slika
  kazalo  |  english  |  kontakti
 kaj je rss? slika
Domov > AKTUALNO > Koledar razstav 2009Koledar razstav 2014
 

Arhiv
Leto 2013
Leto 2012  
Leto 2011
Leto 2010
Leto 2009
Leto 2008
Leto 2007
Leto 2006
Leto 2005
Leto 2004
Leto 2003
Leto 2002


Arhiv razstave:
Rojstni list slovenske kulture slika     slika    slika

  digitalna knjižnica

  slika Katalogi NUK
  slika Slovenska bibliografija
  slika Mrežnik
  slika dLib.si
  slika The European Library

 
Koledar razstav 2009

 29. januar - 22. marec 2009


MAJ ‛68 V PARIZU
IN ŠTUDENTSKO GIBANJE 1968-1972 V LJUBLJANI

 
Plakati, film in fotografije
29.01. – 22.03. 2009 v MGLC
v sodelovanju z
Centre de la Gravure et de l‛Image imprimée in Narodno in univerzitetno knjižnico.

Razstava govori o burnih francoskih študentskih protestih in delavskih stavkah leta 1968. Predstavlja približno osemdeset plakatov, ki so nastali v ateljejih zavzetih ali pridruženih akademij na pariških univerzah in šolah. Kot vzporednica dogajanja v Franciji pa je na razstavi predstavljeno tudi študentsko gibanje v Ljubljani med letoma 1968 in 1972 z dokumentarnimi fotografijami Toneta Stojka, Edija Šelhausa in Žareta Veseliča iz Muzeja in galerij mesta Ljubljane in Muzeja novejše zgodovine Slovenije, dokumentarnim filmom Majde Širca, izvodi časopisa Tribune, glasila SP – Slovensko podzemlje, obvestili in letaki tega obdobja pri nas.

 

 5. februar - 5. marec 2009


SVET... SVET... SVETLANA -
OB SEDEMDESETLETNICI SVETLANE MAKAROVIČ‛

Na razstavi bo na ogled izbor knjig iz avtoričinega obsežnega literarnega opusa ter gradivo iz njenega osebnega arhiva (fotografije, rokopisi, tipkopisi), ki ga je pred leti podarila Rokopisni zbirki NUK.

Kot je med drugim zapisal avtor razstave, mag. Marijan Rupert (NUK), je Svetlana Makarovič je vsekakor postala ena takih znamenitosti in hkrati ena od tistih ustvarjalk, ki najbolj uspešno podirajo stereotipe o podrejenosti »ženske« literature. Njene pesniške zbirke so postale znamenitost in redkost, ki jo boste danes zaman iskali v knjigarnah in antikvariatih, njena mladinska dela, knjige, slikanice itn. pa izhajajo v novih in novih izdajah. Velja za eno najbolj priljubljenih avtoric mladinske književnosti pri nas. Tudi literarna kritika jo je že dovolj zgodaj postavila v kanon slovenske literature, izbor njene poezije je pred leti že izšel v zbirki Kondor, ki je rezervirana za književne klasike, dobila je vrsto nagrad, med njimi tudi Prešernovo. Kljub temu pa je Svetlana gotovo ena od najbolj samosvojih osebnosti v slovenski literaturi, vsestranska umetnica, ki na svoj način brezkompromisno sledi lastnim življenjskim načelom in se ves čas odkrito in brez zadržkov bori proti hipokriziji slovenske družbe in kulture. Njena družbeno angažirana usmeritev v življenje in svet je najlepše vidna v njeni odlični publicistiki, v časopisnih kolumnah in intervjujih.

Obiskovalcem razstave bo v Recepciji NUK na voljo tudi spremljevalni katalog. Tekste zanj so prispevali: avtor razstave mag. Marijan Rupert, vodja Rokopisne zbirke NUK, dr. Irena Novak Popov z oddelka za slovenistiko na Filozofski fakulteti in dr. Milena Blažić s Pedagoške fakultete. Katalog in razstavo je oblikovala Vesna Vidmar.

 

Katalog lahko kupite v Recepciji NUK
ali pa ga naročite prek spleta (cena 10 EUR).

Avtor: mag. Marijan Rupert (NUK)
Lokacija: Razstavna dvorana NUK
Vstop prost.

slika

 slika

 slika
 
 slika

 

 7. marec - 21. marec 2009


‛MANDALA‛

Sodoben človek vedno bolj išče poti k notranjemu ravnovesju, k harmoniji življenja in k raziskovanju notranjih svetov. Prav mandale nam lahko na tej poti odkrivanja samega sebe in iskanja harmonije tako z zunanjim kakor tudi z našim notranjim svetom čudovito pomagajo, saj nas s kombinacijo povezanih geometričnih oblik, barv, likov in simbolov povezujejo s svetom in nam odkrivajo pot do sebe.

