Ogledi knjižnice

Oglejte si najpomembnejše ljubljansko delo arhitekta Jožeta Plečnika in eno izmed najlepših knjižnic na svetu.

Vodeni ogledi knjižnice za skupine

Prirejamo vodene strokovne oglede knjižnice za skupine dijakov, študentov in ostalih (starost nad 15 let). Vodeni ogledi so možni le po predhodnem dogovoru in potekajo vsak delovni dane, razen srede, med 9. In 14. uro. Ob sredah, sobotah, nedeljah in praznikih vodenih strokovnih ogledov ni. Obiskovalcem predstavimo slovensko nacionalno knjižnico, njeno zgodovino in Plečnikovo stavbo. Vodeni ogledi NUK potekajo v prostorih, ki so prosto dostopni vsem obiskovalcem. Ogledate si lahko informacijsko središče, glavno stopnišče, avlo ter razstavno dvorano, ne pa Velike čitalnice, posebnih zbirk, skladišč in ostalih oddelkov, kjer se je za vstop potrebno registrirati.

Naročila sprejemamo po elektronski pošti najmanj teden dni pred želenim datumom ogleda. Prosimo vas, da navedete naslednje podatke:

  • ime organizacije,
  • ime kontaktne osebe,
  • telefonsko številko,
  • naslov e-pošte,
  • želeni datum in čas ogleda,
  • število udeležencev.

Na osnovi prejetih podatkov in razpoložljivih možnosti vas bomo obvestili o rezervaciji termina ter sporočili ime strokovnega sodelavca, ki vas bo popeljal po knjižnici.

Kontakt

Za morebitne dodatne informacije se lahko obrnete na kontaktni osebi:

Vodeni ogledi knjižnice za posameznike

Enkrat mesečno organiziramo brezplačne vodene strokovne oglede za posameznike po vnaprej določenem urniku. Za udeležbo predhodna prijava ni potrebna. Udeleženci se zberejo v recepciji knjižnice.

16. februar 2017

četrtek

16.00

21. marec 2017

torek

11.00

13. april 2017

četrtek

11.00

16. maj 2017

torek

16.00

15. junij 2017

četrtek

11.00

19. september 2017

torek

11.00

18. oktober 2017

sreda

16.00

14. november 2017

torek

11.00

 

Samostojni ogledi Velike čitalnice

Zaradi zagotavljanja tišine in ustreznih pogojev za študij je Velika čitalnica za turiste zaprta in ni vključena v redne vodene oglede. Zainteresirani obiskovalci si Plečnikovo mojstrovino lahko kljub temu ogledate na dva načina:

  • vsako soboto med 14. in 14.30 uro je čitalnica odprta za individualne obiskovalce. Cena ogleda je 1 EUR na osebo (z vključenim DDV) in se poravna v recepciji NUK.
  • v okviru vodenih ogledov Plečnikove Ljubljane, ki potekajo dvakrat tedensko v organizaciji Turizma Ljubljana.

V času poletnega urnika od 10. julija do 14. avgusta 2017 bo Velika čitalnica odprta za ogled tudi izven obratovalnega časa, in sicer vsak dan razen srede in nedelje med 14.30 in 18. uro.

Ogledi Plečnikove Ljubljane

Ogled Narodne in univerzitetne knjižnice je del ogleda Plečnikove Ljubljane, ki ga organizira Turizem Ljubljana. Ustvarjalni opus Jožeta Plečnika je zaznamoval podobo treh srednjeevropskih prestolnic: Dunaja, Prage in še posebej rodne Ljubljane. Plečnikova Ljubljana se kot svojevrstna urbanistična posebnost uvršča med najbolj izvirne in najpomembnejše celostne umetnine 20. stoletja v svetovnem merilu.

Vodeni ogledi potekajo dvakrat tedensko: vsako sredo in soboto ob 14. uri. Cena ogleda, ki traja 3 ure, je 20 EUR in vključuje strokovno vodenje, enosmerni prevoz z vzpenjačo, vstopnino v veliko čitalnico NUK, degustacijo Plečnikovega čaja in medenjaka v Kavarni NUK ter vstopnino v Plečnikovo hišo. 

VEČ INFORMACIJ IN PRIJAVE

V času, ko je knjižnica odprta za uporabnike, fotografiranje prostorov ali obiskovalcev knjižnice ni dovoljeno.
Razglednice in spominke z motivi NUK lahko kupite v prodajalni, ki se nahaja v recepciji knjižnice (pritličje, soba št. 38).