slika
  kazalo  |  english  |  kontakti
 kaj je rss? slika
Domov > AKTUALNO > Arhiv novic 2003Zadnje novice

Arhiv novic
Leto 2012
Leto 2011 
Leto 2010
Leto 2009
Leto 2008
Leto 2007
Leto 2006
Leto 2005
Leto 2004
Leto 2003
Leto 2002
novinarsko središče slika     slika    slika

  digitalna knjižnica

  slika Katalogi NUK
  slika Slovenska bibliografija
  slika Mrežnik
  slika dLib.si
  slika The European Library

 
Arhiv novic 2003
Banka Koper d.d., Koper podarila naši knjižnici 500.000,00 SIT
(23.12.) V okviru akcije "Posvojite knjigo" je Banka Koper d.d., Koper podarila naši knjižnici 500.000,00 SIT sponzorskih sredstev za obnovo ogroženega gradiva GAIUS SUETONIUS TRANQUILIS: VITAE XII CAESARUM, BOLOGNA 1493. Ček za 500.000,00 SIT je svečano izročil ravnatelju NUK gospod Stanko Gaberc, vodja Poslovne enote Banke Koper v Ljubljani, 23. decembra 2003 na otvoritvi razstave o Nikolaju Pirnatu v razstavni dvorani NUK.

Razstava o Nikolaju Pirnatu
(22.12.) Vljudno vas vabimo na tretje prizorišče spominske razstave ob 100-letnici rojstva Nikolaja Pirnata v razstavno dvorano NUK, v torek, 23. decembra, ob 12. uri. Razstavo bo odprl umetnikov sin, kipar Janez Pirnat. Ob tem dogodku bomo podelili Znak srebrnega sponzorja Banki Koper d.d. in nazdravili Novemu letu.

Obiščite nas na knjižnem sejmu
(25.11)Vabimo vas, da nas obiščete na 19. knjižnem sejmu, kjer bo Narodna in univerzitetna knjižnica s svojo prisotnostjo počastila praznik slovenske knjige. Na našem razstavnem prostoru v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma se boste lahko seznanili z nalogami slovenske nacionalne knjižnice pri ohranjanju naše pisne duhovne ustvarjalnosti in s storitvami, ki jih narekuje sodobna informacijska družba.

Podaljašanje obratovalnega časa
(15.9) S prvim septembrom je začel veljati nov delovni čas, ki za naše osrednje storitve odpira vrata uporabnikom tudi ob petkih popoldan. Zbirke pa so po novem enotno odprte dopoldan in vsako sredo popoldan ter vsako prvo soboto v mesecu, dopoldan.

Letno poročilo 2002
(1.9.) Na spletnih straneh NUK objavljamo Letno poročilo Narodne in univerzitetne knjižnice za leto 2002. Poročilo je na voljo po poglavjih v PDF formatu.

Razstava o Ortenburžanih
(19.06.2003) Danes ob 12.uri odpiramo razstavo posvečeno 900-letnici prihoda znamenite plemiške rodbine Ortenburžanov na Gorenjsko. Razstava je bila prvič predstavljena javnosti lanskega decembra v Knjižnici Antona Tomaža Linharta v Radovljici.

V dar prejeli najobsežnejše referenčno gradivo za področje anorganske kemije
(13.6.) Veleposalništvo Zvezne republike Nemčije bo knjižni dar slovesno predalo v ponedeljek, 16. junija 2003 ob 11.00 uri v Narodni in univerzitetni knjižnici, Turjaška 1, razstavna dvorana. Zbirko priročnikov "Gmelin Handbook of Inorganic and Organometallic Chemistry" je Sloveniji izjemoma dodelila Deutsche Forschungsgemeinschaft. Zbirka obsega nekaj sto naslovov, skupaj 720 knjig, in je izjemno dragocena. Poleg anorganske kemije vsebuje tudi podatke o organokovinskih spojinah in podatke iz fizikalne kemije. Vključena so tudi področja fizike, metalurgije, geokemije, mineralogije in kristalografije.