Bistvo mandal je v krogu kot simbolu celovitega, popolnega, sklenjenega, enega, absolutnega, začetka in konca hkrati. Iz središča, od koder se prelivajo različni znaki, simboli, liki in se dopolnjujejo v barvnih kombinacijah, prihaja pravzaprav pravir brezpogojne ljubezni. Iz samega središča veje navzven milina, ljubezen, mir. Izhaja iz preteklosti v današnji čas in sega proti prihodnosti, iz samega središča torej veje ljubezen že ves čas našega obstoja, le da ta notranji zvok v današnji naglici gibanja, preobilici nepomembnih dogodkov in informacij sploh ne slišimo in ne vidimo, kaj šele občutimo. Razstava v Nuk-u bo že deveta po vrsti.

Avtorici: Gabrijela Železnik, Vanda Omejc
Lokacija: Razstavna dvorana NUK
Vstop prost.

slika

 

18. marec - 12. april 2009


‛TIBET‛

Vabljeni na fotografsko doživetje svetovno priznanega fotografa in popotnika Matjaža Krivica, ki nas s svojim delom vedno očara. S predstavitvijo svojih najnovejših fotografij se pridružuje predstavitvi Tibeta v sodelovanju z Dobrodelnim društvom Tibet.

Avtorji: Matjaž Krivic v sodelovanju z Dobrodelnim društvom Tibet
Lokacija: Plečnikov hodnik, NUK
Otvoritev: 18.03.2009 ob 18.30 

30. marec - 13. april 2009


‛BOLGARSKI SPOMENIKI POD OKRILJEM UNESCA‛
RAZSTAVA OB 100. OBLETNICI RAZGLASITVE
NEODVISNOSTI BOLGARIJE.

Lokacija: Razstavna dvorana NUK
Otvoritev: 30.03.2009 ob 17. uri

 

 16. april - 17. maj 2009


‛OTOKAR, PLEČNIK IN ŽOGICA MAROGICA‛
STIKI MED ČEHI IN SLOVENCI: OD SREDNJEGA VEKA DO DANES

Razstava, ki smo jo pripravili na pobudo veleposlaništva Češke republike ob češkem predsedovanju Svetu EU.
Raznovrstna knjižnična gradiva, od razglednic in rokopisov do prevodov književnih del, bodo obiskovalcem predstavila pregled povezav med obema narodoma od poznega srednjega veka dalje, ko smo Čehi in Slovenci občasno živeli v skupni državi, do danes, ko sta obe državi članici Evropske unije. Razstavljeni eksponati bodo prikazali pahljačo stikov, od političnih, kulturnih in gospodarskih do povsem osebnih.

Vabilo
Avtor: Veselin Mišković (NUK)
Lokacija:Razstavna dvorana NUK,
predverje pred Veliko čitalnico NUK, Plečnikov hodnik NUK
Odprtost:Ponedeljek – petek: 9.00-20.00
Sobota: 9.00- 13.00
Vstop prost 
Pokrovitelj:
 

 

