slika
  kazalo  |  english  |  kontakti
 kaj je rss? slika
Domov > AKTUALNO > Zadnje noviceArhiv novic

Leto 2014

Leto 2013

Leto 2012

Novinarsko središče


 Kontaktna oseba:

 Helena Ana Drewry
 T: (01) 2001 150
 M: 041 375 636
 F: (01) 4257 293 
 E: helena.drewry@nuk.uni-lj.si slika     slika    slika

  digitalna knjižnica

  slika Katalogi NUK
  slika Slovenska bibliografija
  slika Mrežnik
  slika dLib.si
  slika The European Library

 
Zadnje novice

četrtek, 26.11.2015
PLAKAT S POMEMBNEJŠIMI IZDAJAMI SLOVENSKIH SLOVNIC

V okviru razstave Poljub z jezikom: slovnice in slovarji slovenskega jezika od začetkov do danes je nastal tudi dvodelni plakat, na katerem so prvič kronološko nanizane vse prve ali pomembnejše izdaje slovenskih slovarjev, slovnic in pravopisov. Plakat je zato primeren tako za spoznavanje zgodovine slovenskega jezika kakor za lažje razumevanje vrst sodobnih priročnikov slovenskega jezika. Namen plakata ni, da bi učenci vse priročnike spoznali, ampak da dobijo vizualni vtis, kako se je skozi stoletja oblikovalo vedenje o slovenščini.

Verjamemo, da vam bo plakat koristil pri spoznavanju vsebin, določenih z učnim načrtom pri predmetu slovenščina v osnovnih, še posebej pa v srednjih šolah.

Plakata (70 x 100 cm, barvni tisk) bomo natisnili ob zadostnem številu naročil. Naročila zbiramo v Prodajalni/Recepciji NUK (pritličje, soba št. 038), ali prek elektronskega naslova: helenaana.drewry@nuk.uni-lj.si.  Cena plakata je 7 EUR.

 


torek, 24.11.2015
SLOVENSKA ZALOŽNIŠKA PRODUKCIJA V LETU 2014

Sodelavci NUK iz Službe za pridobivanje knjižničnega gradiva, Oddelka Slovenske nacionalne bibliografije ter Zbirke serijskih publikacij so pripravili poročilo o založniški produkciji v Sloveniji v letu 2014. Na povezavi lahko preberete koliko in kakšne vrste tiskanih publikacij so v preteklem letu izdali slovenski založniki.


ponedeljek, 16.11.2015
POSVET OB 10. OBLETNICI DIGITALNE KNJIŽNICE SLOVENIJE

Digitalna knjižnica Slovenije (www.dLib.si) v letošnjem letu praznuje že svojo deseto obletnico. Njeno osnovno poslanstvo je večanje dostopnosti in ohranjanje kulturne dediščine tudi za prihodnje rodove. V desetih letih smo skupaj s številnimi partnerji objavili dobrih 700 tisoč digitalnih objektov in zabeležili več kot 6 milijonov obiskov spletne strani. Digitalne kopije daljšajo življenje originalnemu gradivu in s tem tudi slovenski kulturi nasploh. Vse več je tudi izvorno digitalnega gradiva, ki spreminja dinamiko založniškega trga in zahteva večje, močnejše ter hitrejše spletne platforme.

Po desetih letih delovanja spletnega portala Digitalne knjižnice Slovenije je čas, da retrospektivno razmislimo o dosežkih in se zazremo v prihodnost. V ta namen smo povabili tuje in domače strokovnjake z različnih polj delovanja, da nam predstavijo svoj pogled na današnje in prihajajoče trende tehnološkega razvoja v kulturi, kot tudi na vlogo digitalnih knjižnic v prihodnosti. Posvet, ki bo potekal 2. decembra 2015 pod naslovom Kultura in znanost v digitalni dobi, bo naše vodilo pri nadgradnji vaše uporabniške izkušnje v prihodnosti.


petek, 13.11.2015
POLJUB Z JEZIKOM - NOVINARSKA KONFERENCA

Vljudno vabljeni na novinarsko konferenco, na kateri bomo podrobno predstavili razstavo Poljub z jezikom: slovnice in slovarji slovenskega jezika od začetkov do danes. Predstavitev bo potekala v , ki bo v sredo, 18. novembra 2015, ob 11.00 v Razstavni dvorani NUKK (v I. nadstropju).

Pripravili smo vam odgovore na naslednja vprašanja:

 • zakaj smo se odločili za prvi celoviti prikaz zakladnice opisov slovenščine, tj. za prek 150 slovnic in slovarjev od srednjega veka naprej;

 • zakaj slovnično in slovaropisno delo že od nekdaj vznemirja raziskovalce;

 • kako nastajajo razstave v Narodni in univerzitetni knjižnici;

 • koliko gradiva, ki bo na ogled v naslednjih dveh mesecih, hrani Narodna in univerzitetna knjižnica;

 • slovnični in slovarski priročniki - knjižni in/ali elektronski in spletni?

 • funkcionalnost ali nefunkcionalnost jezikovnih priročnikov? Povabilo na polemično okroglo mizo Slovenščina danes (in jutri) norma, raba, infrastruktura, ki bo dregnila v teoretske in metodološke slovnične ter slovaropisne tokove na Slovenskem (okroglo mizo pripravljamo v Veliki čitalnici NUK na dan odprtja razstave ob 17. uri);

 • odgovorili vam bomo tudi na vsa druga vprašanja, ki vas bodo zanimala.

Na novinarski konferenci bodo sodelovali:

 • mag. Marijan Rupert, vodjo Rokopisne zbirke in zbirke redkih tiskov NUK,

 • dr. Kozma Ahačič, avtor razstave (Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU),

 • dr. Mojca Smolej, avtorica razstave (oddelek za slovenistiko, Filozofska fakulteta UL).


ponedeljek, 26.10.2015
ANKETA O UPORABI ELEKTRONSKIH VIROV IN STORITEV NUK

NUK omogoča uporabo številnih elektronskih informacijskih virov in storitev. Ker želimo izvedeti, v kolikšni meri jih že uporabljate in kako ste zadovoljni z njimi, vas vljudno vabimo k sodelovanju v anketi. Vabljeni tudi tisti, ki naše knjižnice še niste obiskali oziroma njenih storitev še niste uporabljali, saj nas zanima Vaše splošno mnenje o elektronskih virih in storitvah ter njihovi uporabi.

Spletni vprašalnik bo dostopen od 26. oktobra do 15. novembra 2015 na povezavi: https://www.1ka.si/a/73689 


sreda, 15.10.2015
NOVINARSKA KONFERENCA OB PREDAJI ZAPUŠČINE DR. JOŽETA TOPORIŠIČA

Na novinarski konferenci, ki bo potekala v ponedeljek, 19. oktobra 2015, ob 12. uri v čitalnici Zbirke rokopisov, redkih in starih tiskov NUK, bo predstavljena zapuščina najbolj znanega slovenskega jezikoslovca dr. Jožeta Toporišiča, ki jo bo akademikova družina predala Narodni in univerzitetni knjižnici.