2. seminar o Evropski knjižnici / 3. delavnica Gabriel
(10.6) V času od 4.-6. junija je v Nacionalni knjižnice v Lizboni potekal 2. seminar o Evropski knjižnice / 3. delavnica Gabriel. Pri organizaciji in izvedbi je sodeloval tudi NUK kot član Delovne skupine Gabriel. Zbralo se je šestdeset knjižničarjev iz dvajsetih držav.
Teme seminarja: projekt The European Library (TEL), integracija Gabriela in TEL-a in digitalna knjižnica.

Digitalizirana zbirka portretov znanih Slovencev in digitalizirani zemljevidi slovenskega ozemlja
(2.6. 2003) Preko spletnih strani NUK omogočamo za študijske namene in lastno uporabo dostop do dveh prestižnih podatkovnih zbirk, ki sodijo v sam vrh slovenske kulturne dediščine.
Zbirka portretov znanih Slovencev obsega upodobitve 90 pisateljev, pesnikov, znanstvenikov, politikov, ki so se s svojimi deli vpisali v slovensko zgodovino. Zemljevidi slovenskega ozemlja prinašajo 20 zemljevidov, jedro predstavljajo zemljevidi zgodovinsko osrednje slovenske dežele, Vojvodine Kranjske.
Zbirki sta del projekta Digitalizacije kartografskega in slikovnega gradiva NUK, ki so ga omogočili Ministrstvo za kulturo RS, Zavod za odprto družbo, Geodetski inštitut Slovenije, Mercator in Avtocomerce.

Vprašalnik o uporabi interneta in Gabrielove spletne strani
(7.5.2003) Ker nas zanima, kaj uporabniki pričakujejo od Gabriela - spletnega servisa evropskih nacionalnih knjižnic - in ker bi radi izvedeli več o njihovem vedenju na spletu, smo sestavili spletni vprašalnik. Prosimo, sporočite nam vaše mnenje o Gabrielu tudi vi! Vprašalnik je v angleškem jeziku in vam bo vzel kakih 5 minut. Vprašalnik (
http://www.kb.nl/gabriel/surveys/index_a.html)

Ogroženo knjižnično gradivo
(12.03.2003) Narodna in univerzitetna knjižnica prireja v petek, 14. marca 2003 ob 11.00, v razstavni dvorani (Turjaška 1, I nadstropje) tiskovno konferenco z naslovom Ogroženo knjižnično gradivo. Zaradi izjemno slabe trajnosti nosilcev zapisa skoraj celotni človekovi pisni dediščini grozi uničenje.

Vsi računalniški katalogi NUK
(13.02.2003) Na spletnih straneh NUK so od četrtka, 13.02.2003, javno dosegljivi vsi računalniški katalogi NUK: Katalog 1948-1988, Katalog 1774-1947, Vzajemni katalog in glavni računalniški katalog naše knjižnice, ki smo ga poimenovali KatNUK. Informacije o izposoji in storitve povezane z izposojo gradiva pa po novem najdete v segmentu "Izposoja".

Zaščita fotografskega gradiva
(23.01.2003) V Razstavni dvorani Narodne in univerzitetne knjižnice poteka od 23. do 24. januarja dvodnevna delavnica »Zaščita fotografskega gradiva«. Delavnice se udeležuje 35 kustosov in dokumentalistov iz najpomembnejših institucij v Sloveniji, med njimi : iz Narodnega muzeja Slovenije, Narodne galerije, Moderne galerije, Muzeja novejše zgodovine iz Celja in Ljubljane, Arhiva RS, Pokrajinskega muzeja s Ptuja, Gorenjskega muzeja…Glede na izredno zanimanje, je to najpomembnejši dogodek na temo zaščite fotografskega gradiva v Sloveniji v zadnjih desetletjih.
Delavnico smo organizirali v sodelovanju z nosilci projekta Safeguarding European Photographic Images for Access (SEPIA), ki ga od leta 1999 podpira in financira EU, koordinira pa European Commission on Preservation and Access (ECPA).
Predavanja vodi Clara von Waldthausen, fotorestavratorka z mednarodnimi izkušnjami iz Amsterdama. Častni gost je gospod mag. Mirko Kambič, doyen fotografije na Slovenskem.
Na njej bodo udeleženci pridobili osnovna znanja o zgodovini fotografije, identifikaciji fotografskih tehnik, najpogostejših poškodbah fotografskega gradiva, pravilnem hranjenju, odločitvah in problemih povezanih s projekti digitalizacije fotografij.

