Združenje Slovenska izseljenska matica: ob 65. obletnici delovanja (11. 2.–11. 3. 2016)

Ob 65. obletnici Združenja Slovenska izseljenska matica bomo v četrtek, 11. februarja 2016, ob 12. uri odprli razstavo knjig slovenskih izseljencev, revij Rodna gruda in zbornikov Slovenski izseljenski koledar, ki jih je SIM izdala med leti 1951 in 2016. Odprtje razstave bo potekalo v preddverju pred veliko čitalnico NUK. Slavnostni govornik bo pesnik in akademik Ciril Zlobec. Nastopila bosta sopranistka Tadeja Pance in pianist Marko Petrušič.

naslovnica razstave Slovenska izseljenska matica - knjigaZdruženje Slovenska izseljenska matica (SIM) deluje neprekinjeno že od leta 1951. V petinšestdesetih letih delovanja je bila izdajatelj mnogih knjig, predvsem zaradi vedno dobrega sodelovanja z izseljenci povsod po svetu. Literarno ustvarjanje naših rojakov je zelo bogato in je pomemben del slovenske literature.

Razstava bo razdeljena na tri dele. V prvem delu bo razstavljen časopis Rodne grude, ki je izhajal enainpetdeset let in je bil med izseljenci vedno priljubljen in dobro bran. Časopis je dostopen v elektronski obliki. V drugem delu bo predstavljen Slovenski izseljenski koledar, ki je izhajal med letoma 1954 in 2005. Zasnovanje bil za objavljanje prispevkov o zgodovini slovenskega izseljenstva, življenjepisov znanih slovenskih izseljencev, za objavljanje opisov organizacij, društev, knjižnic, narodnih in delavskih domov, časopisja, šol, župnij in cerkva ter za objavljanje informacij o domovini.Tretji del bo namenjen predstavitvi knjig naših izseljencev. Predstavljene bodo le tiste knjige, katerih izdajatelj je SIM.

 

Avtorja:
Združenje Slovenska izseljenska matica (SIM) in Jasmina Ilič Draković (SIM)
Lokacija:
preddverje pred Veliko čitalnico NUK
Odprtost:
ponedeljek - petek med 8.00 in 20.00, v soboto med 9.00 in 14.00.

 

Style Switcher

Colors

Layout

Patterns