slika
  kazalo  |  english  |  kontakti
 kaj je rss? slika
Domov > UPORABNIKI > Tečaji iskanja za uporabnike
 slika     slika    slika


  digitalna knjižnica

  slika Katalogi NUK
  slika Slovenska bibliografija
  slika Mrežnik
  slika dLib.si
  slika The European Library

 
Tečaji iskanja za uporabnike

Tečaji, ki so za uporabnike brezplačni, potekajo v računalniški učilnici NUK, kletni prostori, pri izhodu iz garderobe desno. Udeleženci morajo poznati delo z računalnikom v okolju Windows. Število udeležencev je omejeno, zato je prijava obvezna. Prijave začnemo zbirati dva tedna pred datumom tečaja. Prijavite se lahko v Centru za informacijske storitve, pritličje, soba št. 9, po telefonu 01/2001 194 ali elektronski poštiCIS@nuk.uni-lj.si.

V primeru višje sile se objavljeni datumi lahko spremenijo. Spremenjeni datumi bodo objavljena na tej strani. Lahko se naročite na RSS novice, kjer so objavljene vse novosti v zvezi s tečaji, informacijskimi viri, delovanjem oddaljenega dostopa itn.

V skladu z prostorskimi in kadrovskimi možnostmi, pa poleg rednih tečajev izvajamo tudi izredne in prilagojene tečaje za študente nekaterih fakultet oz. posamezne oddelke. V primeru zanimanja za takšne tečaje se lahko dogovorimo za dodatne termine. Za dogovor terminov in vsebine tečajev se lahko obrnete na e-naslov: srecko.boncina@nuk.uni-lj.si.

Tečaji se izvajajo petkrat letno.

Tečaji iskanja po elektronskih informacijskih virih

Tečaj "mEga iskalnik NUK in DiKUL"
Na tečaju se bomo seznanili z mEga iskalnikom NUK in DiKUL-om, ki uporabljata enako platformo. Obe orodji za odkrivanje informacij omogočata uporabnikom knjižnic na enem mestu enostavno in pregledno iskanje podatkov in vsebin iz zbirk številnih ponudnikov in založnikov kot so: EBSCOHost (Academic Search Complete...); Elsevier (Science Direct);EMERALD; JSTOR; Oxford University Press (Oxford Journals Online, Oxford Reference Online...); SAGE; Springer; Thomson Reuters (Web of Science); Wiley in mnogo drugih. Dostopni so tudi podatki in vsebine iz zbirk odprtega dostopa kot so: arXiv.org, OAIster, DOAJ. V mEga iskalnik NUK so vključeni tudi podatki iz kataloga NUK in dLib - Digitalne knjižnice Slovenije. Na tečaju bodo predstavljene različne možnosti iskanja, uporaba različnih faset, izdelava uporabniškega profila in uporabo osebnih map znotraj njega ter uporabo številnih drugih možnosti kot so: glasovno predvajanje besedil (HTML), izdelava opomb, naročanje člankov prek medknjižnične izposoje, izposoja e-knjig na prenosne naprave itd.. Tečaj traja od 10. do 13. ure.
Datumi tečajev 2014: čet. 6. februar, čet. 10. april, čet. 12. junij, čet. 6. november

Tečaj "Digitalna knjižnica Slovenije - dLib.si"
Na tečaju bomo predstavili portal Digitalne knjižnice Slovenije – dLib.si, ki nudi enostaven dostop do slovenskega znanja in kulturnih zakladov. Ponuja prosto iskanje po virih in brezplačen dostop do digitalnih vsebin kjerkoli in kadarkoli. Na vaše namizje prinaša celotna besedila revij, časopisov, knjig in visokošolskih del ter slikovne in zvočne vire. Glavnino vsebine predstavljajo starejša dela, ki so jim ugasnile avtorske pravice, hkrati najdete tudi obsežno zbirko del sodobnih avtorjev in znanstvenih založb, s katerimi imamo urejena avtorsko pravna razmerja. S praktičnim delom bomo prikazali načine iskanja in poti do različnih gradiv na portalu. Tečaj bomo sklenili z ogledom virtualne razstave in dodatnih storitev, ki vam jih portal ponuja. Tečaj traja od 10. do 12.00. ure.
Datumi tečajev 2014: čet. 3. april,