Dr. Jožetu Toporišiču, osrednji osebnosti jezikoslovne slovenistike, avtorju Slovenske slovnice in soavtorju SSKJ-ja in Slovenskega pravopisa, avtorju več kot dva tisoč prispevkov iz jezikoslovja in stilistike ter neizprosnemu borcu za ohranjanje slovenskega knjižnega jezika, je posvečeno tudi »Toporišičevo leto« (11. 10. 2015–11. 10. 2016), ki se je začelo s preimenovanjem OŠ Dobova v Osnovno šolo Jožeta Toporišiča Dobova.

Sodelovali bodo:

 • Martina Rozman Salobir, ravnateljica NUK;

 • mag. Marijan Rupert, vodja Rokopisne zbirke in zbirke redkih tiskov NUK, ki bo spregovoril o prevzemu Toporišičeve zapuščine in nakazal smernice velike pregledne razstave Slovenske slovnice in slovarji, ki jo bomo v NUK z mednarodnim slovenističnim simpozijem svečano odprli 19. novembra 2015;

 • dr. Tomaž Toporišič, akademikov sin, ki bo predstavil jezikoslovčevo zapuščino;

 • mag. Tea Bemkoč, direktorica Knjižnice Brežice in predstavnica Programskega odbora Toporišičevo leto, ki bo predstavila projekt Toporišičevo leto in glavne smernice skupnega delovanja NUK in splošnih knjižnic;

 • red. prof. dr. Irena Orel, Oddelek za slovenistiko FF UL, ki bo osvetlila Toporišičevo vlogo pri slovenskem jezikoslovju.


torek, 22.9.2015
SEMINAR ZA NEFORMALNE ZALOŽNIKE

Vabimo vas na brezplačni seminar za neformalne založnike, ki bo v sredo, 7. oktobra 2015, med 9. in 13. uro v prostorih Narodne in univerzitetne knjižnice na Leskoškovi 12 v Ljubljani. Seminar je namenjen predvsem začetnikom v založniški dejavnosti oziroma vsem tistim, ki občasno izdajajo publikacije. Kotizacije ni.

Prijave sprejemamo na e-naslov: pavla.meglic@nuk.uni-lj.si. Za dodatna pojasnila smo na voljo na: 01 586 13 07.


sreda, 9.9.2015
ODPRTI DOSTOP IN LICENCIRANJE V VISOKOŠOLSKIH IN SPECIALNIH KNJIŽNICAH

Narodna in univerzitetna knjižnica, Centralna tehniška knjižnica UL in Univerzitetna knjižnica Maribor organiziramo konferenco Odprti dostop in licenciranje v visokošolskih in specialnih knjižnicah: Načela in vidiki dobrih praks. Enodnevno strokovno srečanje bo obravnavalo dve pomembni tematiki: politike odprtega dostopa in sodobna načela nabave in upravljanja elektronskih informacijskih virov.Konferenca bo potekala 1. oktobra 2015 med 9. in 18. uro v prostorih Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije (Masarykova 16, Ljubljana). Udeležba je brezplačna, zaradi omejenega števila sedežev pa je potrebna predhodna prijava.Več o programu in konferenci najdete tukaj.

Vabljeni!


četrtek, 4.9.2015
DAR CIRILA GALETA

Strip je že dolgo zelo pomemben del kulturnega izročila. Slovenija pri tem ni izjema, saj imamo tudi v tem žanru pomembne ustvarjalce. Zelo smo veseli, da je v našo rokopisno zbirko prvič prišlo tudi tovrstno gradivo. Ciril Gale, avtor stripovskih tekstov in raziskovalec stripovske kulture, nam je pred kratkim podaril izvirne risbe oz. predloge za strip Potepuh, ki ga je ustvaril v sodelovanju z ilustratorjem Janezom Peterneljem. Za dar se mu najlepše zahvaljujemo!


sreda, 12.8.2015
VEČERNI ŠTUDIJ V NUK

Od 17. avgusta do 18. septembra 2015 bodo čitalniški prostori NUK ponovno odprti tudi v večernih urah. V tem času bodo uporabnikom med 20.00 in 22.00 na voljo: študijski prostori (196 sedežev v Veliki čitalnici in prostoru za skupinsko učenje), Plečnikov hodnik, garderoba ter Kavarna NUK.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 10.8.2015
NOVE ČLANSKE IZKAZNICE

Sočasno z zamenjavo sistema kontrole pristopa in rezervacije sedežev v Veliki čitalnici smo zamenjali tudi članske izkaznice. Bistvena novost je, da smo prešli z vračljivih na lastniške in personalizirane izkaznice. Izkaznice tako prehajajo v vašo trajno last.

 

Takojšnja zamenjava je potrebna za vse člane, ki želite v čitalnice. Ostali, ki si samo izposojajte gradivo, lahko staro izkaznico zamenjate ob poteku članstva.

Novost je tudi, da smo omogočili tudi vpis za 1 (tekoči) dan in se tako približali uporabnikom, ki potrebujejo naše gradivo samo enkrat. Dnevno podaljšanje ni možno. Podaljšanje je možno le za 3 ali 12 mesecev.

Ukinili smo začasne izkaznice s pologom varščine. Tako je za pozabljene, izgubljene, uničene ali drugače odtujene izkaznice možen le nakup nove. Cena izkaznice je razvidna iz cenika .


petek, 31.7.2015
OBVESTILO O DOSTOPNOSTI GRADIVA

Od 29. 7. do 30. 8. 2015 v skladišču potekajo obnovitvena dela, zato gradivo s signaturami 483000-519999, II 473000-II 474999 in 480000-II 480999 ni na voljo za izposojo.

Hvala za razumevanje!


petek, 3.7.201515
TURISTIČNI OGLEDI

Med poletno odprtostjo bo NUK vsak dan razen ob sredah odprt za brezplačne turistične oglede, in sicer po naslednjem urniku:

 • ponedeljek, torek, četrtek, petek, sobota 14.30–18.00;

 • nedelja, praznik 10.00–18.00.

Za ogled bo odprta Velika čitalnica, razstava Ko mrtvi žive uče – anatomija skozi čas (Razstavna dvorana), razstava Alojz Orel: slovenski fotograf iz Pulja (Plečnikov hodnik) in avla pred čitalnico, kjer si lahko ogledate priložnostno razstavo z gradivi iz zgodovine Narodne in univerzitetne knjižnice ter izborom dokumentov iz zapuščine dr. Jožeta Plečnika, ki nam jo je podaril umetnostni zgodovinar dr. Lojze Gostiša.

Vabljeni k obisku!


petek, 3.7.2015
INFORMACIJE O DELOVANJU GLASBENE ZBIRKE V ČASU OBNOVITVENIH DEL

Zaradi obnovitvenih del bo čitalnica Glasbene zbirke za uporabnike zaprta od 6. 7. do 21. 8. 2015.