 25. maj - 16. avgust 2009


‛JOSEPH ROTH V IZGNANSTVU V PARIZU 1933-39‛

»Letos namreč mineva sedemdeset let od smrti Josepha Rotha, avstrijskega pisatelja in publicista judovskega rodu, ki ga lahko podobno kot Stefana Zweiga označimo za enega najeminentnejših Evropejcev svojega časa. V svojih delih je z nostalgijo in neverjetnim uvidom v prihodnost upodobil čas in krhko usodo človeške eksistence v obdobju razpada starega svetovnega reda med obema vojnama. Pisatelja dobro poznamo tudi pri nas - v slovenščino je bilo prevedenih kar nekaj njegovih romanov. Kot posebno zanimivost pa je potrebno omeniti dejstvo, da je glavni junak Rothovih najbolj priljubljenih romanov Radetzkyjeva koračnica in Kapucinska grobnica po rodu Slovenec s priimkom von Trotta, ki lahko kot predstavnik stare avstrijske generacije le nemočno in z resignacijo opazuje propad domovine, nekdaj mogočne monarhije, in problematičen prehod novo nastale avstrijske družbe v obdobje nastajajočega nacizma.
Razstava je bila lani na ogled v dunajski Literaturhaus, ustanovi, ki predstavlja dokumentacijski center za novejšo avstrijsko književnost in sistematično zbira gradivo in podatke o avstrijskih literatih doma in v tujini. Zasnoval in pripravil jo je ugledni avstrijski literarni zgodovinar in dolgoletni direktor omenjene ustanove dr. Heinz Lunzer, ki je skupaj z ženo Victorio Lunzer – Talos eden največjih poznavalcev Josepha Rotha. Objavila sta že vrsto temeljitih znanstvenih monografij o pisateljevem življenju in opusu. Na razstavi so na ogled dokumenti iz pisateljevega življenja in delovanja v pariškem izgnanstvu, kjer se je Roth s svojo odmevno publicistično avtoriteto dejavno vključil v delovanje proti nacističnemu režimu v Nemčiji in Avstriji. Gradivo za razstavo je dr. Lunzer zbral iz osebnih in institucionalnih arhivov in knjižnic po vsem svetu.
Razstavo spremlja obsežen katalog (v nemškem jeziku), v katerem dr. Lunzer predstavlja obdobje pisateljevega življenja in ustvarjanja v Parizu, kamor se je bil v svojem »begu brez konca« prisiljen umakniti pred nacističnim preganjanjem.

Avtorja:


 
dr. Heinz Lunzer (Literaturhaus, Dunaj),
Victoria Lunzer-Talos

Strokovni sodelavci pri pripravi razstave v NUK:
dr. Johann Georg Lughofer,
dr. Mira Miladinović Zalaznik,
mag. Annemarie Neuhold,
mag. Marijan Rupert
 
Prevod citatov iz romana Kapucinska grobnica:
dr. Mira Miladinović Zalaznik
 
Besedilo zloženke: mag. Marijan Rupert
 
Oblikovanje zloženke: Vesna Vidmar
Lokacija:Razstavna dvorana NUK, glavna avla pred Veliko čitalnico NUK
in Plečnikov hodnik NUK
Odprtost:25. 5. – 5. 7.
Pon. – pet. – 9.00 – 20.00
Sob.: 9.00 – 14.00
6. 7. – 16. 8. (poletni delovni čas)
Pon., tor.,čet.,pet.,sob.: 9.00-18.00
Sreda: 9.00 – 17.00
Nedelja: 12.00 – 18.00
Vstop prost 


Fotografija je last ustanove »Literaturhaus« iz Dunaja 

 3. september - 4. oktober 2009


RAZSTAVA OB 80. OBLETNICI ROJSTVA JANEZA MENARTA

Razstava bo predstavila dokumentarno, slikovno, rokopisno in knjižno gradivo iz obsežne osebne zapuščine, ki jo je Nuku darovala pesnikova soproga Tonka Menart. Pesnika bomo predstavili z njegovimi osebnimi dokumenti, pismi in korespondenco, priznanji idr., z izvirnim pesniškim delom skozi desetletja, s kritiškim, esejističnim, prevajalskim, uredniškim in drugim delom. Na ogled bodo vse prve izdaje njegovih del v izvirniku in v prevodih ter njegovi prevodi poezije svetovnih avtorjev.

Avtor: dr. Mihael Glavan (NUK)
Lokacija: Razstavna dvorana NUK in avla pred Veliko čitalnico NUK
Otvoritev: 3. september 2009 ob 19.00
Odprtost: Ponedeljek – petek: 9.00-20.00
Odprtost: Sobota: 9.00- 13.00

Vstop prost. 

8. oktober - 1. november 2009

 

KOPERNIK NA SLOVENSKEM

Na razstavi bosta na ogled dve originalni Kopernikovi knjigi, predstavili vam bomo Andreja Perlacha (1490-1551), matematika, astronoma, astrologa in medicinca ter Avguština Hallersteina (1703-1774), astronoma iz Mengša na kitajskem dvoru.

Razstavo sta omogočila Narodna in univerzitetna knjižnica in Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Del gradiva sta nam posodila Frančiškanska knjižnica iz Ljubljane in Arhiv Republike Slovenije. Razstavo je odprl minister Grega Golobič.
 

Avtor: Boris Kham (Gimnazija Jožeta Plečnika Ljubljana)
Lokacija: Razstavna dvorana NUK
Otvoritev: 8. oktober 2009 ob 18.00
Odprtost: Ponedeljek – petek: 9.00-20.00
Odprtost: Sobota: 9.00- 14.00
Odprtost: Nedelja: zaprto

Vstop brez vodstva prost.
Vstop s strokovnim vodstvom:
1,5€ odrasli, 1€ dijaki, študentje in upokojenci
Najava skupin ali posameznikov za strokovna vodstva na tel. št.: 01 2001 209. 

