Čukec Nukec - zgodbe o malem čuku, ki živi v Nuku

A kdo da sem? Pravijo, da sem videti kot sova, v resnici pa sem čuk. In ker ne štejem dosti let, sem še vedno čukec. Čukec Nukec. Mehko pernat z velikimi radovednimi očmi. Odkar pomnim, stanujem v hiši tisočerih knjig. Tako ji pravim, ker me obkrožajo neskončne police s kilometri knjig. Uradno se hiši reče Narodna in univerzitetna knjižnica, saj hrani spomin slovenskega naroda. Načrte zanjo je narisal mojster arhitekt Jože Plečnik.

Če bi rad pretočil znanje v svojo glavo in če si radovedne sorte kakor jaz, ni boljšega kraja, kakor je knjižnica. Zato te, dragi mladi radovednež, vabim, da hišo tisočerih knjig raziščeš skupaj z mano in mojstrom arhitektom.

Stopi z nama na pot odkrivanja narodovih zakladov in spoznaj hišo, kjer hranimo misli.

 

Iz vsebine

Nukec je zadovoljno pretegnil perutnice in si s kljunom naravnal perje na pegastem trebuščku. Trikrat je pomežiknil s svojimi velikimi očmi in narahlo zaprhutal s krili. Bližala se je noč in čas je bil, da se predrami. Hiša, v kateri živi, je postajala vedno tišja. Ljudje, ki so tam delali in se učili čez dan, so počasi odhajali . »Končno mir in tišina!« je rekel Nukec in z levim očesom poškilil izza police, kjer je spal. Na hodniku je zaslišal korake gospe knjižničarke, ki je navadno zadnja odhajala domov. V ključavnici je škrtnil ključ in zdaj je imel Nukec vso hišo, polno knjig, samo zase. 

Nakup slikanice

Slikanico o malem čuku, ki živi v Nuku, lahko kupite na recepciji NUK vsak delovni dan med 10.00 in 18.00 ali pa jo naročite z naročilnico, ki jo pošljete na naslov martina.bercic@nuk.uni-lj.si

 Naročilnica za fizične osebe
 
 Naročilnica za pravne osebe
 

Čukčeve sobote v letu 2018

Martin Krpan praznuje rojstni dan
NUK, sobota, 6. januar, ob 11. uri
V Nuku je na obisku Martin Krpan, ki prav te dni praznuje rojstni dan! Ravno sto let je minilo, odkar ga je Hinko Smrekar po motivih Frana Levstika upodobil v prvi slovenski slikanici, zato te vabi na rojstnodnevni ogled NUK. Skupaj s Čukcem Nukcem bo razkril skrite kotičke največje slovenske knjižnice.

Čukec Nukec knjižnico na ogled postavi
NUK, sobota, 3. februar ob 11. uri 
Čukec Nukec je potegnil s police knjigo poezij in v njej prebral šaljiv zapis: »V Ljubljani je dihur, ki noč in dan žre knjige, od sebe pa ne da najmanjše fige.« Le kdo je ta velikan učenosti, kakor France Prešeren v zabavljivem napisu imenuje svojega prijatelja? Bil je tudi predstojnik predhodnice NUK in znal je kar 19 jezikov. 

Z Nukovci hranim misli
NUK, sobota, 3. marec, ob 11. uri
»Kdo neki skrbi, da so knjige pospravljene lepo po vrsti in da znanje iz njih najde pot do radovednih glav?« je na glas razmišljal Čukec Nukec. Če tudi tebe zanima, na kakšen način in kam vse shranjujemo misli, vabljen na potep po NUK.

Aprila od branja rastejo krila
NUK, sobota, 7. april, ob 11. uri
Ali veš, da police v NUK niso napolnjene le s knjigami? Čukec Nukec zdaj že ve, da slovensko znanje ni shranjeno le na papirju, pač pa je zabeleženo tudi v drugačnih oblikah. Tokrat bo govora o najbolj kulskih knjigah in drugem zanimivem gradivu, ki ga hrani največja slovenska knjižnica.

Čukec Nukec spoznava Slovence po svetu
NUK, sobota, 5. maj, ob 11. uri

A veš tisto, ko ti mojster Plečnik naredi hišo?
NUK, sobota, 2. junij, ob 11. uri

Na vsako Čukčevo soboto se dobimo pred Recepcijo NUK. Dogodek bo trajal 45 minut in je brezplačen. Primerno za otroke nad 4. letom starosti, vnaprejšnje prijave niso potrebne. Veselimo se vašega obiska.