Gradivo za čitalniško izposojo bo po predhodnem naročilu dostopno v čitalnici Rokopisne zbirke ali v Veliki čitalnici. Nedostopne bodo zbirke zbranih del svetovnih skladateljev, muzikalije svetovne glasbe in knjige iz priročne knjižnice.

Podrobnejše informacije in naročanje gradiva:

 • elektronska pošta: glasbena-zbirka@nuk.uni-lj.si

 • telefon: (01) 2001 236, (01) 2001 214 (Glasbena zbirka),
                 (01) 2001 143 (Vpis in izposoja na dom)

 • osebno: pritličje, soba 4 (Vpis in izposoja na dom)


četrtek, 18.6.2015
OGLED ZBIRKE ROKOPISOV ANTONA MAVRETIČA

Pred dvema letoma nam je dr. Anton Mavretič predal v hrambo več kot 300 kg originalnih zapiskov, raziskav, predavanj svoje več kot štiridesetletne kariere. V petek, 19. junija, ob 16. uri vas vabimo v NUK na ogled originalnih razvojnih map vesoljskih projektov Voyager, Explorer ter drugih. Rokopise bo predstavil mag. Marijan Rupert, pridružil pa se nam bo tudi dr. Anton Mavretič.

Vabljeni!


torek, 5.5.2015
SEMINAR O PRAKTIČNIH VIDIKIH OBJAVLJANJA V ODPRTEM DOSTOPU

Narodna in univerzitetna knjižnica, Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani in Univerzitetna knjižnica Maribor organiziramo brezplačen seminar za raziskovalce in knjižničarje.

Na seminarju se boste seznanili s pomenom odprtega dostopa v znanosti ter pridobili temeljne informacije o objavljanju znanstvenih del in raziskovalnih podatkov v odprtem dostopu na področju humanistike in družboslovja. Predstavljeni bodo različni modeli licenciranja v odprtem dostopu, značilnosti odprtih monografij ter način objave članka oziroma monografije v odprtem dostopu. Izpostavljena bo tudi vloga knjižničarjev na področju odprte znanosti ter izzivi, s katerimi se srečujejo v okolju odprtega objavljanja. Kot predavatelje smo povabili uveljavljene domače in tuje strokovnjake s področja odprtega dostopa.

Del seminarja bo potekal preko videokonference in v angleškem jeziku. Seminar bo potekal 20. maja 2015 v predavalnici Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Masarykova cesta 16, med 9.00 in 16.00 uro. Seminar je brezplačen. Več informacij najdete v pripeti brošuri, prijavnico pa TUKAJ.


petek, 24.4.2015
NOVA ZBIRKA NA MREŽNIKU

Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani je ponovno omogočila dostop do zbirke TEMA® Technology and Management. V tej izvrstni zbirki boste našli veliko bibliografskih zapisov z izvlečki iz mednarodne in nemške znanstvene in strokovne literature.TEMA®  s svojimi podzbirkami med drugimi pokriva področja tehnike, inovacij, strojništva, elektrotehnike, IT, materialov in menedžmenta; od leta 1968 dalje. Vir omogoča iskanje tako v angleškem kot nemškem jeziku.

TEMA®  je dostopna na lokacijah Univerze v Ljubljani, CTK in NUK ter z oddaljenim dostopom za študente in osebje UL, ki so člani knjižnic UL, CTK in NUK. Več informacij o zbirki najdete na Mrežniku.


četrtek, 23.4.2015
IZ ZAPUŠČINE ARHITEKTA JOŽETA PLEČNIKA
Rokopisna zbirka Narodne in univerzitetne knjižnice je prejela dragoceno darilo – del zapuščine našega največjega arhitekta Jožeta Plečnika. Gradivo je NUK podaril dr. Lojze Gostiša, ki je Plečnika osebno dobro poznal in ga večkrat fotografiral. Dolga leta je zbiral gradivo o njem in poskušal dokumentirati njegovo življenje. Dar obsega natančne sezname, prepise pisem družini in nečaku Karlu Matkoviču, nekaj originalnih načrtov in korespondenc, predvsem pa obsežen fotografski arhiv Plečnikovih del.


sreda, 22.4.2015
DELOVNI ČAS MED PRAZNIKI IN VEČERNI ŠTUDIJ V NUK

Uporabnike obveščamo, da bo knjižnica med prvomajskimi prazniki obratovala po naslednjem urniku:

 • ponedeljek (27.4.) − ZAPRTO

 • torek, sreda in četrtek (28.-30.4.) − redni delovni čas

 • petek (1.5.) − ZAPRTO

 • sobota (2.5.) − ZAPRTO

Od 4. maja do 24. junija pa bodo čitalniški prostori NUK ponovno odprti tudi v večernih urah. V tem času bodo uporabnikom med 20.00 in 22.00 na voljo: študijski prostori (196 sedežev v Veliki čitalnici in prostoru za skupinsko učenje), Plečnikov hodnik, garderoba ter Kavarna NUK.

Vljudno vabljeni!


petek, 17.4.2015
NOČ KNJIGE V NUK

Tudi v Narodni in univerzitetni knjižnici bo v četrtek, 23. aprila 2015, potekala Noč knjige. Noč knjige je mednarodni dogodek, ki podpira in slavi knjigo in branje kot temeljne gradnike zdrave družbe, nagovarja vse generacije bralcev in spodbuja dvig bralne kulture, domišljije in znanja v družbi. Celoten program s seznamom vseh prireditev si lahko ogledate na spletni strani www.nocknjige.si.

V NUK bodo na ta večer potekali naslednji dogodki: 

 • 18.00 Slovesno odprtje Noči knjige

 • 18.30 Večer z Evaldom Flisarjem

 • 21.00 Nočni ogled NUK z druge perspektive in z baterijami (prijave na samo.kristan@nuk.uni-lj.si)

 • 21.30 Noč rokopisnega dialoga (s skupino Akami)

Vabljeni!


torek, 7.4.2015
PREDSTAVITEV PROJEKTA NOČ KNJIGE

Noč knjige 2015 bo pri nas ob podpori Unesca letos drugič zaporedoma zaživela ob mednarodnem dnevu knjige 23. aprila. Noč knjige je mednarodni dogodek, ki podpira in slavi knjigo in branje kot temeljne gradnike zdrave družbe, nagovarja vse generacije bralcev in spodbuja dvig bralne kulture, domišljije in znanja v družbi. Na ta dan bodo knjigarne, knjižnice, kavarne, šole, podjetja, javna prizorišča in ostali knjigi naklonjeni prostori po Sloveniji od 18. ure do enih ponoči postali samostojni prireditelji literarnih branj in pogovorov, srečanj z avtorji in podpisovanj knjig, delavnic, omizij v povezavi z branjem in knjigo. Lani je v Sloveniji Noč knjige 2014 doživela nenadejano podporo in odmevnost – več kot 350 knjižnih prireditev je potekalo v 79 krajih po Sloveniji in zamejstvu. Letos se nadejamo 400 prireditev, ki bodo v branju povezale 100.000 ljudi.

