slika
  kazalo  |  english  |  kontakti
 kaj je rss? slika
Domov > AKTUALNO > Arhiv novic 2009Zadnje novice

Arhiv novic
Leto 2013
Leto 2012
Leto 2011 
Leto 2010
Leto 2009
Leto 2008
Leto 2007
novinarsko središče


 Kontaktna oseba:

 Helena Ana Drewry
 T: (01) 2001 150
 M: 041 375 636
 F: (01) 4257 293 
 E: helena.drewry@nuk.uni-lj.si slika     slika    slika

  digitalna knjižnica

  slika Katalogi NUK
  slika Slovenska bibliografija
  slika Mrežnik
  slika dLib.si
  slika The European Library

 
Arhiv novic 2009

četrtek, 16.12. 2009
ROKOPISI VINKA ŠTRUCLA V GLASBENI ZBIRKI NUK

Glasbena zbirka NUK je lani prejela zapuščino skladatelja Vinka Štrucla. Obsega preko 450 rokopisnih muzikalij, 300 glasbenih zvočnih posnetkov ter fotografije in dokumentarno gradivo o njegovem glasbenem delovanju in izvedbah njegovih del. Vsi Štruclovi rokopisi izvirnih skladb in priredb del drugih avtorjev so sedaj bibliografsko obdelani v vzajemnem katalogu COBISS in dosegljivi za uporabnike v čitalnici zbirke.

Vinko Štrucl (*1933, Pavlovski Vrh pri Ormožu - † 2006, Ljubljana) je napisal več kot 80 koračnic za pihalne orkestre in okoli 500 skladb in priredb za narodnozabavne ansamble. Skladateljsko se je šolal privatno pri Blažu Arniču, predvsem pa z lastnim študijem partitur. Po izobrazbi pozavnist se je leta 1952 pridružil ljubljanski Godbi ljudske milice, za katero je napisal številne koračnice. Med letoma 1978 in 1984 mu je bilo zaupano tudi dirigentsko mesto tega orkestra, ki se danes imenuje Policijski orkester.

Vinko Štrucl je spretno izrabljal široko paleto zvokov posameznih glasbil ter v svoje skladbe rad vpletal melodije slovenskih ljudskih pesmi. Za pihalni orkester je priredil tudi Premrlovo uglasbitev Prešernove Zdravljice, ki se praviloma izvaja na državnih proslavah in drugih dogodkih, pomembnih za Republiko Slovenijo, ki se odvijajo na prostem. Štrucla se je zaradi izjemnega prispevka k repertoarju izvirnih slovenskih del za pihalne orkestre oprijel tudi vzdevek »kralj koračnic«.

Za podarjeno notno in dokumentarno gradivo se zahvaljujemo skladateljevi soprogi gospe Ani Štrucl in sinu gospodu Robertu Štruclu
.
Več v sliki


sreda, 3.12.2009
REZULTATI NAGRADNEGA NATEČAJA ZA SLOGAN NUK
Nagradni natečaj za izbor slogana NUK se je z razglasitvijo nagrajencev in podelitvijo nagrad zaključil. In to več kot uspešno. Z nepričakovano visokim odzivom priredili pravo presenečenje. Na naš naslov je prispelo več kot 1000 predlogov, ki vsak na svoj način odražajo mnenja in predstave, ki jih imajo o naši nacionalni knjižnici njeni uporabniki.
Več


torek, 1.12.2009
ZAKLJUČEK NAGRADNEGA NATEČAJA ZA »SLOGAN NUK« - RAZGLASITEV NAGRAJENCEV IN PREDSTAVITEV SLOGANOV – OB 16.URI (PLEČNIKOV HODNIK NUK)
Nagradni natečaj za izbor slogana NUK se je konec oktobra zaključil. Z veseljem lahko povemo, da smo bili nad odzivom zelo presenečeni. Do zaključka natečaja smo prejeli preko 1000 predlogov , ki so – ne samo s številom, temveč predvsem z raznovrstnostjo vsebine - prikazali vso širino tega, kaj vam, našim uporabnikom, NUK pomeni in predstavlja. Vsem, ki so prispevali predlog za slogan se iskreno zah valjujemo za pozornost in trud.
Komisija v sestavi Mateje Komel Snoj, ravnateljice NUK , dr. Melite Ambrožič, pomočnice ravnateljice za knjižnični sistem Univerze v Ljubljani, mag. Karmen Štular Sotošek, vodje službe za digitalno knjižnico in Aljoše Bagola, vodje oglaševanja in kreativnega direktorja agencije Pristop je izbrala 5 najboljših sloganov. Njihovi avtorji bodo nagrade prejeli na Dnevu odprtih vrat NUK, v četrt ek, 3. decembra ob 16. uri v Plečnikovem hodniku NUK.
Ob tej priložnosti bo tudi otvoritev razstave prav vseh prispelih predlogov, ki bo na ogled v Plečnikovem hodniku NUK.
Več v sliki


ponedeljek, 30.11.2009
KNJIGA MINISTER AND THE MASSACRES BRITANSKEGA ZGODOVINARJA NIKOLAIA TOLSTOYA TUDI V NUK
V Zbirki tiskov Slovencev zunaj RS, naslednici tako imenovanega D-fonda, hranimo med drugim tudi znamenito delo britanskega zgodovinarja Nikolaia Tolstoya, sorodnika ruskega pisatelja Leva N. Tolstoja, ki je pred nedavnim gostoval v Ljubljani. Bil je prvi, ki je javno spregovoril o vlogi britanske vojske pri vračanju slovenskih in drugih beguncev, ki so se po koncu druge svetovne vojne zatekli v Avstrijo, nazaj v Jugoslavijo in Sovjetsko zvezo. Izsledke je objavil leta 1986 v knjigi The Minister and Massacres.