Tečaj "Uvod v iskanje in iskalna orodja "
Na tečaju bomo predstavili zasnovo in pripravo na iskanje, kje in kako dostopamo do virov, pogoji dostopa, kako izberemo ustrezen vir za iskanje ter Mrežnik, ki je izhodišče do različnih virov. V nadaljevanju prikažemo skupne značilnosti informacijskih virov in pojasnimo osnovna orodja iskanja. Predstavimo pojem bibliografskega zapisa, pregledovanje in vrste indeksov, uporabo tezavra, prikaz in izvoz zadetkov, iskalno zgodovino itn. Opišemo tudi na možnosti krajšanja in maskiranja iskalnih terminov, prednosti uporabe naprednega iskanja in uporabe operatorjev pri tvorjenju poizvedb. Na kratko predstavimo tudi osnove iskanja po spletu. Snov podajamo z demonstracijami v živo, udeleženci opravijo tudi nekaj praktičnih vaj. Tečaj traja od 10. do 13. ure.
Datumi 2014: tor. 14. januar, pon. 10. marec, čet. 24. april, tor. 7. oktober, pet. 07. november

Tečaj "Citatni indeksi"
Na tečaju bomo predstavili citatne indekse: kaj so, kako jih lahko uporabimo pri našem raziskovalnem delu; predstavili bomo različne načine iskanja in dela s citatnimi indeksi. Poudarek bo na zbirkah citatnih indeksov Web of Science in možnostih, ki jih ponujajo. Nekaj besed bo tudi o drugih virih, ki se ukvarjajo z merjenjem citiranosti. Podrobneje bomo predstavili faktor vpliva, možnosti iskanja najvplivnejših znanstvenih revij, ustavili pa se bomo tudi pri nekaterih drugih kazalcih citiranosti (V JCR in drugje). Na tečaju udeleženci opravijo tudi nekaj praktičnih vaj. Tečaj traja od 10. do 13. ure.
Datumi 2014: tor. 21. januar, tor. 25. marec (popoldan med 16h in 19h), pet. 09. maj, sre. 15. oktober, tor. 02. december

Tečaj "E-članki in e-knjige"
Na tečaju bomo predstavili dostopne naročniške servise z elektronskimi časopisi, naročniške servise z elektronskimi knjigami in tudi, kako najti prosto dostopne naslove. Na praktičnih primerih pokažemo, kako ugotovimo, kateri naslovi so dostopni v Sloveniji. Predstavimo naslednje skupine informacijskih virov: kataloge knjižnic, servise z elektronskimi časopisi, sezname periodike, ter servise elektronskih knjig. Na tečaju udeleženci opravijo tudi nekaj praktičnih vaj. Tečaj traja od 10. do 13. ure.
Datumi 2014: čet. 20. februar, čet. 10. april (popoldan med 16h in 19h), sre. 21. maj, čet. 9. oktober, čet. 20. november

Tečaj "Znanstvene bibliografije"
Na tečaju predstavimo značilnosti znanstvenih bibliografij in uporabe tezavra na praktičnih primerih. Na praktičnih primerih je prikazan specifičen pristop k iskanju literature in prikaz možnih poti do celotnih besedil. Udeleženci bodo tudi samostojno opravili nekaj vaj. Tečaj traja od 10. do 13. ure.
Datumi 2014: tor. 25. februar, sre. 16. april, čet. 05. junij, tor. 14. oktober, čet. 04. december

Tečaj "Iskanje v računalniškem katalogu COBISS/OPAC"
Na tečaju bomo predstavili vsebino katalogov, različne načine iskanja, na kaj je potrebno biti pozoren pri oblikovanju iskalnih zahtev, kaj pomenijo posamezna iskalna polja, uporabo logičnih operatorjev, kako naročimo poiskano publikacijo, uporabo košarice itn. Iskanje predstavimo s primeri. Tečaj traja od 10. do 13. ure.
Datumi 2014: čet. 27. marec, tor. 04. november

Tečaj "EndNote Web"
Na tečaju se bomo seznanili s spletnim orodjem za upravljanje z bibliografskimi referencami, ki jih navajamo (citiramo) pri pisanju strokovnih, znanstvenih in drugih besedil. Naredili bomo osebne račune, v katere bomo uvažali reference, ki jih bomo poiskali v različnih informacijskih virih (EBSCOHost, SienceDirect, COBISS/OPAC itn.). Reference bomo organizirali in urejali, pripravljali bomo bibliografije (npr. sezname uporabljene literature), seznanili se bomo s funkcijo vstavljanja citatov med pisanjem besedila (Cite While you Write). Predstavili bomo različne stile citiranja itn. Priporočeno je osnovno razumevanje angleščine, saj je vmesnik v celoti v angleškem jeziku. Tečaj traja od 10. do 13. ure.
Datumi 2014: tor. 28. januar, sre. 26. marec (popoldan med 16h in 19h), čet. 15. maj, pon. 17. november

Tečaji bodo izvedeni za najmanj pet udeležencev.

slika