Slovenske elektronske publikacije na medmrežju
(3.1. 2003) V sodelovanju z Institutom Jožef Štefan smo pričeli z nacionalno pomembnim projektom "Zbiranje in arhiviranje slovenskih elektronskih publikacij", ki ga financirajo Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport, Ministrstvo za kulturo in Ministrstvo za informacijsko družbo. Cilj projekta je izdelati model, na temelju katerega bomo lahko sistematično zbirali in arhivirali slovenske elektronske publikacije na medmrežju.

Statistični podatki o slovenskih knjižnicah 2002
(12.12.) Najnovejši statistični podatki o slovenskih knjižnicah so na voljo na spletnih straneh NUK v dveh različicah: v Pdf formatu in v Excelu. Najdete jih pod rubriko KIS Slovenije : Slovenske knjižnice v številkah.

Podjetji ESRI in GISdata sta nam podarili programsko opremo
(4.12.) Kartografski in slikovni zbirki sta podjetji ESRI in GISdata ob koncu novembra slavnostno podelili naslednjo programsko opremo: ArcView 8.3 Single Use, ArcScan 8.x Single Use in ArcEditor 8.3. Podarjena programska oprema omogoča delo z Geografskim informacijskim sistemom (GIS) kot temeljnim orodjem za prostorsko organiziranje zbirk podatkov, povezovanje različnih virov podatkov in izvajanje prostorskih analiz.
Za podarjeno programsko opremo se iskreno zahvaljujemo.

3. december - DAN ODPRTIH VRAT
(1.12.) Letos želimo še posebej "odpreti vrata" rektorju Univerze v Ljubljani, prof. dr. Jožetu Mencingerju, prorektorjem in glavnemu tajniku Univerze ter dekanom članic Univerze, ki nas bodo obiskali na ta dan ob 14. uri na Turjaški 1.
Za vse ostale obiskovalce tretjega decembra pa bomo pripravili strokovno vodena ogleda knjižnice ob 11. in 15. uri. Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi razstavo malih plastik Oskarja Kogoja. Vabimo vas, da se nam pridružite.

 

Zakladi NUK
(25.11) V času knjižnega sejma organiziramo novinarsko konferenco ob izidu publikacije ZAKLADI NARODNE IN UNIVERZITETNE KNJIŽNICE. Celovita podoba Plečnikove palače - templja in njenih najbolj varovanih dragocenosti  bo predstavljena predstavnikom medijev v Narodni in univerzitetni knjižnici v sredo, 26.11.2003, ob 13. uri , v sejni sobi v prvem nadstropju. Knjigo bomo v času sejma prodajali na našem razstavnem prostoru v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma.

Banka Kärntner Sparkasse knjižnicam podarila Wieserjevo enciklopedijo evropskega Vzhoda
(13.11) Na slovesni prireditvi, ki je bila 12. novembra 2003 na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, je banka Kärntner Sparkasse šestim slovenskim ustanovam podarila Wieserjevo enciklopedijo evropskega Vzhoda. Enciklopedijo so prejeli Ekonomska fakulteta, Narodna in univerzitetna knjižnica, Inštitut za narodnostna vprašanja, Inštitut za novejšo zgodovino, knjižnica Urada predsednika vlade RS in Univerzitetna knjižnica v Mariboru. Enciklopedija obsega 20 knjig, ki povzemajo zgodovino, kulturo, politiko in življenje narodov in dežel južne in jugovzhodne Evrope. V projekt so poleg založbe Wieser vključeni še drugi založniki, strokovnjaki, profesorji, raziskovalci ter univerzitetne in državne institucije iz vse Evrope. Enciklopedija bo izhajala v nemškem jeziku., vsako leto v dveh zvezkih. Kärntner Sparkasse bo izbranim ustanovam podarila celotno zbirko. Dekan EF, dr. Maks Tajnikar, in eden od poslovodij podružnice banke v Sloveniji, Josef Laussegger, sta ob tej priložnosti podpisala tudi pogodbo o sodelovanju. Predstavniki banke pa so napovedali, da bodo vsako leto znova organizirali podobno prireditev, na kateri bodo predstavnikom knjižnic predali naslednje, do takrat zvezke encikopedije.