četrtek, 26.11.2009
3. 12. 2009, DAN ODPRTIH VRAT NUK
Seznaam vseh dogodkov za dan odprtih vrat:

09.00 – 18.00 – vračilo knjig brez zamudnine
10.30 – 11.00 – predstavitev prenovljenega portala Digitalne knjižnice Slovenije (sejna soba)
11.00 – 12.00 – vodeni ogled NUK

15.30 – 16.00 - predstavitev prenovljenega portala Digitalne knjižnice Slovenije (sejna soba)
16.00 – 16.15 – Podelitev simboličnih nagrad avtorjem najbolj izvirnih sloganov NUK
(Plečnikov hodnik)
16.15 – 17.15 – predstavitev Rokopisne zbirke NUK nagrajencem
16.00 – 17.00 – vodeni ogled NUK

17.30 – 18.00 – Podelitev Trubarjevih priznanj (avla pred Veliko čitalnico NUK)
18.00 – 19.00 – odprtje razstave »J. V. Valvasor – Slovenec po domovini, Evropejec po duhu«
(avla pred Veliko čitalnico NUK)


Praktična predstavitev izdelave e-knjige - prikaz storitve EOD
Rezervirajte ogled na T: 01 2001 188. Število udeležencev je omejeno.


četrtek, 26.11.2009
PREDSTAVITEV MONOGRAFIJE SKRITI KNJIŽNI ZAKLADI -
PISNA DEDIŠČINA SAMOSTANSKIH IN CERKVENIH KNJIŽNIC V SLOVENIJI.

Narodna in univerzitetna knjižnica in Založba Tuma vljudno vabita na predstavitev monografije mag. Stanislava Bahorja Skriti knjižni zakladi - Pisna dediščina samostanskih in cerkvenih knjižnic v Sloveniji.
Vabimo Vas, da z nami praznujete izid knjige, ki prvič v Sloveniji podaja celovit pregled rokopisov in tiskov v samostanskih knjižnicah in je plod dolgoletnih raziskav v Narodni in univerzitetni knjižnici.
Hkrati bomo praznovali osnutje nove povezave založb Tuma, Meander, Grlica in Grafit v skupno podjetje Knjige itd.
Ob svečanem dogodku bodo spregovorili Majda Širca, Ministrica za kulturo, Mateja Komel Snoj, ravnateljica NUK, avtor knjige Stanislav Bahor in založnica Tanja Tuma. Dogodek bosta glasbeno popestrila Marta Močnik in Janez Jocif, Capella Carniola.
Knjigo bomo predstavili tudi na knjižnem sejmu v Cankarjevem domu v okviru Debatne kavarne, v soboto, 28. novembra ob 15. uri.
Več v sliki


petek, 20.11.2009
PREDSTAVITEV REZULTATOV NAGRADNEGA NATEČAJA
ZA MLADE PREVAJALCE ŠPANSKEGA JEZIKA
NUK, avla pred veliko čitalnico, 19. 11. – 5.12.2009
V Plečnikovi vitrini pred Veliko čitalnico NUK je na ogled predstavitev rezultatov nagradnega natečaja za mlade prevajalce španskega jezike v organizaciji Veleposlaništva Španije, ki je podelilo nagrade ESASI v NUK v začetku novembra. Tekmovalci so se spopadli z delom Ignacia Aldecoe, Jastreb je spletel gnezdo v kavarni. Zmagovalka natečaja je postala Tina Šilc, na drugem mestu je Sabina Adanič, na tretjem pa Kristina Kotnik. Nagrajenkam iskreno čestitamo.
Več v sliki


petek, 20.11.2009
ROKOPISNA ZBIRKA NUK BOGATEJŠA ZA NOVO GRADIVO, POVEZANO Z ŽIVLJENJEM IN USTVARJANJEM SIMONA JENKA
Rokopisna zbirka NUK je prav pred kratkim postala bogatejša za nekaj novega gradiva, povezanega z življenjem in ustvarjanjem Simona Jenka. Gre za knjigo italijanske slovnice z naslovom Theoretisch-praktische Anleitung zur Erlernung der italienischen Sprache, ki je izšla leta 1823 na Dunaju. V priloženem spremnem dopisu lahko preberemo, da je bil zadnji lastnik knjige doma iz Novega mesta. Omenjeno slovnico je pred desetletji kupil v antikvariatu v Ljubljani, ko je opazil na prvem listu napis: »Andreas Petik posodil S. Jenkotu«. Preveril je in se prepričal, da je bil Petik (oz. Petek) dejansko pesnikov sošolec. Sledilo je zanimivo in dragoceno odkritje: v knjigi je našel rokopis nedokončane epske pesmi brez naslova, ki ga je nedvomno napisala Jenkova roka. Pesnikov priimek najdemo zapisan s svinčnikom tudi na koncu knjige. Poleg tega se je na zadnji strani preganjenega lista s pesmijo ohranil še kratek zapis o rimskem pesniku Marcialu (Marcus Valerius Martialis) v italijanskem jeziku. Italijanskega (in francoskega) jezika se je Jenko učil pri stricu, frančiškanskemu patru Nikolaju, profesorju na novomeški gimnaziji, ki jo je Jenko obiskoval v letih od 1847 do 1853. Tudi zato in predvsem glede na značilnost pisave lahko z gotovostjo trdimo, da je Jenkov tudi italijanski zapis.


