanju, gradnji in življenju njegove knjižnice. Ta je eksponat že sama po sebi, saj je preplet domačega umetnostnega izročila in klasične arhitekture, plemenitega naravnega in vsakodnevnega industrijskega oblikovanja. Zgrajena iz domačih materialov in s slovenskimi rokami, predstavlja domovanje narodove identitete.
Arhitekt je knjižnico ustvaril za vse čase, z mnogoterimi simboli pa nam sporoča, da je namenjena vsem Slovencem. Vabljeni, da skupaj z avtorji razstave podoživite zgodbo rojstva in življenja Plečnikove palače in na vodenem sprehodu po razstavi in Plečnikovi lepotici spoznate enega največjih biserov slovenske arhitekture.


19.30 
Koncert Ljubljanskih madrigalistov MAKALONCA – HARMONIJA PRIJATELJSTVA

Literatura in glasba se že tisočletja prepletata, navdihujeta, dopolnjujeta. Zato je vsaka knjižnica tempelj znanja, vir navdiha in posvečeni prostor. V Veliki čitalnici, najbolj posvečenem prostoru Plečnikove knjižnice, nam bodo o tem skozi glasbo spregovorili člani zbora Ljubljanski madrigalisti. Dotaknili se bodo prijateljstva med arhitektom Jožetom Plečnikom in njegovim sosedom, trnovskim župnikom Franom Saleškim Finžgarjem. Finžgar je pogosto prihajal na obisk in pogovor v Plečnikovo hišo, arhitektu sta bila pri srcu njegov ljudski jezik, poln rekov in domislic, ter navdušenje za vsakršno duhovno delo. Plečnik je za Finžgarja izdelal številne skice in načrte, ki odkrivajo njegovo snovanje grafičnega oblikovanja knjig in revij. Eno takšnih je tudi Makalonca, pravljica z mednarodnim motivom, ki jo je Finžgar zapisal leta 1944 in za katere izdajo je Plečnik izdelal grafično zasnovo. Prijateljstvo dveh velikanov slovenstva, vtisnjeno v besede njunega dopisovanja, še danes predstavlja navdih. Tudi komornemu mešanemu pevskemu zboru Ljubljanski madrigalisti, ki bo na koncertu njun odnos ilustriral z repertoarjem narodnih, ljudskih in sakralnih zborovskih pesmi.

Koncertu bo sledilo druženje v avli pred Veliko čitalnico.

Prijazno vabljeni na vseslovensko srečanje v NUK!

 

logo rafaelova                    dekorativna