slika
  kazalo  |  english  |  kontakti
 kaj je rss? slika
Domov > AKTUALNO > Koledar razstav 2012Koledar razstav 2015
 

Arhiv
Leto 2014
Leto 2013
Leto 2012  
Leto 2011
Leto 2010
Leto 2009
Leto 2008
Leto 2007
Leto 2006
Leto 2005
Leto 2004
Leto 2003
Leto 2002 slika     slika    slika

  digitalna knjižnica

  slika Katalogi NUK
  slika Slovenska bibliografija
  slika Mrežnik
  slika dLib.si
  slika The European Library

 
Koledar razstav 2012

 12. januar – 4. februar 2012


Prevajalec Vital Klabus: ob avtorjevi 80-letnici

Vital Klabus (1932) je dvakratni dobitnik Sovretove nagrade. Leta 1970 jo je prejel za prevod Troyatove biografije o Puškinu, leta 1995 pa za prevod romana Roberta Walserja Pomočnik ter za prevod romana Voss avstralskega pisatelja Patricka Whitea. Njegov prevajalski opus ni le bogat, temveč tudi pester, saj je poleg leposlovja v slovenščino prenesel številna strokovna dela. Bil je odgovorni urednik Revije 57 in sodelavec uredništva Perspektiv. Vse od burnih časov uporništva in represije do danes je v svojih ocenah, kritikah literarnih del, polemikah in razmišljanjih zagovarjal iskren in pristen odnos do književnosti in jezika. V letu 2012 praznuje Vital Klabus, odgovoren za številna slovenska branja, osemdesetletnico.

Avtorica: Daša Pokorn (NUK)
Lokacija: Razstavna dvorana
Odprtost:
 
vsak dan razen nedelje od 9.00 do 20.00,
v soboto od 9.00 do 14.00.

 

9. februar – 14. marec 2012


Svet kartografov preteklosti  - navdih sedanjosti

Podobno kot zlijejo pisatelji svoje misli in čustva na papir, vtisnejo tudi kartografi lastne predstave o svetu in družbene vrednote izbranega trenutka na zemljevide.

Z razstavo želimo opozoriti na kartografsko kulturno dediščino in širši javnosti predstaviti njene različne oblikovne pojave. Razstavljena bodo pomembnejša kartografska dela od 16. stoletja dalje, s poudarkom na prikazu območja današnje Slovenije, ki so dela številnih tujih in domačih avtorjev. Njihova podoba se je zaradi tehnoloških, družbenih, političnih, gospodarskih, kulturnih in ideoloških danosti nenehno spreminjala, zato so pri posameznih zemljevidih poudarjene ključne prelomnice v večstoletnem kartografskem razvoju.

Avtorice: dr. Renata Šolar (NUK), Meta Grgantov (NUK), mag. Jerneja Fridl (ZRC SAZU)
Lokacija: Razstavna dvorana
Odprtost:
 
vsak dan razen nedelje od 9.00 do 20.00,
v soboto od 9.00 do 14.00.

 

22. marec – 19. maj 2012


Zlata ptica – zbirka pripovedi s celega sveta

V okviru 15. pripovedovalskega festivala Pravljice danes se tudi v Narodni in univerzitetni knjižnici oziramo v pravljično preteklost in predstavljamo edinstveno zbirko ljudskih pravljic Zlata ptica. Na razstavi bo na ogled preko 100 del iz zbirke, ki jo je leta 1956 zasnovala Kristina Brenkova in ki se jo danes ponovno oživlja. Zbirka slovenskim bralcem prinaša ljudske pripovedi s celega sveta. Predstavili bomo izvirno idejno zasnovo zbirke, njeno rast in bogat razvoj ter opozorili na imena, ki so in jo še danes soustvarjajo. Zbirka je v času nastanka pomenila izviren in enkraten založniški projekt v evropskem prostoru. Še danes nam odkriva neusahljive zaklade ljudskega bogastva s celega sveta in nas tako opominja na našo skupno bit..

Avtorica: Maša Kodrič (NUK) in Daša Pokorn (NUK)
Lokacija: Razstavna dvorana
Odprtost:
 
vsak dan razen nedelje od 9.00 do 20.00,
v soboto od 9.00 do 14.00.