petek, 20.11.2009
V ZALOŽBI ZRC SAZU IZŠLA KNJIGA SREČKO KOSOVEL: IZ ZAPUŠČINE: PESMI, NEOBJAVLJENE V ZBRANEM DELU.
V založbi Inštituta za literaturo in literarne vede ZRC SAZU je ravnokar izšla knjiga Srečko Kosovel: Iz zapuščine: pesmi, neobjavljene v Zbranem delu. Kot že naslov pove, je v obsežni Kosovelovi literarni zapuščini, ki jo hrani Rokopisna zbirka NUK, ostalo še precej neobjavljenih pesmi, ki jih je urednik tokratne izdaje, dr. Marjan Dolgan, po dolgotrajnem in natančnem pregledu pripravil za natis. S tem je končno na ogled celoten pesniški opus enega najbolj kvalitetnih slovenskih pesnikov. Novo objavljena dela, razvrščena večinoma po motiviki, vsekakor pomembno zaokrožujejo pesnikov opus in kažejo tipične značilnosti Kosovelovega ustvarjalnega poetičnega procesa.


petek, 13.11.2009
TISKOVNA KONFERENCA OB DNEVU SPLOŠNIH KNJIŽNIC:
STATISTIČNI PODATKI O DEJAVNOSTI SPLOŠNIH KNJIŽNIC V LETU 2008

NUK, učilnica na Leskoškovi 12 v Ljubljani
Center za razvoj knjižnic pripravlja ob Dnevu splošnih knjižnic tiskovno konferenco, na kateri bodo predstavili statistične podatke o dejavnosti splošnih knjižnic v letu 2008. Letno splošne knjižnice obišče skoraj deset milijonov prebivalcev, obisk knjižnic pa vsako leto še narašča.


petek, 13.11.2009
KAJ POMENI, ČE JE KNJIGA ‛V OBDELAVI‛?

Od 14. 11. 2009 do 12. 12. 2009 bo v Plečnikovem hodniku Narodne in univerzitetne knjižnice na ogled razstava in gradivo s strokovnega posvetovanja Zveze bibliotekarskih društev Slovenije (ZBDS) v Mariboru 2009.


ponedeljek, 9.11.2009
PODELITEV NAGRADE ZA MLADE PREVAJALCE ESASI VELEPOSLANIŠTVA ŠPANIJE V LJUBLJANI
V Veliki čitalnici NUK bo prva slavnostna podelitev nagrade za mlade prevajalce ESASI Veleposlaništva Španije v Ljubljani. Namen nagrade je priznati in spodbuditi delo mladih prevajalcev iz španščine v slovenščino. Na prvem razpisu, na katerega se je prijavilo osem kandidatov, bo nagrajen najboljši prevod kratke zgodbe “Jastreb je spletel gnezdo v kavarni” avtorja Ignacia Aldecoe.


petek, 6.11.2009
PLENARNO ZASEDANJE PROJEKTA EUROPEANA TRAVEL
V petek, 6.11. 2009, gostimo v NUK vodje delovnih skupin in partnerje EU projekta Europeana Travel. Udeleženci z izkušnjami na področju digitalizacije knjižničnega gradiva prihajajo iz 19 institucij in 16 držav. Namen projekta je ustvarjanje digitalne zbirke potovanj in turizma, ki bo dostopna prek nacionalnih spletnih portalov in Europeane. Narodna in univerzitetna knjižnica vodi 2. delovni sklop, ki pokriva izvedbo digitalizacije v sodelujočih knjižnicah, vzpostavitev projektnih mehanizmov za kakovostno kontrolo digitalnih vsebin ter analizo in predstavitev najboljših praktičnih modelov s področja digitalizacije, ki bodo služili nadaljnjemu razvoju Europeane.
Več v sliki


ponedeljek, 2.11.2009
PODOBE TIBETA
Sodelavci Projekta TTM vas vabijo od 04.-30. novembra 2009 na ogled prodajne razstave »Podobe Tibeta«. Avtorji razstavnih fotografij so botri tibetanskih otrok, ki so vključeni v šolanje v okviru humanitarnega projekta Tibetanska tradicionalna medicina.
Otvoritev razstave bo v sredo 04.11.2009 ob 18.00 uri v prostorih Kavarne NUK.


ponedeljek, 2.11.2009
OD ČRNE V BELO. RAZSTAVA OB 80-OBLETNICI ROJSTVA PESNIKA DANETA ZAJCA
Plečnikov hodnik, 3. -12.11. 2009


ponedeljek, 19.10.2009
RAZSTAVA DEL DOBITNIKOV JENKOVE NAGRADE IN JENKOVIH ROKOPISOV
NUK v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev
Otvoritev: Plečnikov hodnik, 21. 10.2009 ob 12.uri. Razstava bo na ogled do 1.11.2009.


ponedeljek, 12.10.2009
OBIŠČITE NAS NA ŠTUDENTSKI ARENI
Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani bo med 13. in 15. oktobrom potekala Študentska arena, že deseta po vrsti. Narodna in univerzitetna knjižnica se predstavlja na stojnici Univerze Ljubljani. Poleg vseh zanimivih aktivnosti boste imeli priložnost bolje spoznati Digitalno knjižnico Slovenije. Predstavili vam bomo prenovljeni portal, novosti in še mnogo drugih zanimivosti. Študentke, študenti in vsi zainteresirani, obiščite nas!