Projekt Noč knjige 2015 bomo predstavili na tiskovni konferenci, ki bo potekala v sredo, 8. aprila 2015 ob 12. uri,v čitalnici Rokopisne zbirke Narodne in univerzitetne knjižnice na Turjaški ulici 1 v Ljubljani.

V okviru novinarske konference bodo o projektu v Sloveniji in na Hrvaškem ter o položaju knjige na splošno spregovorili:

 • predsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina,

 • pobudnik projekta Noć knjige na Hrvaškem Združenja založnikov in knjigarnarjev Hrvaške Mišo Nejašmić (predvidoma),

 • predstavnica Združenja slovenskih splošnih knjižnic in direktorica Matične knjižnice Kamnik mag. Breda Podbrežnik Vukmir,

 • pobudnica projekta Noč branja in profesorica na Šolskem centru Slovenske Konjice-Zreče Marjana Cenc Weiss,

 • generalna sekretarka Slovenske komisije za UNESCO Marjutka Hafner,

 • pobudnik projekta Noč knjige v Sloveniji Rok Zavrtanik.

Več projektu Noč knjige 2015 si lahko preberete na spletni strani: www.nocknjige.si.
Vljudno vabljeni!


četrtek, 2.4.2015
SMERNICE LICENCIRANJA COSEC

Smernice licenciranja COSEC – pripomoček za lažje upravljanje digitalnih vsebin prinašajo izvleček določil vzorčne licenčne pogodbe med konzorcijem in ponudnikom plačljivih digitalnih vsebin. Njihovo uresničevanje zagotavlja sodobno in napredno raziskovalno in znanstveno delo. Ostale prednosti:

 • Demistifikacija zapletenih pogodb s ponudniki digitalnih vsebin.

 • Standardizirana in konsistentna določila o pogojih uporabe e-virov.

 • Mednarodni znak kakovosti upravljanja digitalnih vsebin.

 • Prihranek denarja in časa članic konzorcija COSEC.

Več o Smernicah licenciranja COSEC lahko preberete v dokumentu Licenciranje znanstvenih in strokovnih digitalnih vsebin.


sreda, 4.3.2015
OB DVAJSETLETNICI POKOLA V SREBRENICI

Do 17. marca bo v avli pred čitalnico na ogled Cvet Srebrenice. Enajst belih cvetov z zelenim krogom v sredini je simbol mesta, kjer je bilo julija 1995 pobitih 8.372 nedolžnih žrtev. Cvet, ki bo skupaj z vpisno knjigo v naslednjih mesecih potoval po celi Sloveniji, deluje kot opomin, da se zgodovina kaj hitro lahko ponovi.

Vabimo vas, da z vpisom v knjigo zabeležite vaše sporočilo preživelim v vojni.


sreda, 11.2.2015
DOSTOP DO VSEH REVIJ ZALOŽNIKA TAYLOR & FRANCIS

Z veseljem vas obveščamo, da je za študente in zaposlene Univerze v Ljubljani, CTK in NUK sedaj na voljo skoraj 1.900 revij založnika Taylor & Francis. Revije so večinoma dostopne od leta 1997. Pokrivajo pa številna znanstvena in strokovna področja humanističnih in družboslovnih ved, naravoslovnih ved ter tehnike in tehnologije.Več...


torek, 10.2.2015
VABILO NA SEMINAR ZA NEFORMALNE ZALOŽNIKE

Vabimo vas na brezplačni seminar za neformalne založnike, ki bo v sredo, 25. marca, med 9. in 13. uro v prostorih Narodne in univerzitetne knjižnice na Leskoškovi 12 v Ljubljani. Seminar je namenjen predvsem začetnikom v založniški dejavnosti oziroma vsem tistim, ki občasno izdajajo publikacije. Kotizacije ni.

Prijave sprejemamo na e-naslov: pavla.meglic@nuk.uni-lj.si.

Podrobneje o seminarju si lahko preberete tukaj. Za dodatna pojasnila smo na voljo na: 01 586 13 07.

Vabljeni!


torek, 2.2.2015
IUS-INFO PONOVNO NA VOLJO

IUS-Info je sedaj za člane naše knjižnice na voljo še z bogatejšimi vsebinami (komentarji izbranih zakonov, vzorci pogodb, diplomska in magistrska dela s področja prava). Dostopen je tako z lokacij NUK kot tudi preko oddaljenega dostopa.


četrtek, 29.1.2015
KULTURNI PRAZNIK S SVETLANO MAKAROVIČ

V počastitev kulturnega praznika bomo prihodnjo soboto, 7. februarja ob 20.00, v Veliki čitalnici NUK gostili Svetlano Makarovič,ki bo skupaj s Simboličnim orkestrom v zasedbi Bojan Cvetrežnik, Klemen Bračko in Barja Drnovšek premierno izvedla predstavo Mesečinska struna.Vstop na enourno predstavo bo zaradi izrednega zanimanja možen le z brezplačno vstopnico, ki jo lahko prevzamete v naši recepciji od četrtka, 29. januarja, od 12.00 naprej.Ker je število vstopnic omejeno, lahkoposameznik prevzame največ 4 vstopnice..

Lepo vabljeni!


četrtek, 15.1.2015
VABILO NA SEMINAR ZA NEFORMALNE ZALOŽNIKE

Vabimo vas na brezplačni seminar za neformalne založnike, ki bo v sredo, 12. marca, ob 9. uri v prostorih Narodne in univerzitetne knjižnice na Leskoškovi 12 v Ljubljani. Seminar je namenjen predvsem začetnikom v založniški dejavnosti oziroma vsem tistim, ki občasno izdajajo publikacije. Kotizacije ni.

Prijave sprejemamo do 22. januarja 2015 na e-naslov: pavla.meglic@nuk.uni-lj.si.

Podrobneje o seminarju si lahko preberete tukaj. Za dodatna pojasnila smo na voljo na: 01 586 13 07.

Vabljeni!


sreda, 14.1.2015
TESTNI DOSTOP DO ROUTLEDGE HANDBOOKS ONLINE

Routledge Handbooks Online je zbirka e-priročnikov, ki služi za iskanje vsebin z različnih področij. Obseg tem je vezan na pregled klasičnih in sodobnih raziskovalnih trendov v družboslovju in humanistiki. Na voljo je več kot 15.000 s povzetki opremljenih poglavij iz več kot 300 različnih zvezkov priročnikov. Gradiva je mogoče prebirati v različnih formatih (html, pdf), brez digitalne zaščite (drm); omogočeno je tudi označevanje, dodajanje opomb, prenašanje in tisk besedil.

Testni dostop do zbirke je omogočen do 12. marca 2015. Vse pripombe in mnenja lahko pošljete na naslovCIS@nuk.uni-lj.si.


petek, 9.1.2015
PODELITEV NAGRADE esAsi ZA NAJBOLJŠI SLOVENSKI PREVOD IZ ŠPANŠČINE

Skupaj z Veleposlaništvom Španije vas vljudno vabimo na podelitev nagrade esAsi za najboljši slovenski prevod iz španščine, ki jo letos že četrto leto podeljuje Veleposlaništvo španije. Njen namen je slovenskim bralcem približati leposlovje v španščini ter nagraditi pogosto prezrto delo prevajalca.