 

 24. maj – 30. junij 2012


»Brazda na vodi«
Razstava ob 100. obletnici rojstva Jožeta Udoviča

Jože Udovič (1912-1986) nam je znan kot pesnik in prevajalec, pisal pa je tudi novele (večinoma pod psevdonimom) ter eseje in poglobljene študije k svojim prevodom. Vsak pesnik stoji sredi časa in govori o času, ki je teman ali žareč in razdvojen ali ubran. Udovič se je oddaljil od povojnega socialnega realizma v neodvisno refleksivno liriko. Njegova pesem je kot »napev za orglice« (Darovi) in kot »samotno ugibanje« (Oko in senca). Čeprav njegov pesniški opus ni zelo velik, nam je zapustil svojo brazdo:

Brazda na vodi
pa naj še dolgo ostane,
da jo vidijo jate,
ki se bodo selile
v prihodnost.
(Meja)

Avtorica: Tatjana Kovač (NUK)
Lokacija: Razstavna dvorana
Odprtost:
 
vsak dan razen nedelje od 9.00 do 20.00,
v soboto od 9.00 do 14.00.

 

 4. julij – 9. september 2012


S peresom in čopičem: Ted Kramolc, 90 let

Razstava ob slikarjevi in pisateljevi 90-letnici želi odgovoriti na vprašanje, kdo je Božidar Ted Kramolc, od leta 1948 v Kanadi živeči Slovenec. Plečnikov učenec, ki je slikarsko izobrazbo nadgradil na Umetnostni akademiji v Ontariu, ima za sabo vrsto samostojnih in skupinskih razstav v Kanadi in ZDA, razstavlja pa tudi v Sloveniji. Vmes ustvarja z besedami. Po letu 1991 so v Sloveniji izšle štiri njegove knjige, roman Tango v svilenih coklah pa je bil leta 2003 v ožjem izboru za literarno nagrado kresnik.

Avtorica: Helena Janežič (NUK)
Lokacija: Razstavna dvorana
Odprtost:
 
vsak dan razen nedelje od 9.00 do 20.00,
v soboto od 9.00 do 14.00 in skladno s poletni delovnim časom knjižnice

 

 4. julij– 9. september 2012


Med Slovenci v Kanadi

Dežela neskončnih gozdov in javorovega sirupa je znana tudi kot država, kamor se je v več valovih priselilo na milijone ljudi z vsega sveta. Rezultat dolgoletnih migracij so številne kitajske, italijanske, grške in druge skupnosti v večjih kanadskih mestih. Med priseljenci so bili tudi številni Slovenci – zdaj naj bi jih tam živelo okoli trideset tisoč – in so med bolj dejavnimi slovenskimi skupnostmi v svetu. Prvi Slovenci so prišli v Kanado na začetku 20. stoletja, druga skupina je pribežala po drugi svetovni vojni, tretji val je sledil v 60. letih prejšnjega stoletja. Naselili so se v vseh kanadskih provincah, večinoma pa v Ontariu, Quebecu, Alberti in Britanski Kolumbiji. Dvodelna razstava, ki nastaja v sodelovanju z Inštitutom za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU, bo prikazala življenje in delovanje kanadskih Slovencev. V avli pred Veliko čitalnico NUK bomo predstavili tradicionalne oblike druženja Slovencev skozi organizirano društveno dejavnost, v razstavnem prostoru SAZU pa bo hkrati na ogled razstava o tem, kako vidi svojo izseljensko zgodbo mlajša generacija potomcev izseljencev.

Avtorici: Helena Janežič (NUK) in Veronika Potočnik (NUK)
Lokacija: Avla pred Veliko čitalnico
Odprtost:
 
vsak dan razen nedelje od 9.00 do 20.00,
v soboto od 9.00 do 14.00
in skladno s poletni delovnim časom knjižnice

   

 18. september – 13. oktober 2012


Moderne palače, kakor bi jih aeroplan prinesel iz Amerike:
stanovanjska arhitektura v Ljubljani
med svetovnima vojnama

Stanovanje je ena od osnovnih življenjskih potreb človeka. Gradnja in oblikovanje stanovanj v Ljubljani tistega časa odslikava družbeno razslojenost prebivalcev glavnega mesta. Razstava bo predstavila gradbeno in arhitekturno prakso tistega časa, glavna stavbna podjetja in arhitekte in njihove dosežke. Internacionalna moderna arhitektura je postala znak uspešnega meščanstva, ki je bil prepoznaven povsod po svetu. Na razstavi bodo predstavljeni dokumenti za zgodovino gradbeništva in arhitekture tistega časa, načrti, slikovno gradivo iz beležnice zgodovinarja arhitekture ter najlepše razglednice kot medij promocije mesta.