petek, 9.10.2009
KOPERNIK NA SLOVENSKEM
Na razstavi bosta na ogled dve originalni Kopernikovi knjigi, predstavili vam bomo Andreja Perlacha (1490-1551), matematika, astronoma, astrologa in medicinca ter Avguština Hallersteina (1703-1774), Astronoma iz Mengša na kitajskem dvoru. Razstavo sta omogočila Narodna in univerzitetna knjižnica in Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Del gradiva sta nam posodila Frančiškanska knjižnica iz Ljubljane in Arhiv Republike Slovenije. Razstavo je odprl minister Grega Golobič.


torek, 6.10.2009
PRENOVLJENI PORTAL DLIB.SI

Dalj časa smo že napovedovali, zdaj je tu – popolna preobrazba portala dLib.si. Kot boste videli sami, je dLib.si precej drugačen. Izredno privlačna podoba portala, še prijaznejše iskanje in enostavnejše pregledovanje rezultatov ter slikovita vsebina vas prav gotovo ne bodo pustili ravnodušnih. Dodali smo tudi dve novi rubriki »Zadnje dodano gradivo« in »Na današnji dan«. Pa še nekaj! Po novem imajo pri nas tudi mediji svoje mesto. Pri celotni prenovi portala smo upoštevali vaša mnenja in predloge, za kar smo vam zelo hvaležni. Naj vam raziskovanje s pomočjo Digitalne knjižnice Slovenije postane vsakodnevni užitek.


četrtek, 1.10.2009
SREČANJE KLUBA IT MANAGERJEV V NUK
V četrtek, 1. oktobra, smo gostili IT managerje. Navzoče je pozdravil mag. Zoran Krstulović, pomočnik ravnateljice za vodenje strokovnega dela in vodja projekta Digitalna knjižnica Slovenije. Najprej smo jih popeljali skozi palačo NUK in j im predstavili naše dejavnosti. Nadaljevali smo s predstavitvijo Digitalne knjižnice Slovenije in zaključili razpravo s prikazom portala dLib.si. Digitalno knjižnico Slovenije je predstavila mag. Karmen Štular Sotošek, vodja Službe za razvoj digitalne knjižnice.
Več v sliki


sreda, 23.9.2009
NUK BO SODELOVAL V CENTRU ODLIČNOSTI POLIMERNI MATERIALI IN TEHNOLOGIJE

22.9. Na MVZT je bila 18. septembra novinarska konferenca, na kateri sta minister Gregor Golobič in generalna direktorica Direktorata za znanost dr. Jana Kolar predstavila rezultate javnega razpisa za razvoj Centrov odličnosti v obdobju 2009 - 2013.Odobrenih je bilo 8 centrov odličnosti, med njimi tudi Center odličnosti Polimerni materiali in tehnologije, kjer bo kot javni raziskovalni zavod sodeloval tudi NUK. CO PoliMaT bo povezal doslej razpršene kapacitete vodilnih slovenskih raziskovalnih skupin javne sfere in razvojno uspešnih malih, srednjih in velikih podjetij na področju polimernih materialov. Cilj programa je razvoj polimernih materialov za napredne aplikacije v skladu z usmeritvami trajnostnega razvoja in nizkoogljične družbe, in sicer na štirih vsebinskih sklopih: (1) tehnični izdelki za napredne uporabe in energija, (2) premazi in lepila, (3) obnovljivi viri in (4) zdravje. Koordinatorka centra je prof. dr. Majda Žigon iz Laboratorija za polimerno kemijo in tehnologijo Kemijskega inštituta v Ljubljani, iz NUK pa bodo sodelovali raziskovalci Centra za ohranjanje knjižničnega gradiva z raziskavami razgradljivosti in stabilizacije celuloze v papirjih.
Več …http://www.mvzt.gov.si/nc/si/splosno/cns/novica/article/94/6240/419b66540c/


četrtek, 17.9.2009
DANES JE KNJIŽNICO OBISKALA NJE. EKSC. GA. ANUNCIADA FERNÁNDEZ DE CÓRDOVA, VELEPOSLANICA KRALJEVINE ŠPANIJE.
Po ogledu knjižnice je pogovor z ravnateljico, Matejo Komel Snoj, tekel o možnostih tesnejšega kulturnega sodelovanja v prihodnje. Ravnateljica in veleposlanica sta potrdili dogovor o podelitvi »Nagrade za najboljši literarni prevod iz španščine v slovenščino – ESASI«, ki ga bo špansko veleposlaništvo podelilo v Veliki čitalnici NUK v prvi polovici novembra 2009.
Več v sliki


sreda, 2.9.2009
NUK Z NOVO RAVNATELJICO

S 1. septembrom 2009 je mesto ravnateljice Narodne in univerzitetne knjižnice prevzela gospa Mateja Komel Snoj, po poklicu univ. dipl. komparativistka. Službeno pot je začela kot novinarka in urednica na področju kulture. Trinajst let je bila direktorica Slovanske knjižnice v Ljubljani in krajši čas vodja Službe za delo z uporabniki in posebne zbirke v Mestni knjižnici Ljubljana. Konec preteklega leta je izšel njen »bralski pogovor« z literaturo Lojzeta Kovačiča Fragmenti o prišleku.


torek, 1.9. 2009
EOD – E-knjige po naročilu, projekt EU (Kultura 2007)

NUK kot eden od ustanoviteljev in partnerjev projekta EOD nudi storitve digitalizacije starejšega knjižnega gradiva.
Več