Samopostrežno kopiranje
(3.11.) Uporabniki NUK si lahko od danes naprej sami kopirajo gradivo iz knjižnice v skladu z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in Pravilniku o delu z uporabniki in o uporabi gradiva v NUK. Samopostrežni kopirni stroj se nahaja v kletem hodniku. Za njegovo uporabo si priskrbite kartico za fotokopiranje, ki jo prodajamo v prostorih izposoje in reprocentra po veljavnem ceniku. Zahtevnejše kopiranje še vedno opravljamo v reprocentru.

Na Študentski areni 2003 tudi letos sodelujejo knjižnice univerze v Ljubljani (KUL). Najdete jih na Gospodarskem razstavišču, od 14. do 16. oktobra, v hali A, razstavni prostor št. 57. Tam bodo na vaša vprašanja odgovarjali informacijski specialisti. Ne spreglejte spremljevalnega programa: predavanja Brez knjižnic ne gre..., amnestije (vračanja knjig brez zamudnine) in KUL-ove bukvarne.

Narodna in univerzitetna knjižnica bo v okviru prireditve "Študentska arena" organizirala DAN ODPRTIH VRAT NUK, ki bo v četrtek, 16. oktobra 2003. Zato bomo ta dan za uporabnike odprli do 20. ure naslednje oddelke:
• Izposoja
• Medbibliotečna izposoja
• Referalni center
• Informacijsko središče
• Časopisna čitalnica
• Velika čitalnica
• Slovenska bibliografija
• Zbirka avdiovizualnega gradiva
• Rokopisna zbirka
• Kartografska in slikovna zbirka
• Glasbena zbirka
• IDC za za bibliotekarstvo
• Repro center (fotokopirnica)
Obiščite naše oddelke in se pozanimajte o naših storitvah!
Ta dan boste lahko tudi vračali knjige brez plačila zamudnine in opominov!

Podpis pogodbe o ustanovitvi konzorcija COSEC
(29.07.2003) V prostorih NUK so danes ustanovitelji: Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru, Primorska univerza, NUK, Zveza bibliotekarskih društev Slovenije, Zveza splošnih knjižnic, CTK in Inštitut "Jožef Štefan" podpisali pogodbo o ustanovitvi in delovanju Konzorcija slovenskih knjižnic - COSEC.

Nova različica Spletnega splošnega slovenskega geslovnik
(17.6) Uredništvo Spletnega splošnega slovenskega geslovnika (SSSG) je 5.6.2003 na spletni strani NUK objavilo prenovljeno in dopolnjeno različico geslovnika. Iskanju po tematskih predmetnih oznakah je dodana možnost iskanja in pregledovanja po imenskih in rodbinskih predmetnih oznakah. Preoblikovani SSSG vsebuje tako že približno 13.000 predmetnih oznak. Zaradi obilice osebnih imen, ki vsebujejo črke z diakritičnimi znaki, je vgrajena tudi možnost iskanja brez diakritičnih znakov. Npr. iskalni zahtevi "Jürgen" in "Jurgen" sta ekvivalentni. Nove predmetne oznake so že opremljene tudi z UDK vrstilci, ostale bodo opremljene naknadno. Vabimo k ogledu SSSG na spletnem naslovu http://www.NUK.uni-lj.si/ssg/geslovnik.html oziroma v tematskem sklopu "Informacijski viri/SSSG - Spletni splošni slovenski geslovnik.

Razstava Baročna kartografija in grafika na Kranjskem v 18. stoletju
(20.5.2003) V četrtek, 22. maja ob 12. uri odpiramo razstavo o baročni kartografiji in grafiki na Kranjskem v 18. stoletju. Razstava predstavlja zemljevide in grafike iz zbirk Narodne in univerzitetne knjižnice in Narodnega muzeja, ki so nastali v tem času na ozemlju tedanje Vojvodine Kranjske in ima dve jedri. Prvo spada v prvo polovico 18. stoletja: zemljevidi kažejo ozemeljske razsežnosti Kranjske, grafike pa ilustrirajo prilagoditve terena za ureditev transportnih poti iz jadranskega bazena do rečnega sistema Save in Donave. Drugo jedro časovno spada v drugo polovico 18. stoletja in se osredinja okoli pojava privatne kartografije, ki je nastala za potrebe kroga razsvetljenskih avtorjev iz salona barona Žige Zoisa. Na diskreten način so zarisali meje slovenskega poselitvenega teritorija v zgodnjem obdobju nastajanja slovenske nacije.