Avtor: Veselin Mišković (NUK)
Lokacija: Razstavna dvorana
Odprtost:
 
vsak dan razen nedelje od 9.00 do 20.00,
v soboto od 9.00 do 14.00.

   

18. oktober – 17. november 2012


Andante - Allegretto:
ob 140-letnici Glasbene matice

Društvo Glasbena matica Ljubljana bo leta 2012 praznovalo jubilej – 140 let. Glasbena matica je bila nekoč osrednje slovensko glasbeno društvo, ki je spodbujalo zbiranje ljudskih pesmi, izdajanje novih slovenskih skladb, skrbelo je za glasbeno izobraževanje in koncertno življenje. Spodbudila je nastanek prvega slovenskega koncertnega zbora in orkestra. Njena vloga v prizadevanjih za profesionalizacijo slovenskega glasbenega dela se je izpolnila z ustanovitvijo konservatorija. Še zlasti v prvem obdobju svojega delovanja je bilo ne le ljubljansko glasbeno življenje, temveč celotna slovenska glasbena kultura neločljivo povezana z delom Glasbene matice, njeni člani so bili ugledni slovenski izobraženci in kulturniki. Namen priložnostne razstave je prikazati del zanimivega dokumentarnega gradiva iz vseh obdobij njenega delovanja, ki ga večinoma hrani Narodna in univerzitetna knjižnica, delno tudi samo društvo. Zaradi izredno bogatega arhiva bomo sočasno pripravili tuudi virtualno razstavo, kjer bomo lahko obiskovalcem ponudili na ogled večje število dokumentov (koncertnih listov, notnih izdaj inp.) ter zanimivih starih fotografij iz kronike društva. Hkrati bo mogoče poslušati različne posnetke zbora Glasbene matice Ljubljana.

Avtorica: dr. Nataša Cigoj Krstulović (za GM)
Lokacija: Razstavna dvorana
Odprtost:
 
vsak dan razen nedelje od 9.00 do 20.00,
v soboto od 9.00 do 14.00.

   

20. november – 15. december 2012


Boetij in Tolažba filozofije

Razstava ob izidu prevoda Boetijeve knjige O tolažbi filozofije (v prevodu Gorazda Kocijančiča) bo predstavila starejše primerke knjig tega poznoantičnega avtorja in še posebej izvod, tiskan v Ljubljani leta 1682.
Anicius Manlius Severinus Boethius (pribl. 480–524) je bil potomec ene najuglednejših aristokratskih družin v Italiji. Tudi sam se je uveljavil v politiki, čeprav je bila njegova poglavitna ljubezen grška filozofija: v latinščino je želel prevesti najpomembnejša dela grške filozofije, zlasti celotnega Platona in Aristotela, ki ju je nameraval tudi komentirati ter pokazati harmonično skladnost njunega mišljenja (kakor sam pojasnjuje v svojem komentarju Aristotelovega spisa Peri hermeneias). Njegov mlajši sodobnik Cassiodor ga je lahko upravičeno hvalil: »V tvojih rokah so grški nauki postali rimljanska doktrina.« Vendar Boetij svojega načrta ni mogel uresničiti; zaradi suma, da je sodeloval v zaroti (zapletel se je v tajna pogajanja z Grki in bizantinskim dvorom), ga je cesar Teodorik obsodil na smrt. V ječi je napisal svoje najslovitejše delo, v katerem opisuje svoje srečanje z Gospo, pravzaprav bolj Muzo - Filozofijo.

Avtor: Gorazd Kocijančič (NUK)
Lokacija: Razstavna dvorana
Odprtost:
 
vsak dan razen nedelje od 9.00 do 20.00,
v soboto od 9.00 do 14.00.
 

 20. december 2012 – 2. februar 2013


V meni je ogenj

Ob stoti obletnici rojstva dramske igralke in pesnice Mile Kačič bo Rokopisna zbirka NUK javnosti prvič predstavila njen osebni arhiv. Glavnino obsežne zapuščine osebnih dokumentov, pisem in pesniške ustvarjalnosti Mile Kačič, ki se je v knjižnico stekala med letoma 2002 in 2010, je NUK podarila njena stanovska kolegica, gospa Ivanka Mežan. Razstavljeno rokopisno gradivo je izjemno dragocen dokument o življenju in delu priljubljene slovenske umetnice.

Avtorja: mag. Marijan Rupert (NUK) in Samo Kristan (NUK)
Lokacija: Razstavna dvorana
Odprtost:
 
vsak dan razen nedelje od 9.00 do 20.00,
v soboto od 9.00 do 14.00.

 
slika