četrtek, 27.8.2009
OTVORITEV NOVEGA RAČUNALNIŠKEGA CENTRA  NUK
Ministrica za kulturo, Majda Širca, je včeraj odprla nov računalniški center, ki se nahaja na Leskoškovi 12, v Ljubljani, kjer ima NUK svoje začasne poslovne in skladiščne prostore.
Novo komunikacijsko vozlišče je izjemna pridobitev nacionalne knjižnice, saj se obseg in pomen digitalnega arhiva knjižničnega gradiva izredno hitro povečuje, s tem pa tudi nevarnost njegovega uničenja. Novi prostori računalniškega centra zagotavljajo zaščito pred elektromagnetnimi vplivi, e-emisijami, udari strele, aktivno protipožarno varovanje, protivlomno in tehnično varovanje, ustrezno klimo ter avtonomijo delovanja ob izpadu električne energije. Tako smo pridobili ustrezno opremljeno središče za varno in dolgotrajno ohranjevanje digitalnega gradiva. Novi center informatike je pomemben pogoj za uspešno delovanje Digitalne knjižnice Slovenije, najpomembnejšega projekta slovenske nacionalne knjižnice danes in v naslednjih letih.
Ob tej priložnosti smo ministrico popeljali tudi v klasične skladiščne prostore knjižničnega gradiva.

Več v sliki


četrtek, 27.8.2009
NUK – VEDNO ODPRT ZA IZBOLJŠAVE IN NADGRADNJE
V NUK smo vedno veseli predlogov in pripomb uporabnikov, saj se zavedamo, da bomo naše storitve izboljšali le, če bomo prisluhnili potrebam uporabnikov. Zbrana mnenja uporabnikov smo analizirali in jih predstavili v posebnem poročilu, ki je dostopno na portalu dLib.si.


ponedeljek, 24.8.2009
ZBIRKA PROGRAMSKIH IN PROJEKTNIH POROČIL ARRS ŽE Z NAMI

Z obsežno zbirko programskih in projektnih poročil Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS se je digitalna zbirka še povečala. Na portalu smo objavili vsa poročila programov in projektov za leto 2008, ki so bila financirana s strani ARRS. Zbirka je prav gotovo pomemben vir za raziskovalce in ljudi z raziskovalno žilico.


ponedeljek, 17.8.2009
EUROPEANA TRAVEL, PROJEKT EU
NUK je partner in v okviru projekta vodi najobsežnejši delovni sklop digitalizacije.


ponedeljek, 17.8.2009
ARTOTEKA – NOVA ZBIRKA LIKOVNIH DEL NA PORTALU DLIB.SI

Prvo sodelovanje Digitalne knjižnice Slovenije s Koroško osrednjo knjižnico dr. Franca Sušnika je obrodilo vpogled v pisano zbirko likovnih del; avtorji 122 risb, akvarelov, grafik in plastik so večinoma poznani umetniki, med njimi Mirsad Begić, Nikolaj Omersa, Robert Hlavaty, Aco Mavec, Marjan Manček, Marjanca Jemec-Božič in drugi.
Artoteka na spletu je rezultat projekta Europeana Local in bo dostopna tudi prek evropske digitalne knjižnice, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika pa jo podrobno predstavlja na svojih spletnih straneh.
Več v sliki


ponedeljek, 29.6.2009
OKROGLA ZNANOST - 10.000 ZNANSTVENIH ČLANKOV NA DLIB.SI
Vedno, kadar dosežemo okroglo številko, imamo razlog za veselje. V iztekajočem se mesecu smo v zbirko Znanstveni članki dodali desettisoči znanstveni članek! Številne znanstvene in strokovne revije, ki sodijo v sam vrh svoje stroke, so tako dostopne 24 ur na dan, 7 dni v tednu, portal Digitalne knjižnice Slovenije pa prispeva k širjenju dostopnosti in promociji slovenskega znanja.


ponedeljek, 29.6.2009
PREDSTAVNIK NUK V UPRAVNEM ODBORU EVROPSKE KNJIŽNICE

mag. Zoran Krstulović, pomočnik ravnatelja NUK izvoljen v upravni odbor Evropske knjižnice

Do sedaj je bilo upravljanje Evropske knjižnice razdeljeno na vse člane Konference direktorjev nacionalnih knjižnic Evrope (CENL). Potem, ko je članstvo doseglo številko 48, je tak način upravljanja postal nepraktičen. Zato so preoblikovali sestavo predsedstva in razpisali volitve za članstvo v njem.
Evropsko knjižnico kot strateški projekt skupnega kulturnega zemljevida Evrope bo v prihodnosti vodil upravni odbor z 9 člani, ki jih izbirajo vsi člani CENL. Upravni odbor sestavljajo:

Lynne Brindley, predsednica (Britanska knjižnica);
Milagros del Corral Beltrán, podpredsednica (Nacionalna knjižnica Španije);
Gunnar Sahlin, blagajnik (Nacionalna knjižnica Švedske);
Marie-Christine Doffey, član (Švicarska nacionalna knjižnica);
Adolf Knoll, član (Nacionalna knjižnica Republike Češke);
Zoran Krstulović, član (Nacionalna in univerzitetna knjižnica, Slovenija);
Tomasz Makowski, član (Nacionalna knjižnica Poljske);
Hans Petschar, član, (Avstrijska nacionalna knjižnica);
Sreten Ugričić, član (Nacionalna knjižnica Srbije).


petek, 5.6.2009
EUROPEANA TRAVEL
EuropeanaTravel je nov projekt Evropske komisije, katerega namen je povečati pretok digitalnih vsebin iz evropskih nacionalnih in univerzitetnih knjižnic na evropsko digitalno knjižnico Europeano. Več


torek, 2.6.2009
TESTIRAJTE DLIB.SI V2!