Podelitev nagrade v višini 3.000 evrov bo potekala v ponedeljek, 12. januarja 2015, ob 18. uri v čitalnici Rokopisne zbirke NUK. Izbirno komisijo pod vodstvom Borisa A. Novaka, pisatelja, pesnika, prevajalca in profesorja, so sestavljali Andrej Rot, novinar, Pablo Juan Fajdiga, prevajalec, Marjeta Drobnič, prevajalka in predstavnica Društva slovenskih pisateljev in Urša Geršak, prevajalka in predstavnica Oddelka za romanske jezike in književnosti na Filozofski fakulteti UL. Za nagrado sepoteguje enajst odličnih prevodov del španskih in južnoameriških avtorjev, ki so v Sloveniji izšli med leti 2006 in 2014.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 22.12.2014
VEČERNI ŠTUDIJ V NUK

Od 5. januarja do 13. februarja 2014 bodo čitalniški prostori NUK ponovno odprti tudi v večernih urah. V tem času bodo uporabnikom med 20.00 in 22.00 na voljo: študijski prostori (196 sedežev v Veliki čitalnici in prostoru za skupinsko učenje), Plečnikov hodnik, garderoba ter Kavarna NUK.

Vljudno vabljeni!

ponedeljek, 16.11.2015
POSVET OB 10. OBLETNICI DIGITALNE KNJIŽNICE SLOVENIJE

Posvet ob 10. obletnici Digitalne knjižnice Slovenije (www.dLib.si) z naslovom Kultura in znanost v digitalni dobi bo potekal 2. decembra 2015 v Mestnem muzeju, Ljubljana. 

Ideja Digitalne knjižnice Slovenije je dostopnost in ohranjanje kulturne dediščine tudi za prihodnje rodove. Digitalne kopije daljšajo življenje originalnemu gradivu in s tem tudi slovenski kulturi nasploh. Vse več je tudi izvorno digitalnega gradiva, ki spreminja dinamiko založniškega trga in zahteva večje, močnejše ter hitrejše spletne platforme. Po desetih letih delovanja spletnega portala Digitalne knjižnice Slovenije je čas, da retrospektivno razmislimo o dosežkih in se zazremo v prihodnost. Tuji in domači strokovnjaki z različnih polj delovanja bodo kritiško presejali današnje in prihajajoče trende tehnološkega razvoja v kulturi. Razmislek bo naše vodilo pri nadgradnji vaše uporabniške izkušnje v prihodnosti.


petek, 13.11.2015
POLJUB Z JEZIKOM - NOVINARSKA KONFERENCA

Vljudno vabljeni na novinarsko konferenco, na kateri bomo podrobno predstavili razstavo Poljub z jezikom: slovnice in slovarji slovenskega jezika od začetkov do danes.Predstavitev bo potekala v sredo, 18. novembra 2015, ob 11.00 v Razstavni dvorani NUK (v I. nadstropju).

Pripravili smo vam odgovore na naslednja vprašanja:

 • zakaj smo se odločili za prvi celoviti prikaz zakladnice opisov slovenščine, tj. za prek 150 slovnic in slovarjev od srednjega veka naprej;

 • zakaj slovnično in slovaropisno delo že od nekdaj vznemirja raziskovalce;

 • kako nastajajo razstave v Narodni in univerzitetni knjižnici;

 • koliko gradiva, ki bo na ogled v naslednjih dveh mesecih, hrani Narodna in univerzitetna knjižnica;

 • slovnični in slovarski priročniki - knjižni in/ali elektronski in spletni?

 • funkcionalnost ali nefunkcionalnost jezikovnih priročnikov? Povabilo na polemično okroglo mizo Slovenščina danes (in jutri) norma, raba, infrastruktura, ki bo dregnila v teoretske in metodološke slovnične ter slovaropisne tokove na Slovenskem (okroglo mizo pripravljamo v Veliki čitalnici NUK na dan odprtja razstave ob 17. uri);

 • odgovorili vam bomo tudi na vsa druga vprašanja, ki vas bodo zanimala.

Na novinarski konferenci bodo sodelovali:

 • mag. Marijan Rupert, vodjo Rokopisne zbirke in zbirke redkih tiskov NUK,

 • dr. Kozma Ahačič, avtor razstave (Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU),

 • dr. Mojca Smolej, avtorica razstave (oddelek za slovenistiko, Filozofska fakulteta UL).


ponedeljek, 26.10.2015
ANKETA O UPORABI ELEKTRONSKIH VIROV IN STORITEV NUK

NUK omogoča uporabo številnih elektronskih informacijskih virov in storitev. Ker želimo izvedeti, v kolikšni meri jih že uporabljate in kako ste zadovoljni z njimi, vas vljudno vabimo k sodelovanju v anketi. Vabljeni tudi tisti, ki naše knjižnice še niste obiskali oziroma njenih storitev še niste uporabljali, saj nas zanima Vaše splošno mnenje o elektronskih virih in storitvah ter njihovi uporabi.

Spletni vprašalnik bo dostopen od 26. oktobra do 15. novembra 2015 na povezavi: https://www.1ka.si/a/73689 


sreda, 15.10.2015
NOVINARSKA KONFERENCA OB PREDAJI ZAPUŠČINE DR. JOŽETA TOPORIŠIČA

Na novinarski konferenci, ki bo potekala v ponedeljek, 19. oktobra 2015, ob 12. uri v čitalnici Zbirke rokopisov, redkih in starih tiskov NUK, bo predstavljena zapuščina najbolj znanega slovenskega jezikoslovca dr. Jožeta Toporišiča, ki jo bo akademikova družina predala Narodni in univerzitetni knjižnici.

Dr. Jožetu Toporišiču, osrednji osebnosti jezikoslovne slovenistike, avtorju Slovenske slovnice in soavtorju SSKJ-ja in Slovenskega pravopisa, avtorju več kot dva tisoč prispevkov iz jezikoslovja in stilistike ter neizprosnemu borcu za ohranjanje slovenskega knjižnega jezika, je posvečeno tudi »Toporišičevo leto« (11. 10. 2015–11. 10. 2016), ki se je začelo s preimenovanjem OŠ Dobova v Osnovno šolo Jožeta Toporišiča Dobova.

