Noč knjige 2018

Drago Jančar z novim romanom na Noči knjige v NUK

"Nič več se ne ve, ali je bilo zdaj ali pred tisoč leti, ali je bilo naključje ali zakon, ali je boj ali naravni red stvari, ali je to začetek ali konec zgodbe."

Letošnje leto je tudi leto Draga Jančarja. Ponosni smo, da je to pomlad, ko praznuje okrogli jubilej, svojo bogato ustvarjalno pot okronal z Beletrinino izdajo doslej najobsežnejše zbirke novel in kratkih zgodb Mnoga življenja. Zato vas s prav posebnim veseljem vabimo, da se nam na Noč knjige, v ponedeljek, 23. aprila, ob 18. uri, pridružite v Veliki čitalnici Narodne in univerzitetne knjižnice (Turjaška 1, Ljubljana), kjer bo Drago Jančar v družbi direktorja Beletrine Mitje Čandra spregovoril o knjigi, ki odstira pogled na razvoj avtorjevega izjemnega opusa. 

Izbor novel in kratkih zgodb Mnoga življenja predstavlja prvi celoviti prikaz Jančarjevega kratkoproznega ustvarjanja in na enem mestu združuje pregled avtorjevega kratkoproznega ustvarjanja od zgodnjih osemdesetih let pa vse do danes. V knjigi so zbrane zgodbe iz zbirk Smrt pri Mariji Snežni, Pogled angela, Prikazen iz Rovenske, Človek, ki je pogledal v tolmun, poleg teh pa tudi avtorjev lastni izbor njegovih zgodnejših besedil iz zbirk O bledem hudodelcu in Romanje gospoda Houžvičke. Knjiga Mnoga življenja je tako antologijski izbor kratke proze enega od osrednjih in najprepoznavnejših pisateljskih glasov slovenske književnosti druge polovice 20. in začetka 21. stoletja.

Drago Jančar (1948) je pisatelj, dramatik in esejist, eden najbolj uveljavljenih in prevajanih sodobnih slovenskih avtorjev. Za svoja dela je prejel mnoge najvidnejše slovenske in mednarodne nagrade, med njimi Prešernovo nagrado, trikrat nagrado kresnik, Herderjevo nagrado za literaturo, evropsko književno nagrado, nagrado Hemingway v Italiji in nagrado za najboljšo tujo knjigo v Franciji.

Nočni ogled narodne in univerzitetne knjižnice

Noč knjige tudi letos prinaša edinstveno priložnost, da si Narodno in univerzitetno knjižnico ter njene zaklade ogledate v prav posebni luči. Ponoči, v soju žepnih svetilk se bomo podali v notranjost Plečnikove knjižnične palače ter preko kotičkov, ki so sicer obiskovalcem nedostopni, spoznali njeno delovanje, funkcijo in pomen, osebnosti in prelomnice, ki so sooblikovale njeno zgodovino, ter izbrane zaklade iz njenih bogatih zbirk.

Število mest je omejeno, zato je obvezna prijava na: ziga.cerkvenik@nuk.uni-lj.si