slika
  kazalo  |  english  |  kontakti
 kaj je rss? slika
Domov > AKTUALNO > Zadnje noviceZadnje novice

Arhiv novic
Leto 2013
Leto 2012
Leto 2011 
Leto 2010
Leto 2009
Leto 2008
Leto 2007
novinarsko središče


 Kontaktna oseba:

 Helena Ana Drewry
 T: (01) 2001 150
 M: 041 375 636
 F: (01) 4257 293 
 E: helena.drewry@nuk.uni-lj.si slika     slika    slika

  digitalna knjižnica

  slika Katalogi NUK
  slika Slovenska bibliografija
  slika Mrežnik
  slika dLib.si
  slika The European Library

 
Zadnje novice

četrtek, 10.4.2014
TRETJA ELEKTRONSKA IZDAJA UNIVERZALNE DECIMALNE KLASIFIKACIJE

Narodna in univerzitetna knjižnica je izdala tretjo elektronsko izdajo Univerzalne decimalne klasifikacije z letnico 2011 (UDCMRF 2011). Tretja izdaja zajema, poleg vrstilcev iz prve in druge izdaje, še vse spremembe in dopolnitve vrstilcev UDK od leta 2007 do leta 2011 in tako vsebuje 55.598 glavnih vrstilcev in 15.028 splošnih privesnih vrstilcev. Nove vsebine iz različnih področij znanosti so opisane z dodanimi vrstilci, nekateri vrstilci so opuščeni, nekateri pa delno spremenjeni glede na prvo in drugo elektronsko izdajo.

Na voljo je tudi nov iskalnik, ki omogoča boljše iskanje in uporabo UDCMRF 2011. Iščete lahko po vrstilcih UDK ali po opisu vrstilcev UDK ločeno, lahko pa iščete po obeh iskalnih parametrih hkrati. 3. izdaja UDCMRF 2011 omogoča tudi uporabo t. i. e-beležke UDK, kjer lahko sami sestavite in shranite vrstilce UDK, k vrstilcem pišete komentarje in dodatna pojasnila k uporabi, jih razvrščate, gradite nove itd. E-beležka UDK je vezana na uporabniško ime in geslo, ki si ju ob registraciji določite sami. Do e-beležke lahko dostopate samo z uporabniškim imenom in geslom.

Tudi letos bo NUK v maju in novembru 2014 izvedel brezplačna tečaja o Univerzalni decimalni klasifikaciji in uporabi tretje elektronske izdaje UDCMRF 2011. Podroben program in vsebino tečaja si lahko pogledate v Programu izobraževanja 2014, tečaj št. 11: Predstavitev in uporaba elektronske izdaje tabel Univerzalne decimalne klasifikacije.


ponedeljek, 10.3.2014
VABILO NA SEMINAR ZA NEFORMALNE ZALOŽNIKE

Vabimo vas na brezplačni seminar za neformalne založnike, ki bo vsredo, 12. marca, ob 9. uri, v prostorih Narodne in univerzitetne knjižnice naLeskoškovi 12 v Ljubljani.

Podrobneje o seminarju si lahko preberetetukaj.

Vabljeni!


četrtek, 10.1.2014
RAZSTAVA OB STOLETNICI ROJSTVA VITOMILA ZUPANA

Razstava Način biti skuša predstaviti življenje in delo Vitomila Zupana, enega največjih slovenskih pisateljev 20. stoletja. Avtorica razstave, Ifigenija Simonović se je oprla na zapuščino, ki jo hrani rokopisni oddelek Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani. Gre za obsežno gradivo, ki ga je bilo mogoče predstaviti le v fragmentih. Vitomil Zupan je bil vsestransko ustvarjalen. Na tej razstavi naj bi prav ta njegova lastnost prišla najbolj do izraza. Poleg orisa biorafije, bibliografije, pisanja kot načina življenja, pisanja romanov, dram, poezije, esejev, romanov in povesti za otroke, scenarijev za film, radio in televizijo, poleg prevajanje in pisanja velikega opusa znanstvenih del s področja filozofije in psihilogije, bo na razstavi razvidno tudi njegovo likovno ustvarjanje. Precejšnji del razstave je posvečen pisatelju zaporniku. V zaporih med letoma 1948 in 1954 je Zupan napisal petindvajset pesniških zbirk, dva romana za otroke in večino teoretičnih spisov. Na razstavi bo mogoče videti rokopise iz zapora. Osebje v zaporih v Mariboru je za razstavo posodilo tri izjemne predmete: posteljo, kiblo in vrata samice. Ti predmeti bojo še posebej nazorno prikazali krutost režima, ki je množicam dovolil in dal "vse", posameznikom pa jemal svobodo, jim zapiral vrata, jih poniževal in na vse možne načine onemogočal njihovo delo.

Razstava v počastitev stote obletnice rojstva Vitomila Zupana je razstava o vitalnosti, o vztrajnosti, o premočrtnosti, o upanju, o "načinu biti", ki je nenehen "upor zoper smrt".

Vljudno vabljeni!

 


slika