Sodelovali bodo:

 • Martina Rozman Salobir, ravnateljica NUK;

 • mag. Marijan Rupert, vodja Rokopisne zbirke in zbirke redkih tiskov NUK, ki bo spregovoril o prevzemu Toporišičeve zapuščine in nakazal smernice velike pregledne razstave Slovenske slovnice in slovarji, ki jo bomo v NUK z mednarodnim slovenističnim simpozijem svečano odprli 19. novembra 2015;

 • dr. Tomaž Toporišič, akademikov sin, ki bo predstavil jezikoslovčevo zapuščino;

 • mag. Tea Bemkoč, direktorica Knjižnice Brežice in predstavnica Programskega odbora Toporišičevo leto, ki bo predstavila projekt Toporišičevo leto in glavne smernice skupnega delovanja NUK in splošnih knjižnic;

 • red. prof. dr. Irena Orel, Oddelek za slovenistiko FF UL, ki bo osvetlila Toporišičevo vlogo pri slovenskem jezikoslovju.


torek, 22.9.2015
SEMINAR ZA NEFORMALNE ZALOŽNIKE

Vabimo vas na brezplačni seminar za neformalne založnike, ki bo v sredo, 7. oktobra 2015, med 9. in 13. uro v prostorih Narodne in univerzitetne knjižnice na Leskoškovi 12 v Ljubljani. Seminar je namenjen predvsem začetnikom v založniški dejavnosti oziroma vsem tistim, ki občasno izdajajo publikacije. Kotizacije ni.

Prijave sprejemamo na e-naslov: pavla.meglic@nuk.uni-lj.si. Za dodatna pojasnila smo na voljo na: 01 586 13 07.


sreda, 9.9.2015
ODPRTI DOSTOP IN LICENCIRANJE V VISOKOŠOLSKIH IN SPECIALNIH KNJIŽNICAH

Narodna in univerzitetna knjižnica, Centralna tehniška knjižnica UL in Univerzitetna knjižnica Maribor organiziramo konferenco Odprti dostop in licenciranje v visokošolskih in specialnih knjižnicah: Načela in vidiki dobrih praks. Enodnevno strokovno srečanje bo obravnavalo dve pomembni tematiki: politike odprtega dostopa in sodobna načela nabave in upravljanja elektronskih informacijskih virov.Konferenca bo potekala 1. oktobra 2015 med 9. in 18. uro v prostorih Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije (Masarykova 16, Ljubljana). Udeležba je brezplačna, zaradi omejenega števila sedežev pa je potrebna predhodna prijava.Več o programu in konferenci najdete tukaj.

Vabljeni!


četrtek, 4.9.2015
DAR CIRILA GALETA

Strip je že dolgo zelo pomemben del kulturnega izročila. Slovenija pri tem ni izjema, saj imamo tudi v tem žanru pomembne ustvarjalce. Zelo smo veseli, da je v našo rokopisno zbirko prvič prišlo tudi tovrstno gradivo. Ciril Gale, avtor stripovskih tekstov in raziskovalec stripovske kulture, nam je pred kratkim podaril izvirne risbe oz. predloge za strip Potepuh, ki ga je ustvaril v sodelovanju z ilustratorjem Janezom Peterneljem. Za dar se mu najlepše zahvaljujemo!


sreda, 12.8.2015
VEČERNI ŠTUDIJ V NUK

Od 17. avgusta do 18. septembra 2015 bodo čitalniški prostori NUK ponovno odprti tudi v večernih urah. V tem času bodo uporabnikom med 20.00 in 22.00 na voljo: študijski prostori (196 sedežev v Veliki čitalnici in prostoru za skupinsko učenje), Plečnikov hodnik, garderoba ter Kavarna NUK.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 10.8.2015
NOVE ČLANSKE IZKAZNICE

Sočasno z zamenjavo sistema kontrole pristopa in rezervacije sedežev v Veliki čitalnici smo zamenjali tudi članske izkaznice. Bistvena novost je, da smo prešli z vračljivih na lastniške in personalizirane izkaznice. Izkaznice tako prehajajo v vašo trajno last.

 

Takojšnja zamenjava je potrebna za vse člane, ki želite v čitalnice. Ostali, ki si samo izposojajte gradivo, lahko staro izkaznico zamenjate ob poteku članstva.

Novost je tudi, da smo omogočili tudi vpis za 1 (tekoči) dan in se tako približali uporabnikom, ki potrebujejo naše gradivo samo enkrat. Dnevno podaljšanje ni možno. Podaljšanje je možno le za 3 ali 12 mesecev.

Ukinili smo začasne izkaznice s pologom varščine. Tako je za pozabljene, izgubljene, uničene ali drugače odtujene izkaznice možen le nakup nove. Cena izkaznice je razvidna iz cenika .


petek, 31.7.2015
OBVESTILO O DOSTOPNOSTI GRADIVA

Od 29. 7. do 30. 8. 2015 v skladišču potekajo obnovitvena dela, zato gradivo s signaturami 483000-519999, II 473000-II 474999 in 480000-II 480999 ni na voljo za izposojo.

Hvala za razumevanje!


petek, 3.7.201515
TURISTIČNI OGLEDI

Med poletno odprtostjo bo NUK vsak dan razen ob sredah odprt za brezplačne turistične oglede, in sicer po naslednjem urniku:

 • ponedeljek, torek, četrtek, petek, sobota 14.30–18.00;

 • nedelja, praznik 10.00–18.00.

Za ogled bo odprta Velika čitalnica, razstava Ko mrtvi žive uče – anatomija skozi čas (Razstavna dvorana), razstava Alojz Orel: slovenski fotograf iz Pulja (Plečnikov hodnik) in avla pred čitalnico, kjer si lahko ogledate priložnostno razstavo z gradivi iz zgodovine Narodne in univerzitetne knjižnice ter izborom dokumentov iz zapuščine dr. Jožeta Plečnika, ki nam jo je podaril umetnostni zgodovinar dr. Lojze Gostiša.

Vabljeni k obisku!


petek, 3.7.2015
INFORMACIJE O DELOVANJU GLASBENE ZBIRKE V ČASU OBNOVITVENIH DEL

Zaradi obnovitvenih del bo čitalnica Glasbene zbirke za uporabnike zaprta od 6. 7. do 21. 8. 2015.

Gradivo za čitalniško izposojo bo po predhodnem naročilu dostopno v čitalnici Rokopisne zbirke ali v Veliki čitalnici. Nedostopne bodo zbirke zbranih del svetovnih skladateljev, muzikalije svetovne glasbe in knjige iz priročne knjižnice.

Podrobnejše informacije in naročanje gradiva:

 • elektronska pošta: glasbena-zbirka@nuk.uni-lj.si

 • telefon: (01) 2001 236, (01) 2001 214 (Glasbena zbirka),
                 (01) 2001 143 (Vpis in izposoja na dom)

 • osebno: pritličje, soba 4 (Vpis in izposoja na dom)


četrtek, 18.6.2015
OGLED ZBIRKE ROKOPISOV ANTONA MAVRETIČA

Pred dvema letoma nam je dr. Anton Mavretič predal v hrambo več kot 300 kg originalnih zapiskov, raziskav, predavanj svoje več kot štiridesetletne kariere. V petek, 19. junija, ob 16. uri vas vabimo v NUK na ogled originalnih razvojnih map vesoljskih projektov Voyager, Explorer ter drugih. Rokopise bo predstavil mag. Marijan Rupert, pridružil pa se nam bo tudi dr. Anton Mavretič.

Vabljeni!


torek, 5.5.2015
SEMINAR O PRAKTIČNIH VIDIKIH OBJAVLJANJA V ODPRTEM DOSTOPU

Narodna in univerzitetna knjižnica, Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani in Univerzitetna knjižnica Maribor organiziramo brezplačen seminar za raziskovalce in knjižničarje.