Javni razpis: Izdelava in trženje podatkovne baze serijskih elektronskih publikacij v digitalni obliki
(24.4.2003) NUK objavlja javni razpis za pripravo in izdelavo skupnega projekta izdelave in trženja podatkovne baze serijskih elektronskih publikacij v digitalni obliki. Rok za oddajo prijav je 12.5.2003.

Uredba o osnovnih storitvah knjižnic
(25.03.2003) Na naših spletnih straneh je dostopna Uredba o osnovnih storitvah knjižnic. Ta uredba opredeljuje osnovne storitve knjižnic, namenjene uporabnikom, ki so določene na podlagi 2. člena zakona o knjižničarstvu, med njimi posebej tiste, ki so za uporabnika brezplačne, ter obratovalni čas in način poslovanja knjižnic.

Razstava o Svetozarju Borojeviču in soški fronti
(20.03.2003) Danes zvečer ob 19. uri odpiramo razstavo o avstro-ogrskem feldmaršalu, ki sodi med najboljše obrambne stratege prve svetovne vojne. Njegova zamisel je obramba na Soči. Razstavo bo odprl prof. dr. Anton Grizold, minister za obrambo Republike Slovenije.

Infolib
(17.2.2003) Virtualno knjižnico za bibliotekarstvo - INFOLIB - smo oblikovali z namenom, da bi bibliotekarjem in študentom bibliotekarstva olajšali iskanje relevantnih informacijskih virov na internetu. Pripravili smo spletne strani z naslednjih področij: bibliotekarska združenja in organizacije (nacionalna in mednarodna), elektronske revije s področja bibliotekarstva in informacijskih znanosti, zakone in ostale vire s področja avtorskega prava (slovenske, vire EU, vire drugih evropskih držav in ZDA), katalogizacija (pravilniki, splošni viri), vsebinska obdelava, koledarji, seznami konferenc in stran, na kateri najdete tudi druge vire z informacijami o bibliotekarstvu. Posamezna področja so opremljena s kratkimi splošnimi pojasnili o vsebini spletnih strani.

Vladimir Bartol in razglednice Maksima Gasparija
(10.2.2003) Narodna in univerzitetna knjižnica je obeležila slovenski kulturni praznik z dvema razstavama: razstavo o slovenskem pisatelju Vladimiru Bartolu in razstavo razglednic Maksima Gasparija. Razstava o Vladimiru Bartolu bo na ogled do 7. marca v razstavni dvorani NUK , razstavo razglednic Maksima Gasparija pa si lahko ogledate v Plečnikovem hodniku, prav tako do 7. marca 2003.Program izobraževanja 2003

(5.2.2003) Program strokovnega spopolnjevanja in permanentnega izobraževanja knjižničarjev in uporabnikov knjižnic za leto 2003 je sedaj na voljo v redni rubriki Izobraževanje na naših spletnih straneh.

Mednarodni standardi za splošne knjižnice
(20.01.2003) Državna matična služba pri NUK je izdala prevod dela Splošne knjižnice: IFLA/UNESCO standardi za splošne knjižnice. Naročite ga lahko po elektronski poti.
Novi mednarodni standardi so z opisnimi in razlagalnimi priporočili koristno dopolnilo za uporabo nacionalnih standardov za splošne knjižnice, marsikatero poglavje pa tudi za druge vrste knjižnic, Njihova uporabo bo prispevala k strokovnemu razvoju in posodabljanju splošne knjižnične mreže v državi in posamezne knjižnice v nji. V pomoč bodo bodisi pri analiziranju bodisi pri načrtovanju in uresničevanju sprememb. S pridom pa se bodo uporabljali še naprej tudi pri uveljavljanju družbenega položaja knjižnic.

slika