rss

Problem predatorskih/roparskih revij

Spletni (kibernetni) kriminal je milijardni posel, njegov obseg pa hitro raste. V zadnjih letih se okorišča tudi s t. i. modelom odprtega dostopa (angl. open access oz. OA) izdajanja znanstvenih revij. Tako je zaznan porast lažnih založnikov, ugrabljenih revij, spletnih strani z lažnimi podatki (vključno z napačno ali ugrabljeno številko ISSN) ipd.

Koordinacija zbiranja, obdelave in hranjenja domoznanskega gradiva

V okviru izvajanja tretje posebne naloge osrednjih območnih knjižnic bienalno prirejamo festivale domoznanstva - Domfest in takrat izdamo tudi publikacije, in sicer v sodelovanju NUK, Zvezo bibliotekarskih društev Slovenije: sekcijo za domoznanstvo in kulturno dediščino in osrednje območne knjižnice.

Statistični trendi na področju slovenske založniške produkcije

Center za razvoj knjižnic NUK od lanskega leta objavlja statistične podatke o slovenski založniški produkciji. Podatki so izračunani na osnovi dotoka obveznega izvoda publikacij, zato dopuščamo možnost, da na prikazane trende vpliva bolj ali manj vestno izpolnjevanje določb Zakona o obveznem izvodu publikacij. Podatke objavljamo dvakrat letno, in sicer 15. aprila, ko objavimo začasne podatke za preteklo leto in 15. oktobra, ko so na voljo končni podatki o izdanih knjigah, časopisju in založnikih.

Kaj je...knjiga?

19,00€


.

Katalog Jože Plečnik

15,00€


.

Katalog Patres

17,00€


.

Katalog Biblije na Slovenskem

22,00€


.

Katalog Iz zibelke tiskarstva

10,50€


.

Katalog Prve slovenske knjige

10,50€


.

Manuscripta : knjižno slikarstvo v srednjeveških rokopisih iz Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani : katalog

30,00€


.

Strani