Na seminarju se boste seznanili s pomenom odprtega dostopa v znanosti ter pridobili temeljne informacije o objavljanju znanstvenih del in raziskovalnih podatkov v odprtem dostopu na področju humanistike in družboslovja. Predstavljeni bodo različni modeli licenciranja v odprtem dostopu, značilnosti odprtih monografij ter način objave članka oziroma monografije v odprtem dostopu. Izpostavljena bo tudi vloga knjižničarjev na področju odprte znanosti ter izzivi, s katerimi se srečujejo v okolju odprtega objavljanja. Kot predavatelje smo povabili uveljavljene domače in tuje strokovnjake s področja odprtega dostopa.

Del seminarja bo potekal preko videokonference in v angleškem jeziku. Seminar bo potekal 20. maja 2015 v predavalnici Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Masarykova cesta 16, med 9.00 in 16.00 uro. Seminar je brezplačen. Več informacij najdete v pripeti brošuri, prijavnico pa TUKAJ.


petek, 24.4.2015
NOVA ZBIRKA NA MREŽNIKU

Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani je ponovno omogočila dostop do zbirke TEMA® Technology and Management. V tej izvrstni zbirki boste našli veliko bibliografskih zapisov z izvlečki iz mednarodne in nemške znanstvene in strokovne literature.TEMA®  s svojimi podzbirkami med drugimi pokriva področja tehnike, inovacij, strojništva, elektrotehnike, IT, materialov in menedžmenta; od leta 1968 dalje. Vir omogoča iskanje tako v angleškem kot nemškem jeziku.

TEMA®  je dostopna na lokacijah Univerze v Ljubljani, CTK in NUK ter z oddaljenim dostopom za študente in osebje UL, ki so člani knjižnic UL, CTK in NUK. Več informacij o zbirki najdete na Mrežniku.


četrtek, 23.4.2015
IZ ZAPUŠČINE ARHITEKTA JOŽETA PLEČNIKA
Rokopisna zbirka Narodne in univerzitetne knjižnice je prejela dragoceno darilo – del zapuščine našega največjega arhitekta Jožeta Plečnika. Gradivo je NUK podaril dr. Lojze Gostiša, ki je Plečnika osebno dobro poznal in ga večkrat fotografiral. Dolga leta je zbiral gradivo o njem in poskušal dokumentirati njegovo življenje. Dar obsega natančne sezname, prepise pisem družini in nečaku Karlu Matkoviču, nekaj originalnih načrtov in korespondenc, predvsem pa obsežen fotografski arhiv Plečnikovih del.


sreda, 22.4.2015
DELOVNI ČAS MED PRAZNIKI IN VEČERNI ŠTUDIJ V NUK

Uporabnike obveščamo, da bo knjižnica med prvomajskimi prazniki obratovala po naslednjem urniku:

 • ponedeljek (27.4.) − ZAPRTO

 • torek, sreda in četrtek (28.-30.4.) − redni delovni čas

 • petek (1.5.) − ZAPRTO

 • sobota (2.5.) − ZAPRTO

Od 4. maja do 24. junija pa bodo čitalniški prostori NUK ponovno odprti tudi v večernih urah. V tem času bodo uporabnikom med 20.00 in 22.00 na voljo: študijski prostori (196 sedežev v Veliki čitalnici in prostoru za skupinsko učenje), Plečnikov hodnik, garderoba ter Kavarna NUK.

Vljudno vabljeni!


petek, 17.4.2015
NOČ KNJIGE V NUK

Tudi v Narodni in univerzitetni knjižnici bo v četrtek, 23. aprila 2015, potekala Noč knjige. Noč knjige je mednarodni dogodek, ki podpira in slavi knjigo in branje kot temeljne gradnike zdrave družbe, nagovarja vse generacije bralcev in spodbuja dvig bralne kulture, domišljije in znanja v družbi. Celoten program s seznamom vseh prireditev si lahko ogledate na spletni strani www.nocknjige.si.

V NUK bodo na ta večer potekali naslednji dogodki: 

 • 18.00 Slovesno odprtje Noči knjige

 • 18.30 Večer z Evaldom Flisarjem

 • 21.00 Nočni ogled NUK z druge perspektive in z baterijami (prijave na samo.kristan@nuk.uni-lj.si)

 • 21.30 Noč rokopisnega dialoga (s skupino Akami)

Vabljeni!


torek, 7.4.2015
PREDSTAVITEV PROJEKTA NOČ KNJIGE

Noč knjige 2015 bo pri nas ob podpori Unesca letos drugič zaporedoma zaživela ob mednarodnem dnevu knjige 23. aprila. Noč knjige je mednarodni dogodek, ki podpira in slavi knjigo in branje kot temeljne gradnike zdrave družbe, nagovarja vse generacije bralcev in spodbuja dvig bralne kulture, domišljije in znanja v družbi. Na ta dan bodo knjigarne, knjižnice, kavarne, šole, podjetja, javna prizorišča in ostali knjigi naklonjeni prostori po Sloveniji od 18. ure do enih ponoči postali samostojni prireditelji literarnih branj in pogovorov, srečanj z avtorji in podpisovanj knjig, delavnic, omizij v povezavi z branjem in knjigo. Lani je v Sloveniji Noč knjige 2014 doživela nenadejano podporo in odmevnost – več kot 350 knjižnih prireditev je potekalo v 79 krajih po Sloveniji in zamejstvu. Letos se nadejamo 400 prireditev, ki bodo v branju povezale 100.000 ljudi.

Projekt Noč knjige 2015 bomo predstavili na tiskovni konferenci, ki bo potekala v sredo, 8. aprila 2015 ob 12. uri,v čitalnici Rokopisne zbirke Narodne in univerzitetne knjižnice na Turjaški ulici 1 v Ljubljani.

V okviru novinarske konference bodo o projektu v Sloveniji in na Hrvaškem ter o položaju knjige na splošno spregovorili:

 • predsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina,

 • pobudnik projekta Noć knjige na Hrvaškem Združenja založnikov in knjigarnarjev Hrvaške Mišo Nejašmić (predvidoma),

 • predstavnica Združenja slovenskih splošnih knjižnic in direktorica Matične knjižnice Kamnik mag. Breda Podbrežnik Vukmir,

 • pobudnica projekta Noč branja in profesorica na Šolskem centru Slovenske Konjice-Zreče Marjana Cenc Weiss,

 • generalna sekretarka Slovenske komisije za UNESCO Marjutka Hafner,

 • pobudnik projekta Noč knjige v Sloveniji Rok Zavrtanik.

Več projektu Noč knjige 2015 si lahko preberete na spletni strani: www.nocknjige.si.
Vljudno vabljeni!