V juniju vas vabimo, da preizkusite NOVO verzijo portala Digitalne knjižnice Slovenije. Portal vam po novem prinaša prijaznejše iskanje in pregledovanje rezultatov ter pregledovalnik digitalnega gradiva. Iskanje po digitalni knjižnici lahko ukrojite po vaši meri, tako da uporabite “moj dLib”.
Nova verzija deluje v testnem okolju, zato povezave do vseh gradiv zaradi zahtevnosti preurejanja metapodatkov še niso vzpostavljene (glej seznam dostopnih gradiv), prav tako še nista na voljo angleška stran in zavihek pomoč.


petek, 22. 5. 2009 od 9. do 18. ure
DLIB. SI na KULTURNEM BAZARJU V CANKARJEVEM DOMU
V petek, 22. maja 2009, bo od 9. do 18. ure v Cankarjevem domu zaživel prvi Kulturni bazar, na katerem bo svojo ponudbo predstavljal tudi portal Digitalne knjižnice Slovenije. Namenjen je vsem, ki pripravljajo različne kulturne vsebine za otroke in mladino v okviru pouka, obšolskih dejavnostih ali prostem času, organizirata pa ga Ministrstvo za kulturo ter Ministrstvo za šolstvo in šport.


petek, 15. 5. 2009, ob 11.00
NOVI TESTAMENT V CIRILICI –
tiskovna konferenca NUK, Sejna soba (1. Nadstropje, soba št. 102)

V Narodni in univerzitetni knjižnici bomo predstavili ponatis Novega testamenta v cirilici, ki je nastal na pobudo Teološke fakultete »Matija Vlačić llirik« iz Zagreba, ki si sistematično prizadeva za oživitev zanimanja za stare protestantske knjige na Hrvaškem. V Narodni in univerzitetni knjižnici smo projekt z veseljem podprli, saj pomeni posredno tudi promocijo avtorja prve slovenske knjige in utemeljitelja slovenskega knjižnega jezika Primoža Trubarja. Izdaja je nastala po izvirniku, ki ga hrani naša knjižnica, nekaj manjkajočih zadnjih listov v knjigi pa smo nadomestili s skenogrami iz Univerzitetne knjižnice v Baslu.
Tiskovne konference ob izidu reprinta se bosta udeležila tudi predstavnika iz Hrvaške: dr. Lidija Matošević, dekanica fakultete v vlogi izdajatelja in pisec obsežne spremne študije oz. komentarja ter izjemen poznavalec stare hrvaške knjige dr. Alojz Jembrih, ki bo razkril zgodovinsko ozadje prvega natisa. O pripravah na reprint knjige bo spregovoril mag. Marijan Rupert, vodja Rokopisne zbirke NUK, ki je kot predstavnik NUK sodeloval pri projektu.
Več v sliki


četrtek, 14. 5. 2009, ob 11.00
"DESETNICA"
NUK, Plečnikov hodnik
tiskovna konferenca NUK, Sejna soba (1. Nadstropje, soba št. 102)
Vljudno vabljeni na otvoritev razstave »Desetnica«, ki je v slovenski javnosti poznana predvsem kot nagrada za otroško in mladinsko književnost, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev za uveljavljanje izvirnega otroškega in mladinskega leposlovja znotraj Društva slovenskih pisateljev kakor tudi v širši javnosti. Razstavo pripravlja Narodna in univerzitetna knjižnica v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev, na njej pa bodo predstavljeni dobitniki omenjene nagrade minulih let.
Letošnji dobitnik nagrade Desetnica bo znan po 20. maju 2009.
Več v sliki


ponedeljek, 20. 4. 2009, ob 20.00
POGOVORI V VELIKI ČITALNICI NUK, "OBRAZ ZA KNJIGO"
- dr. Marko Marinčič in dr. Brane Senegačnik

Gosta četrtega pogovornega večera, ki ga pripravlja Gorazd Kocijančič bosta dr. Marko Marinčič (Filozofska fakulteta) in dr. Brane Senegačnik (Filozofska fakulteta, glavni urednik Nove revije).
Tema pogovora bo starogrški dramatik Ajshil – ob novih prevodih njegovih tragedij - Oresteje, ki jo je prevedel M. Marinčič (2009), in Pribežnic, ki jih je prevedel B. Senegačnik (2009).


petek, 13.3. 2009
EBRARY - 13.600 ELEKTRONSKIH KNJIG RAZLIČNIH ZALOŽNIKOV.
Knjige so predvsem s področja računalništva in informacijske tehnologije, inženirstva in tehnologije, družbenih ved, sociologije in antropologije ter izobraževanja.


petek, 13.3. 2009
ANTHROSOURCE - IZVRSTEN VIR ZA ANTROPOLOGE
AnthroSource - zbirka celotnih besedil člankov iz antropoloških revij in biltenov, ki jih izdaja American Anthropological Association.


četrtek, 5.3. 2009
ICONOTHECA VALVASORIANA V OBLIKI FAKSIMILIZIRANE IZDAJE V NUK- DAR SLOVENSKE AKADEMIJE ZNANOSTI IN UMETNOSTI
Zbirko Iconotheca Valvasoriana je izdala Fundacija Janeza Vajkarda Valvasorja pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti. Sedemnajst zvezkov je izšlo v nakladi 100 izvodov, zanje pa bodo zbiratelji odšteli 30.000 evrov. Vodja projekta, umetnostni zgodovinar dr. Leon Gostiša, je včeraj mag. Lenartu Šetincu, v.d. ravnatelja NUK, slovesno predal darilni izvod celotne Iconothece, ter jo s tem poklonom hramu slovenske knjige tudi simbolično vrnil v njeno domovino.
 