 3. november - 12. november 2009


RAZSTAVA OB 80-LETNICI DANETA ZAJCA: OD ČRNE V BELO

Naslov razstave ponazarja pesnikovo pot od njegove prve pesniške zbirke Požgana trava do zadnje V belo. V desetih vitrinah je v celoti prikazana Zajčeva ustvarjalnost od pesmi, dram in njihovih uprizoritev, mladinske literature, prevodov, baleta in uglasbitev, do nagrad, ki jih je prejel za svoje obsežno delo, ter zadnja vitrina im memorium, kjer časopisni zapisi pripovedujejo o njem.

Avtor: Milan Štupar
Lokacija: Plečnikov hodnik
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 5. november - 29. november 2009


SLOVENSKA MLADINA V JULIJSKI KRAJINI 1918-1930

Narodni junak Ferdo Bidovec je bil član slovenskih društev v Trstu, sodeloval pa je tudi pri organizaciji različnih mladinskih, športnih in kulturnih prireditev,ki so bile v tistem času v razcvetu – žal pa so se v istem času razbohotili tudi vedno nasilnejši napadi na sedeže slovenskih in hrvaških ustanov, narodnih domov, gospodarskih društev in gledaliških dvoran. Leta 1926 je bila slovenščina izrinjena iz šol in cerkva, iz dvoran in javnih lokalov, v ilegalo pa so bila prisiljena tudi mladinska gibanja. Bidovec je bil pod stalnim nazorom fašistične oblasti, od leta 1927-29 je moral odslužiti v italijanski vojski. Po vrnitvi je bil sprejet v glavni odbor tajne organizacije Borba. Že 18. Aprila 1930 je bil aretiran in obtožen sodelovanja pri požigih italijanskih otroških vrtcev, atentata na tiskarno lista »IL Popolo di Trieste«… Po večmesečnem zaporu mu je Posebno sodišče za zaščito države v Trstu izreklo smrtno obsodbo. Ustreljen je bil 6. septembra 1930 na gmajni blizu Bazovice skupaj S Franjo Marušičem, Zvonimirjem Milošem in Alojzom Valenčičem. Z omenjenimi poboji pa se sklene tudi prvo poglavje slovenskega in evropskega antifašizma.
Do sedaj sta bili razstavi na ogled v Bazovici, v Trstu, v Mestni hiši občine Kranj in v Muzeju narodne osvoboditve v Mariboru.

Avtor: Odsek za zgodovino pri Narodni in študijski knjižnici iz Trsta
Lokacija: Razstavna dvorana NUK in avla pred Veliko čitalnico NUK
Otvoritev: 5. november 2009 ob 18.00
Odprtost: Ponedeljek – petek: 9.00-20.00
Odprtost: Sobota: 9.00- 13.00

Vstop prost.

Foto utrinki z otvoritve

 

 3. december - 10. januar 2010


J. V. VALVASOR – SLOVENEC PO DOMOVINI,
EVROPEJEC PO DUHU

(Razstava kopij Valvasorjeve korespondence s tajnikom Kraljeve družbe v Londonu (1685-1688))

Razstava je zasnovana kot celostni prikaz življenja in dela Valvasorja, s poudarkom na njegovem 3-letnem dopisovanju s tajnikom Kraljeve družbe Thomasom Galeom [izg. Géjlom], in Valvasorjevi izvolitvi v Kraljevo družbo 14. decembra 1687. Nastala je ob praznovanju 320-letnice sprejema
Valvasorja v angleško Kraljevo družbo, ustanovljeno leta 1660. Valvasor je bil namreč prvi učenjak z današnjega slovenskega ozemlja, ki je postal član te najstarejše elitne znanstvene družbe na svetu.
Kraljeva družba v Londonu je Valvasorja s članstvom prva ustrezno ovrednotila in priznala njegovo delo, kar je bilo tudi edino priznanje za njegove znanstvene dosežke za časa njegovega življenja.
Valvasor se je s članstvom tudi formalno uvrstil med intelektualno elito svojega časa in nas s tem postavil na znanstveni zemljevid sveta.

Avtorica: mag. Martina Orehovec ( Grad Bogenšperk)
Lokacija: Razstavna dvorana NUK
Otvoritev: 3. december 2009 ob 18.00
Odprtost: Ponedeljek – petek: 9.00-20.00
Odprtost: Sobota: 9.00- 13.00

Vstop prost.

slika