četrtek, 2.4.2015
SMERNICE LICENCIRANJA COSEC

Smernice licenciranja COSEC – pripomoček za lažje upravljanje digitalnih vsebin prinašajo izvleček določil vzorčne licenčne pogodbe med konzorcijem in ponudnikom plačljivih digitalnih vsebin. Njihovo uresničevanje zagotavlja sodobno in napredno raziskovalno in znanstveno delo. Ostale prednosti:

 • Demistifikacija zapletenih pogodb s ponudniki digitalnih vsebin.

 • Standardizirana in konsistentna določila o pogojih uporabe e-virov.

 • Mednarodni znak kakovosti upravljanja digitalnih vsebin.

 • Prihranek denarja in časa članic konzorcija COSEC.

Več o Smernicah licenciranja COSEC lahko preberete v dokumentu Licenciranje znanstvenih in strokovnih digitalnih vsebin.


sreda, 4.3.2015
OB DVAJSETLETNICI POKOLA V SREBRENICI

Do 17. marca bo v avli pred čitalnico na ogled Cvet Srebrenice. Enajst belih cvetov z zelenim krogom v sredini je simbol mesta, kjer je bilo julija 1995 pobitih 8.372 nedolžnih žrtev. Cvet, ki bo skupaj z vpisno knjigo v naslednjih mesecih potoval po celi Sloveniji, deluje kot opomin, da se zgodovina kaj hitro lahko ponovi.

Vabimo vas, da z vpisom v knjigo zabeležite vaše sporočilo preživelim v vojni.


sreda, 11.2.2015
DOSTOP DO VSEH REVIJ ZALOŽNIKA TAYLOR & FRANCIS

Z veseljem vas obveščamo, da je za študente in zaposlene Univerze v Ljubljani, CTK in NUK sedaj na voljo skoraj 1.900 revij založnika Taylor & Francis. Revije so večinoma dostopne od leta 1997. Pokrivajo pa številna znanstvena in strokovna področja humanističnih in družboslovnih ved, naravoslovnih ved ter tehnike in tehnologije.Več...


torek, 10.2.2015
VABILO NA SEMINAR ZA NEFORMALNE ZALOŽNIKE

Vabimo vas na brezplačni seminar za neformalne založnike, ki bo v sredo, 25. marca, med 9. in 13. uro v prostorih Narodne in univerzitetne knjižnice na Leskoškovi 12 v Ljubljani. Seminar je namenjen predvsem začetnikom v založniški dejavnosti oziroma vsem tistim, ki občasno izdajajo publikacije. Kotizacije ni.

Prijave sprejemamo na e-naslov: pavla.meglic@nuk.uni-lj.si.

Podrobneje o seminarju si lahko preberete tukaj. Za dodatna pojasnila smo na voljo na: 01 586 13 07.

Vabljeni!


torek, 2.2.2015
IUS-INFO PONOVNO NA VOLJO

IUS-Info je sedaj za člane naše knjižnice na voljo še z bogatejšimi vsebinami (komentarji izbranih zakonov, vzorci pogodb, diplomska in magistrska dela s področja prava). Dostopen je tako z lokacij NUK kot tudi preko oddaljenega dostopa.


četrtek, 29.1.2015
KULTURNI PRAZNIK S SVETLANO MAKAROVIČ

V počastitev kulturnega praznika bomo prihodnjo soboto, 7. februarja ob 20.00, v Veliki čitalnici NUK gostili Svetlano Makarovič,ki bo skupaj s Simboličnim orkestrom v zasedbi Bojan Cvetrežnik, Klemen Bračko in Barja Drnovšek premierno izvedla predstavo Mesečinska struna.Vstop na enourno predstavo bo zaradi izrednega zanimanja možen le z brezplačno vstopnico, ki jo lahko prevzamete v naši recepciji od četrtka, 29. januarja, od 12.00 naprej.Ker je število vstopnic omejeno, lahkoposameznik prevzame največ 4 vstopnice..

Lepo vabljeni!


četrtek, 15.1.2015
VABILO NA SEMINAR ZA NEFORMALNE ZALOŽNIKE

Vabimo vas na brezplačni seminar za neformalne založnike, ki bo v sredo, 12. marca, ob 9. uri v prostorih Narodne in univerzitetne knjižnice na Leskoškovi 12 v Ljubljani. Seminar je namenjen predvsem začetnikom v založniški dejavnosti oziroma vsem tistim, ki občasno izdajajo publikacije. Kotizacije ni.

Prijave sprejemamo do 22. januarja 2015 na e-naslov: pavla.meglic@nuk.uni-lj.si.

Podrobneje o seminarju si lahko preberete tukaj. Za dodatna pojasnila smo na voljo na: 01 586 13 07.

Vabljeni!


sreda, 14.1.2015
TESTNI DOSTOP DO ROUTLEDGE HANDBOOKS ONLINE

Routledge Handbooks Online je zbirka e-priročnikov, ki služi za iskanje vsebin z različnih področij. Obseg tem je vezan na pregled klasičnih in sodobnih raziskovalnih trendov v družboslovju in humanistiki. Na voljo je več kot 15.000 s povzetki opremljenih poglavij iz več kot 300 različnih zvezkov priročnikov. Gradiva je mogoče prebirati v različnih formatih (html, pdf), brez digitalne zaščite (drm); omogočeno je tudi označevanje, dodajanje opomb, prenašanje in tisk besedil.

Testni dostop do zbirke je omogočen do 12. marca 2015. Vse pripombe in mnenja lahko pošljete na naslovCIS@nuk.uni-lj.si.


petek, 9.1.2015
PODELITEV NAGRADE esAsi ZA NAJBOLJŠI SLOVENSKI PREVOD IZ ŠPANŠČINE

Skupaj z Veleposlaništvom Španije vas vljudno vabimo na podelitev nagrade esAsi za najboljši slovenski prevod iz španščine, ki jo letos že četrto leto podeljuje Veleposlaništvo španije. Njen namen je slovenskim bralcem približati leposlovje v španščini ter nagraditi pogosto prezrto delo prevajalca.

Podelitev nagrade v višini 3.000 evrov bo potekala v ponedeljek, 12. januarja 2015, ob 18. uri v čitalnici Rokopisne zbirke NUK. Izbirno komisijo pod vodstvom Borisa A. Novaka, pisatelja, pesnika, prevajalca in profesorja, so sestavljali Andrej Rot, novinar, Pablo Juan Fajdiga, prevajalec, Marjeta Drobnič, prevajalka in predstavnica Društva slovenskih pisateljev in Urša Geršak, prevajalka in predstavnica Oddelka za romanske jezike in književnosti na Filozofski fakulteti UL. Za nagrado sepoteguje enajst odličnih prevodov del španskih in južnoameriških avtorjev, ki so v Sloveniji izšli med leti 2006 in 2014.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 22.12.2014
VEČERNI ŠTUDIJ V NUK

Od 5. januarja do 13. februarja 2014 bodo čitalniški prostori NUK ponovno odprti tudi v večernih urah. V tem času bodo uporabnikom med 20.00 in 22.00 na voljo: študijski prostori (196 sedežev v Veliki čitalnici in prostoru za skupinsko učenje), Plečnikov hodnik, garderoba ter Kavarna NUK.

Vljudno vabljeni!

slika