Iconotheca Valvasoriana
, monumentalna zbirka 17 faksimilov zvezkov grafik, ki jih je tekom svojega življenja zbral ugledni član britanske Kraljeve družbe, je po zaslugi prizadevnih članov Fundacije Janeza Vajkarda Valvasorja po več kot 300 letih končno našla pot nazaj v Slovenijo. Med več kot 7000 grafikami najdemo redke primerke starih zemljevidov, risb ter grafik avtorjev svetovnega pomena, kot so Dürer, Callot, Michelangelo in drugi. Izdelava faksimilov in izdaja 17 ohranjenih zvezkov, opremljenih z znanstveno kritičnimi komentarji, ki so jih pripravljali slovenski in hrvaški umetnostni zgodovinarji, predstavlja edinstven tako strokovni, kot tudi kulturni dosežek v svetovnem merilu.

S ponosom sporočamo, da bo ta neprimerljivi spomenik javnosti na ogled tudi v Narodni in univerzitetni knjižnici.
Več v sliki


ponedeljek, 2. 3. 2009, ob 20.00
POGOVORI V VELIKI ČITALNICI NUK, "OBRAZ ZA KNJIGO" - dr. Manca Košir
Gostja tretjega pogovornega večera, ki ga pripravlja Gorazd Kocijančič, bo dr. Manca Košir, znana novinarka in publicistka, profesorica na FDV v pokoju, ki je v odmevni knjigi "Otoki svetlobe" (2008) zbrala svoje kolumne iz revije Obrazi (2006-2008).

Vstop je prost.
Vljudno vabljeni.


ponedeljek, 23.2.2009
VEČ PREVEDENIH, UNIKATNIH HISTORIČNIH IN MEDIJSKO BOGATIH VSEBIN -
NOVA VERZIJA SPLETNEGA MESTA THE EUROPEAN LIBRARY

Obvestilo za medije, pdf dokument


ponedeljek, 16. 2. 2009, ob 20.00
POGOVORI V VELIKI ČITALNICI NUK, "OBRAZ ZA KNJIGO" - Primož Čučnik
Gost drugega pogovornega večera, ki ga pripravlja Gorazd Kocijančič, bo pesnik, prevajalec in esejist mlajše generacije Primož Čučnik. Z voditeljem večera bosta predstavila Čučnikovo zadnjo knjigo "Spati na krilu" (2008), v kateri je zbral eseje, kritike in fragmente.

Primož Čučnik (r. 1971) je eden najzanimivejših sodobnih slovenskih pesnikov. Ukvarja se tudi s prevajanjem poezije in z literarno kritiko. Izdal je naslednje pesniške zbirke: Dve zimi(1999), Ritem v rokah (2002), Oda na manhatnski aveniji (skupaj s pesnikom Gregorjem Podlogarjem in slikarjem Žigo Karižem, 2003),Akordi (2004), Nova okna (2005), Sekira v medu (2006) in Delo in dom (2007). Ob izidu prvenca je prejel nagrado knjižnega sejma, leta 2002 Zlato ptico, leta 2008 pa nagrado Prešernovega sklada. Je odgovorni urednik mesečnika za književnost Literatura; leta 2003 je ustanovil žepno založbo Šerpa.

Vstop je prost.
Vljudno vabljeni.


sreda, 4.2.2009
Maj ‛68 V PARIZU IN ŠTUDENTSKO GIBANJE 1968-1972 V LJUBLJANI

Plakati, film in fotografije, 29.01. – 22.03. 2009 v MGLC
v sodelovanju z Centre de la Gravure et de l‛Image imprimée in Narodno in univerzitetno knjižnico.

Razstava govori o burnih francoskih študentskih protestih in delavskih stavkah leta 1968. Predstavlja približno osemdeset plakatov, ki so nastali v ateljejih zavzetih ali pridruženih akademij na pariških univerzah in šolah. Kot vzporednica dogajanja v Franciji pa je na razstavi predstavljeno tudi študentsko gibanje v Ljubljani med letoma 1968 in 1972 z dokumentarnimi fotografijami Toneta Stojka, Edija Šelhausa in Žareta Veseliča iz Muzeja in galerij mesta Ljubljane in Muzeja novejše zgodovine Slovenije, dokumentarnim filmom Majde Širca, izvodi časopisa Tribune, glasila SP – Slovensko podzemlje, obvestili in letaki tega obdobja pri nas.


sreda, 28.1.2009
»SVET... SVET… SVETLANA –
OB 70. OBLETNICI ROJSTVA SVETLANE MAKAROVIČ«

V počastitev kulturnega praznika vas vabimo 5. februarja 2009 ob 18.00 na svečano odprtje razstave leta. Razstava bo odprta do 5. marca, od ponedeljka-petka od 9.00 do 20.00 in ob sobotah od 9.00-14.00.
Vstop je prost.
 
