Sreča je v knjigah, sreča je v slikanicah

3. december 2017 - 28. februar 2018

naslovnica razstave

Ob 100. obletnici izida prve slovenske slikanice bo v Razstavni dvorani NUK na ogled pravljični svet Martina Krpana, ki ga bo spremljal Levstikov rokopis prve slovenske slikanice.

Častni pokrovitelj razstave je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Kljub temu da nas ilustracija kot posebno področje likovne umetnosti spremlja vse od antike naprej, bogato poslikani rokopisi pa pogosto edini ohranjajo slikarstvo minulih dob, o ilustraciji ni veliko strokovne literature, še posebej, ko gre za otrokom namenjena dela. Tudi zato obstajajo različna, včasih lahko diametralno nasprotna mnenja o tem, kakšno vlogo (ali celo nalogo) ima ilustracija v razmerju do različnih zvrsti literature in v danes vse bolj vplivni kulturi vidnih sporočilih.

Ne glede na razumevanje njene uporabnosti, ki je brez dvoma med vsemi klasičnimi likovnimi praksami najširša, bi težko spregledali njen umetniški potencial. Tudi v tem, da enkratno odraža prostor in čas, ki sta jo ustvarila, pa naj je bila njena vloga v izobraževanju, propagandi ali v pobegu v svetove domišljije. Še posebej pomembna je otroška ilustracija, saj njen vpliv daleč presega opismenjevanje in spoznavanje literature. Ob listanju slikanic se učimo opazovati svet okoli nas; medtem ko spoznavamo črke, odkrivamo tudi posebno likovno govorico, ki nam kasneje v življenju omogoča razbiranje neverbalnih, arhetipskih sporočil. Ilustracija namreč ni pomanjšana slika, v celoti podrejena knjigi.

Slovenska slikanica je na visoki literarni ter likovni ravni in tvori enakovreden kamenček v mozaiku evropske slikanice. Literarni liki v slikanicah so dejavni, plemeniti, pogumni, pošteni, so junaki iskalci in ne junaki žrtve, v njih so pozunanjeni konflikti in želje otrok, tudi odraslih; so večno mladi in so stalnice v naših življenjih. Slikanice so posode individualnega in kulturnega spomina.

Avtorji:
dr. Milena Mileva Blažić, Judita Krivec Dragan in študenti smeri Ilustracija, ALUO, pod mentorstvom doc. mag. Marije Nabernik, doc. Suzane Bricelj, asist. mag. Andreja Kamnika in asist. Tanje Semion. Razstavo oblikuje Jernej Babnik Romaniuk.
Lokacija:
Razstavna dvorana NUK, preddverje pred Veliko čitalnico NUK, Plečnikov hodnik NUK in Kavarna NUK.
Odprtost:

ponedeljek - petek med 8.00 in 20.00, v soboto med 9.00 in 14.00