Ne dogaja se prav pogosto, da bi v slovenskem prostoru počastili obletnico pomembne literarne ustvarjalke, in to celo v tako elitnem terminu, kot je slovenski kulturni praznik - čas, ki je ponavadi skupaj z državnimi nagradami rezerviran za ikone domače književnosti. Svetlana Makarovič je vsekakor postala ena takih znamenitosti in hkrati ena od tistih ustvarjalk, ki najbolj uspešno podirajo stereotipe o podrejenosti »ženske« literature. Njene pesniške zbirke so postale znamenitost in redkost, ki jo boste danes zaman iskali v knjigarnah in antikvariatih, njena mladinska dela, knjige, slikanice itn. pa izhajajo v novih in novih izdajah. Velja za eno najbolj priljubljenih avtoric mladinske književnosti pri nas. Tudi literarna kritika jo je že dovolj zgodaj postavila v kanon slovenske literature, izbor njene poezije je pred leti že izšel v zbirki Kondor, ki je rezervirana za književne klasike, dobila je vrsto nagrad, med njimi tudi Prešernovo. Kljub temu pa je Svetlana gotovo ena od najbolj samosvojih osebnosti v slovenski literaturi, vsestranska umetnica, ki na svoj način brezkompromisno sledi lastnim življenjskim načelom in se ves čas odkrito in brez zadržkov bori proti hipokriziji slovenske družbe in kulture. Njena družbeno angažirana usmeritev v življenje in svet je najlepše vidna v njeni odlični publicistiki, v časopisnih kolumnah in intervjujih.
Na ogled bo izbor knjig iz njenega obsežnega literarnega opusa ter gradivo iz njenega osebnega arhiva (fotografije, rokopisi, tipkopisi), ki ga je pred leti podarila Rokopisni zbirki NUK.
Uvod v katalog, ki spremlja dogodek, je napisal avtor razstave, mag. Marijan Rupert , vodja Rokopisne zbirke NUK, tekste pa sta prispevali odlični poznavalki njenega dela, dr. Irena Novak Popov z oddelka za slovenistiko na Filozofski fakulteti , ki predstavlja prerez njene poezije, in dr. Milena Blažić s Pedagoške fakultete, ki analizira Svetlanina dela za otroke in mladino.
Na slovesnosti bo sodelovala tudi sama Svetlana Makarovič, ki bo ob odprtju razstave prebrala novo, še neobjavljeno pravljico z naslovom Katalena. Igralka Mladinskega gledališča Janja Majzelj pa bo ob spremljavi pianista Jožija Šaleja zapela nekaj šansonov Svetlane Makarovič.

 
Več v sliki


ponedeljek, 12.1.2009
5 SCOPOLIJEVIH NARAVOSLOVNIH KNJIG

V petih knjigah idrijskega rudniškega zdravnika in raziskovalca Scopolija z naslovom Historia Naturalis si preberite prve opise človeške ribice, preverite, kako so v 18. stoletju po slovensko rekli nekaterim pticam, lahko pa se daste podučiti tudi o tem, kako kmetovati na Kranjskem.


petek, 9.1.2009
SLOVENSKE KNJIGE IN TISKI S PODROČJA ŽIVINOREJE DO LETA 1945

Za slovensko živinorejo izjemno delo prof. dr. Andreja Šaleharja, Slovenske knjige in tiski s področja živinoreje: izdaje do leta 1945, je simbolično izšlo 17. januarja 2008, prav na dan sv. Antona Puščavnika, zavetnika prašičev in domačih živali. Avtor je prijazno dovolil objavo na portalu Digitalne knjižnice Slovenije.


sreda, 7.1.2009
IZVIRNI ARHITEKTURNI PROJEKT IZ 18. STOLETJA NA PORTALU DLIB.SI

Poznobaročna palača v Dajli v Istri ni bila po načrtih francoskega arhitekta de Manetota nikoli realizirana, ostal pa je odlično ohranjen zvezek s projektom, ki ga hrani Osrednja knjižnica Srečka Vilharja iz Kopra.


torek, 6.1.2009
POROČILO O REZULTATIH ANKETE:
ZADOVOLJSTVO UPORABNIKOV S STORITVAMI NUK

V procesu priprave strateškega načrta NUK za obdobje 2009-2013 smo želeli s pomočjo ankete ugotoviti, kako so naši uporabniki zadovoljni s klasičnimi in elektronskimi knjižničnimi storitvami, kako pogosto jih uporabljajo in kakšni so njihovi predlogi za izboljšave...


torek, 6.1.2009
BOJEVNIK – GLASILO ZVEZE BOJEVNIKOV

Kakor nismo poznali razlik v strelskih jarkih, tako ne bomo poznali razlik pri našem delu, pravi v prvi številki Bojevnika slovenski pesnik, bojevnik in general Rudolf Maister. Na portalu dLib.si lahko pregledujete vseh 54 številk, ki so izšle med leti 1931 in 1936.


ponedeljek, 12. 1. 2009, ob 20.00
ZAČENJAMO Z NOVO VRSTO POGOVOROV V VELIKI ČITALNICI NUK, "OBRAZ ZA KNJIGO"

Gost prvega pogovornega večera, ki ga pripravlja Gorazd Kocijančič, bo pesnik, prevajalec in esejist Uroš Zupan. Z voditeljem večera bosta predstavila zadnjo Zupanovo knjigo ČITANKA PANINI. Gre za avtorjevo četrto zbirko esejev. Uroš Zupan (1963) je sicer eden najpomembnejših sodobnih slovenskih knjževnikov.
Izdal je pesniške zbirke Sutre (1991), Reka (1993), Odpiranje delte (1995), Nasledstvo (1998), Drevo in vrabec (1999), Nafta (2002), Lokomotive (2004), Jesensko listje (2006) in Copati za hojo po Kitajski (2008) in za svojo poezijo prejel vrsto domačih in tujih nagrad.
Poleg prevajanja (Jehuda Amihaj: Ura milosti (1999), John Ashbery: Avtoportret v konveksnem ogledalu (2004)) se ukvarja tudi s pisanjem esejev, ki jih je izdal v štirih knjigah: Svetloba znotraj pomaranče (1996), Pesem ostaja ista (2000), Pešec (2003) in Čitanka Panini (2007).


slika